Dania z jajem

poniedziałek, 30 maja 2011

Coś lekkiego na lunch, albo na śniadanie. W sumie na kolacje też się świetnie sprzawdzi. Czyli uniwersalne letnie i pożywne danie. Jako maniak omletowy gorąco polecam.

Składniki:

  • pół małej cukini
  • 2 jajka
  • łyżka mleka
  • 30 gram sera tartego light (lub 1 plaster)
  • dyży plaster chudej szynki gotowanej
  • suszone płatki chilii
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  • cukinię pokroić na plastry, lekko poscolić z obu stron, odstawić na kilka minut
  • jaja wymieszać z mlekiem oraz solą pieprzem
  • cukinię wytrzeć papierowym ręcznikiem, rozgrzać nieprzywieralną patelnie i krótko obsmażać cukinę z obu stron, wyciągnąć cukinię
  • wytrzeć patelnie recznikiem papierowym i wlać masę jajeczną, smażyć na średnim ogniu ok 3-5 minut, aż jajka sie zetną
  • przerzucić omlet na drugą stronę, na 1 połówce rozłożyć szynkę, cukinię, posypać serem, złożyć omleta na pół i po minucie zsunąć z pateni na talerz. 
  • Posypać płatkami chili
sobota, 26 lutego 2011

Niedzielny poranek. Słońce już wysoko, a człowiek dopiero leniwie wstaje z łóżka. Wtedy zazwyczaj ogarnia nas ochota na królewskie syte i obfite śniadanie. I wtedy okazuje, że w królewskiej kuchnii brak pieczywa. I w taki sposób rodzi sie pomysł na śniadanie bardziej wiejskie niż królewskie, ale też jest pysznie. Przepis jest połączeniem dwór receptur znalezionych w Książce Turbo South Beach.

Składniki na 2 osoby:

  • 3 duże jajka
  • 60 gr sera żótłego tartego light
  • 1 duża tortilla pełnoziarnista
  • salsa pomidorowa (można zastąpić posiekanymi pomidory z sosem tabasco, solą i pieprzem)
  • sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
  • na lekko naoliwioną lub teflonowej patelnie wbić całe  jajka, poczekać aż białką się zetną wtedy starannie wymiersać i smażyć, aż żótka będą jeszcze niecałkiem ścięte, posolić popieprzyć i odstawić na talerz przykrywając polią by nie wystygły
  • wytrzeć patelnię suchym ręczniczkiem papierowym i podgrzać tortille z dwóch stron
  • na jednej połówce tortilli rozłożyć ser żółty, nałozyć jajecznicę i na końcu salsę; przykryć drugą połową tortilli i podgrzewać ok. minuty
  • delikatnie przełożyć tortille na drugą stronę i znowu podgrzewać około minuty, nałożyć na talerz i przekroić na pół

 

Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę