II faza

W II fazie powoli na nowo wprowadza sie węglowodany. zacytuję za dr Agatstonem :

"Wprawdzie chudniecie będzie teraz postępowało wolniej niż w fazie 1, ale większość osob regularnie traci dalej na wadze od 0,5 do 1 kg tygodniowo; trzeba tylko przestrzegac zasad. Taka stopniowa utrata masy ciala jest jak najbardziej pozadana i zdrowa, gdyz stanowi przejscie od diety do nowego stylu zycia. Gdybys w fazie 2 nadal szybko chudl, mógłbyś tracic mase miesniowa, co ostatecznie doprowadziloby do spowolnienia metabolizmu. Ponadto, kiedy chudnie się powoli, wieksze jest prawdopodobieństwo długofalowego utrzymania nowej masy ciala.

W fazie 2 możesz jesc wszystko, co wymieniono w listach produktow dozwolonych w fazie 1 oraz pewne nowe produkty, które sa przedstawione na liscie produktow dozwolonych w fazie 2. Jeśli zaczynasz diete od fazy 2, wiedz ze będziesz eliminowac ze swojego jadłospisu zle tluszcze oraz wysoko przetworzone rafinowane węglowodany, a zamiast tego jesc dobre tluszcze i węglowodany o dużej zawartości błonnika w postaci calych owocow, warzyw i produktow z pelnego ziarna. Będziesz tez zywic się chudym bialkiem i niskotłuszczowym nabialem. Wkrotce się przekonasz, ze jest to zdrowy i sycący sposób odzywiania, któremu będzie towarzyszyc równomierny spadek zbędnych kilogramów."

Na II fazie do menu wracają:

PRODUKTY PELNOZIARNISTE I WARZYWA O DUZEJ ZAWARTOSCI SKROBI
Zacznij od jednej porcji dziennie, stopniowo zwiększając te liczbe do 3 lub 4 dziennie. Wiecej informacji na temat wprowadzania skrobi w fazie 2 znajdziesz powyżej. Jeśli nie podano inaczej, wybieraj produkty pełnoziarniste zawierajace co najmniej 3 g błonnika na porcje.

 

  • Angielskie mufinki z pelnego ziarna – ½ mufinki (30 g) (większość zawiera 2,5 g błonnika w ½ mufinki; najlepiej wybierac te z wieksza ilością błonnika)
  • Bajgle z pelnego ziarna – ½ malego (30 g)
  • Ciasto filo z pelnego ziarna, platy i miseczki – 2 platy lub 4 male miseczki
  • Dynia olbrzymia – ¾ szklanki (uznawana za warzywo skrobiowe, liczyc jako porcje skrobi/ziarna)
  • Dynia pizmowa – ¾ szklanki (uznawana za warzywo skrobiowe, liczyc jako porcje skrobi/ziarna)
  • Jams – 1 maly (uznawany za warzywo skrobiowe, liczyc jako porcje skrobi/ziarna)
  • Jęczmień – ½ szklanki ugotowanego
  • Kasza gryczana – ½ szklanki ugotowanego
  • Komosa ryzowa – ½ szklanki ugotowanej
  • Krakersy pełnoziarniste (co najmniej 3 g błonnika na 30 g i bez tłuszczów trans)
  • Kuskus, z pelnego ziarna pszenicy lub izraelski – ½ szklanki ugotowanego
  • Makaron gryczany (soba) – ¾ szklanki ugotowanego
  • Makaron pszenny pełnoziarnisty – ½ szklanki ugotowanego (co najmniej 3 g błonnika na ½ szklanki)
  • Makaron ryzowy – ½ szklanki ugotowanego
  • Makaron sojowy – ½ szklanki ugotowanego (co najmniej 3 g błonnika na ½ szklanki)
  • Maniok – ¼ szklanki (uznawana za warzywo skrobiowe, liczyc jako porcje skrobi/ziarna)
  • Maka orkiszowa, pszenna z pelnego ziarna, sojowa
  • Mufinka z otrębami – 1 mala, pieczona w domu, bez cukru i rodzynek
  • Orkisz – ½ szklanki ugotowanego
  • Pieczywo – 1 kromka (30 g)
  • chleb pieczony w domu z pelnego ziarna (kaszy gryczanej, pszenicy, orkiszu, owsa, otrab, zyta)
  • owsiany z otrębami
  • pszenny z pelnego ziarna wielozbozowy
  • z kielkowanych nasion
  • zytni
  • Pita – ½ pity (30 g) (większość zawiera 2,5 g błonnika na ½ pity; najlepiej wybierac te o większej zawartości błonnika lub z pelnego ziarna mielonego w zarnach)
  • Platki zbozowe na cieplo (wybieraj gatunki z pelnego ziarna, powoli się gotujące – nie błyskawiczne – zawierajace co najmniej 3 g błonnika i nie wiecej niż 2 g cukru na porcje; wielkości porcji mogą być rozne, wiec sprawdz etykiete, żeby określić zalecana ilość)
  • Platki zbozowe na zimno (wybieraj niskocukrowe, zawierajace co najmniej 5 g błonnika na porcje; wielkości porcji mogą być rozne, wiec sprawdz etykiete, żeby określić zalecana ilość)
  • Popcorn – 3 szklanki prazonego
  • prazony powietrzem
  • prazony w mikrofalowce, bez tłuszczów trans
  • prazony na patelni z olejem rzepakowym (canola)
  • Ryz – ½ szklanki ugotowanego
  • basmati
  • brazowy, zwykly lub parboiled
  • dziki
  • Taro (bulwy kolokacji) – 1/3 szklanki (uznawane za warzywo skrobiowe, liczyc jako porcje skrobi/ziarna)
  • Tortilla, 100% pelnego ziarna – 1 mala (co najmniej 3 g błonnika na 30 g, bez tłuszczów trans)
  • Tykwa – ¾ szklanki (uznawana za warzywo skrobiowe, liczyc jako porcje skrobi/ziarna)
  • Zielony groszek – ½ szklanki (uznawany za warzywo skrobiowe, liczyc jako porcje skrobi/ziarna)
  • Ziemniak, slodki – 1 maly (uznawany za warzywo skrobiowe, liczyc jako porcje skrobi/ziarna)

OWOCE
Zacznij od jednej porcji dziennie, stopniowo zwiększając ich liczbe do trzech porcji dziennie. Bardziej szczegółowe informacje na tematwprowadzania owocow w fazie 2 znajduja się powyżej.

  • Agrest – ¾ szklanki
  • Banan – 1 sredni (115 g)
  • Bez czarny – ¾ szklanki
  • Borowki amerykańskie – ¾ szklanki
  • Brzoskwinia – 1 srednia
  • Grejpfrut – ½
  • Gruszka – 1 srednia
  • Jabłko – 1 male lub 5 krazkow suszonego
  • Kiwi – 1
  • Klementynki – 1
  • Maliny – ¾ szklanki
  • Mandarynki – 2
  • Mango – ½ średniego (115 g)
  • Melon kantalupa – ¼ melona lub 1 szklanka pokrojonego w kostke
  • Morele – 4 swieze lub 7 suszonych
  • Nasiona granatu – z 1 sredniego owocu
  • Nektarynki – 1 mala
  • Owoc morwy – 1/3 szklanki
  • Owoc opuncji – 1
  • Papaja – 1 mala (115 g)
  • Pomarancza – 1 srednia
  • Pomelo (szadok) – ½
  • Suszone sliwki – 4
  • Sliwki – 2
  • Tangelo – 1 male
  • Truskawki – ¾ szklanki
  • Winogrona – 15
  • Wisnie i czeresnie – 12
  • Wszystkie odmiany i krzyżówki jeżyn – ¾ szklanki
  • Żurawiny – ¾ szklanki

Sposób wprowadzania węglowodanów:

 

  • tydzień 1: dzień 1-7: 1 produkt skrobiowy, 1 owoc dziennie.
  • tydzień 2: dzień 8: 2 produkty skrobiowe, 1 owoc.
  • tydzień 2: dzień 9: 2 produkty skrobiowe, 2 owoce.
  • tydzień 2: dzień 10 i 11: 3 produkty srobiowe, 2 owoce codziennie.
  • tydzień 2: dzień 12 do 14: 3 produkty skrobiowe, 3 owoce dziennie.

 


 

Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę