Kategorie: Wszystkie | Cuqiernia | Dania z jajem | Delikatesy Mięsne | Piekarnia | Stragan Rybny | Warzywniak
RSS

Delikatesy Mięsne

środa, 25 stycznia 2012

Coś niebywale prostego, coś piekielnie ostrego i niezwykle smacznego. Najważniejszym etapem przygotowania tych burgerów jest kupienie dobrego mięsa mielonego, reszta to banał. Burgery świetnie się sprawdą na imprezie w towarzystwie tortilli i meksykańskich sosów lub w ciemnej bułeczce w towarzystwie pomidora cebuli i wszelkich innych waszych ulubinych dodatków.

 

Składniki:

  • 500 gr chudego mięsa mielonego (np z piersi indyka, szynki wieprzowej, chudej wołowiny, lub kombinacji tych mięs - najlepiej wybrać ładny kawałek samemu i poprosić i zmielenie)
  • 2 szalotki, lub średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta chili

Sposób wykonania:

  • drobno posiekać cebulkę, a czosnek przecisnąć przez praskę
  • wszystkie składniki ze sobą połączyć i uformować 10 kotletó i odstawić
  • rozgrzać patelnie grillową i piec burgery po 5 minut z każdej strony
  • zamiast patelnii grillowej można upiec burgery w piekarniku na kratce-temperatura 200st.C 20 min
niedziela, 08 stycznia 2012

Kawałek soczystej pieczeni, otulonej tłuczonym pieprzem i lekko słodkawą marynatą. Iście królewsko prezentuję się po upieczeniu, podana z dobrą sałatą, ale i następnego dnia w kanapce z musztardą i kiszonym ogórkiem jest "niczego sobie". Polecam jako zdrową alternatywę dla sklepowych wędlin.

Składniki:

  • jedna okrągła szynka wieprzowa o wadzę 70-80 dkg
  • łyżeczka pieprzu czarnego w ziarenkach
  • łyżeczka pieprzu kolorowego w ziarenkach
  • kilka ziaren jałowca
  • 2 łyżki miodu (lub cukru pudru)
  • 2 łyżki octu balsamicznego lub czerwonego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy

Sposób przyrządzenia:

  • pieprz i ziarna jałowca utrzeć w moździeżu lub zmielić przez kilka sekund w młynku do kawy (chodzi o to żeby ziarenka były tylko rozłupane a nie zmielone na pył)
  • w miseczce wymieszać: pieprz, jałowiec, miód, ocet, zmiażdżone ząbki czosnku i 1 łyżkę oliwy, tak przygotowana marynatą nasparować mięso i wstawić do lodówki na kilkanaście minut
  • piekarnik nagrzać do 180 st. C
  • pozostały olej rozgrzać na silnym ogniu, na patelni. Obsmażyć mięso z każdej strony po minucie
  • mięso włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką  lub użyć rękawa do pieczenia) i wstawić do piekarnika na 80 minut.
  • opcjonalnie aby  uzyskać sos: Na patelni gdzie było smażone mięso wlewamy resztę marynaty,soki, które wypłyneły do naczynia w trakcie pieczenia. Wszystko zagotować,  do zredukowania lub dodać łyżeczkę mąki w celu zagęszczenia sosu (niekonieczne)
poniedziałek, 02 stycznia 2012

Niech was nie zwiedzie "zwykły" i banalny wygląd schabu. Bowiem jest to kawałek smakowitego, soczystego mięsa w słodkim aromatycznym sosie. Danie na poprawę nastroju. Polecam

 

Składniki:

  • 0,75 kg schabu bez kości,
  • 15-18 śliwek,
  • 3 łyżki płynnego miodu,
  • 3 łyżki oliwy,(2 do marynaty i jedna do obsmażenia mięsa)
  • 3 łyżki octu balsamicznego (lub winnego)
  • sól  i pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przyrządzenia:

  • Schab obmyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, naciąć przez środek otwór, wsadzić ok 12 śliwek(osobiście robię to tylną częścią drewnianej łyżki
  • czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty, posmarować mięso marynatą (polecam silikonowy pędzel), resztę marynaty zachować, odstawić mięso na 30 minut do godziny do lodówki
  • Następnie rozgrzać piekarnik 200 st., na silnym ogniu obsmażyć schab z każdej strony po minutę na stronę, tak przygotowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego z przykryciem,dodać pozostałe śliwki, piec ok 70 min 
  • Na patelni gdzie był smażony schab wlewamy resztę marynaty, dodatkowe śliwki i soki, które wypłyneły do naczynia w trakcie pieczenia.
  • wszystko zagotować, sos zmiksować na gładką masę(lub rozgnieść śliwki widelcem) zagotować sos do zredukowania lub dodać łyżeczkę mąki w celu zagęszczenia sosu (niekonieczne)
środa, 16 listopada 2011

Zapraszam na danie które ogrzeje was w te chłodne dni. Smakowite duże kęsy w towarzystwie pieczarek i brokuła świetnie smakuję w towarzystwie kaszy gryczanej. Gorąco polecam

 

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 6 cienkich plasterków szynki szwardzwaldzkiej (lub innej wędliny o podobnym smaku)
  • 3 łyżki oliwy
  • 400 gr pieczarek (najlepiej malutkich)
  • 1 kg chudej wołowiny na gulasz pokrojonej w kostkę o boku ok 2 cm
  • 1 kopiasta łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 2 pomidory z puszki(pokrojone w kosteczkę)
  • łyżeczka tymianku (najlepiej świeżego)
  • szklanka wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 1 brokuł pokrojony na różyczki
  • 500 ml wody lub bulionu (kiedy nie dodajemy wina ilość płynu trzeba zwiększyć o 250 ml)

Sposób wykonania:

  • Obrać cebule, pokroić w piórka. Na petelni zrumienić na łyżce oliwy cebulkę, wyjąć z patelni i przełożyć do dużego garnka. Na patelnie dodać kolejną partię oliwy i zrumienić oczyszczone pieczarki (jeśli są małe nie kroić, jeśli większe przekroić na ćwiartki), usmażone pieczarki odłożyć do miseczki. Na końcu na tej samej patelni obsmażyć wędlinę pokrojoną w cienkie paseczki i również przełożyć do garnka.
  • Wołowinę delikatnie oprószyć mąką i zrumienić krótko na patelni -do zbrązowienia. Dodać pokrojone pomidory oraz tymianek. Smażyć jeszcze minutę
  • Do garnka z obsmażoną cebulką i wędliną dodać wołowinę i zalać winem, bulionem doprowadzić do wrzenia. 
  • Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez godzinę.
  • Dodać pieczarki i dusić przez 40 minut.
  • Dodać brokuł, zmniejszyć ogień i gotować jeszce 5-10 minut tak, aby brokuł był nie za miękki.

 

wtorek, 12 kwietnia 2011

Zawsze uwielbiałam pasztet. Ale przecież nigdy nie mamy pewności co w takim pasztecie zakupionym w sklepie można znaleźć. Nie jest to "rasowy" pasztet o ciemnej barwie i posmaku wątróbki, tylko delikatny ziołowy, niemalże beztłuszczowy o dużej zawartości białka dodatek do kanapki. Świetna alternatywna dla tłustych wędlin w okresie świąt i na codzień. Pasztecik ten uwielbia występować na kromce razowca z duecie z chrzanem lub ogórkiem małosolnym. Jest to zmodyfikowany przepis pochodzący z "Odchudzającej ksiązki kucharskiej" M.Bardadyna

Składniki :

  • 500gr chudego mielonego miesa (miałam zmieloną pierś z indyka)
  • 2 marchewki*
  • seler
  • pietruszka
  • 2 cebule
  • namoczona i wycisnieta grahamka lub duza kromka chela z maki pp *
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oliwy
  • sól pieprz ,
  • 2 łyżki ziół prowansalskich+ łyżka na wierzch

* opcja dla II fazy

Sposób przyrządzenia:

  • mielone mieso gotować w duzej ilości wody ok. pół godziny, w tym czasie obrać warzywa pokroić na duże kawałki, dorzucić do miesa i gotować kolejne pól godziny, odcedzić mieso i warzywa zachowując ok. 150 ml wywaru;
  • mieso i warzywa rozdrobnic blenderem dodac bułkę, żółtka i przyprawy i oliwę przełozyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia;
  • po wierzchu posypac ziołami;
  • zapiekać w 180 st C 40 min.

 

niedziela, 03 kwietnia 2011

Coś wykwitnego i coś bardzo prostego w jednym. Porządna porcja wartościowego białka. Kluczowa jest jakość mięsa- świeża, różowa polędwica wołowa. Jeśli już taką zdobędziecie, gwaranuje wyśmienity smak. Steki oczywiście lubią towarzystwo sałaty, pieczonego ziemniaka ale wybornie smakuje również na zimno na kawałku świeżego pieczywa z musztardą i korniszonym.

Składniki:

  • 4 steki z polędwicy wołowej, o grubości ok 2,5-3 cm (każdy o wadze ok 170gr)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oleju (polecam rzepakowy)
  • opcjonalnie łyżka masła

Sposób przyrządzenia:

  • Mięso wyjąć z lodówki na minimum 10 minut przed smażeniem. Obsypać solą oraz pieprzem, lekko wysmarować oliwą. Rozgrzeć tłuszcz na patelni, ułożyć na niej steki. Czas smażenia to 4-5 min z aby uzyskać stek średnio wysmażony. Aby stek stek był całkowicie wysmażony potrzebuje ok 7-8 min. z każdej strony.
  • Filet zdjąć z patelni, zawinąć w folię aluminiową i odczekać 2 - 3 minuty przed podaniem.
  • Podawać z dużą ilością swieżej sałaty, purre z ziemieków lub kalafiora, lub z pieczonym ziemniakiem
środa, 24 listopada 2010

Wystarczy nabyć wyśmienitą wołowinę zrazową, przeznaczyć dużo czasu żeby nazwijać zgrabne roladki (mi się to nie udało) i jeszcze czekać jakieś 2 godziny żeby danie nabrało odpowiedniego smaku, dusząc się pod pokrywką rondla i gotowe. Ech... No nie jest to łatwe i szybkie danie ale warto przeznaczyć "trochę" czasu i starań aby delektować się smakiem rozpływającej się w ustach wołowiny. Myślę, że będzie smakowicie w towarzystwie kaszy gryczanej (II faza) lub klusek śląskich (ale to już inna nie dietetyczna bajka)

Składniki:

¾ kg wołowiny bez kości (zrazowa)
75 g boczku wędzonego
50 g tłuszczu
150 g cebuli
75 g ogórka kiszonego
50 g mąki pszennej
25 g musztardy
sól, pieprz
  • ¾ kg wołowiny bez kości (zrazowa)
  • 6-8 plastrów szynki parmeńskiej (lub chudej wedliny wędzonej)
  • 2 cebule
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • 4 suszone grzybki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • łyżka oleju
Sposób przygotowania:
  • namoczyć grzybki
  • wołowinę pokroić na plastry (ok.5x10cm aby powstały małe zraziki), a następnie rozbić, robię to przez folię spożywczą,
  • oprószyć je solą, pieprzem, posmarować obficie musztardą; połowę cebuli Cebulę oraz ogórki pokroić w słupki,
  • ułożyć wędline, kawałek cebuli i ogórki na plastrach mięsa i zwinąć,
  • roladki spiąć wykałaczką lub owinąć nitką, krótko zrumienić na patelni na rozgrzanej oliwie
  • przełożyć do garnka, dodać pozostałą cebulę przekrojoną na pół, zalać bulionem lub wodą i dusić ok 1,5 godziny
  • Przed podaniem wyjąć roladki i powstały sos zmiksować blenderem

 

 

piątek, 01 października 2010

Porcja wartościowego białka. Soczysty, pełen smaku burger, który z fastfoodowym tłustym kotletem nie ma nic wspólnego. Zainspirowana przepisem z MeansHealth'a propozycja na smakowity lunch. Dla I fazy bez pieczywa, dla II i III fazy z pełnoziarnistą bułką, lub razowym chlebem. P.S. miło mi wrócić na bloga po tak długim okresie:)

Burgery light

Składniki na 6 porcji:

 

  • 400 gr. chudej zmielonej wołowiny
  • 75 gr. mielonej piersi indyczej
  • 5 średnich pieczarek
  • czerwona cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • łyżka sosu sojowego lub Worcestershire
  • białko jajka
  • łyżka chrzanu
  • 1 pomidor w plasterkach
  • kilka liści sałaty- dałam liście młodego szpinaku
  • ketchup, musztarda
  • filiżanka kruszonego lodu
Sposób przyrządzenia:
  • pieczarki, cebulę i 2 ogórki poszatkować w małą kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę
  • na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić na niej cebule, po czym dodać połowę czosnku i pieczarki, dusić kilka minut, posolić i popieprzyć
  • do mięsa dodać zawartość patelni, doprawić chrzanem i sosem sojowym, dodać białko i dobrze wyrobić
  • formować kotlety i napełnić każdy z nich łyżeczką pokruszonego lodu, lód starannie "zakleić we wnętrzu"
  • uformowane burgery smażyć na mocno rozgrzanej patelni, posmarowanej oliwą. PO 2 minutach smażenia z każdej strony, zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze kilka minut z każdej strony
  • nakładać na mieszankę sałat, plastry pomidora, przykryć plastrami ogórka i krążkami cebuli. Dla dietujących na 2 i 3 fazie polecam wsadzić do razowej podgrzanej bułki z wydrążonym wnętrzem

 

 

niedziela, 13 czerwca 2010

Danie klasyk. Zawsze wychodzi. Zawsze smakuje. Prawie zawsze mam składniki na to danie. Kolejna propozycja z kuchni meksykańskiej- choć ponoć to danie bardzej popupalrne jest w Teksasie niż w Meksyku. Diabelsko oste bo nazwa mówi sama za ciebie: Chili z mięsem a nie mięso z chilii

Składniki:

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 600 g mielonej lub siekanej b.chudej wołowiny lub fileta drobiowego
  • 400 g włoskich pomidorów z puszki (pelati)
  • 400 g czerwonej lub czarnej fasoli (z puszki) - użyłam białej fasolki
  • pół żółtej papryki, pokrojonej w kosteczke
  • pół czerwonej papryki pokrojonej w kosteczkę
  • łyżeczka oregano, łyżeczka kminu, łyżeczka sproszkowanej wędzonej papryki- lub 3 łyżeczki mieszanki do chili bon carne (bez glutaminianu sodu i cukru)
  • 1 mała świeża papryczka chilli sól i pieprz

Sposób wykonania:

  • Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek i mięso, obsmażyć na mocnym ogniu, mieszając wsypać proszek chilli, chwilę smażyć dalej.
  • Dodać pomidory, posiekaną papryczkę chilli  dusić około 30 minut, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody.
  • Dodać odcedzoną fasolę z puszki oraz paprykę, dusić kolejne 20 minut, doprawiając na końcu solą i pieprzem do smaku.
środa, 02 czerwca 2010

W supermarketach półki uginają się od gotowych mieszanek przypraw. Dlaczego wiec przyprawiać prostymi przyprawami, po co komponować własne mieszanki? Odpowiedź jest prosta -  bo wyjdzie nam to na zdrowie. Własna mieszanka to gwarancja że przyprawa nie zawiera glutaminianu sodu, czy cukru, pozatym aromat świeżo zmieszanych przypraw jest niesamowity. I jakże miło użyć do mieszanki przywieziony z Turcji kminek czy ostrą papryczkę z innej podróży.

Gyros drobiowy

Składniki:

  • Polędwiczka z indyka - 0,7 kg
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka kropel soku z limonki
    łyżeczka suszonego czosnku
  • łyżka ziół prowansalskich
    łyżka papryki(może być pół nan pół słodka i ostra)
  • łyżka suszonego czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta chili (użyłam w płatkach)
  • łyżeczka kminku (całego, rozdrobnionego w moździeżu lub za pomocą tłuczka)
    pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu)

Sposób przygotowania:

  • umyte i osuszone mięso pokroić na paseczki
  • oliwe, sok z limonki i przyprawy dokładnie zmieszac ze sobą i tak powstałą marynata wysmarować mięso. składniki marynaty można wymieszaw w wiekszym w woreczku, po czym włośyć do niego mięso. Wstawić do lodówki na 15-20 minut
  • Dużą patelnie z nieprzywieralną powierzchnią rozgrzć, spryskując oliwą. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni przez 4 minuty aby wydobyć aromat przypraw
  • zmniejszyć ogień i smażyć jeszce przez 5-6 minut
  • podawać z tzatzikami
 
1 , 2
Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę