Stragan Rybny

piątek, 18 listopada 2011

Ryby w naszym menu nie tylko pomagają utrzymać idealną sylwetkę, ale są też świetną inwestycją w nasze zdrowie. Dziś odkrywam na nowo sardynki, które są bogate w tłuszcze omega 3, wapń, mnóstwo witamin i niecodzienny smak. Sałatka oczywiście banalna w przygotowaniu ale prezentuje się całkiem, całkiem...Polecam!

Składniki:

  • Mieszanka sałat
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • 4 pomidory suszone
  • 2 łyżki oliwy z pomidorów
  • 10 szprotek bez głów i ogonków
  • 2 łyżki tartego sera koziego (lub innego, świetnie pasuje też miękki ser kozi lub parmezan)
  • świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

  • Rozłożyć umytą sałatę na dużym talerzu
  • na niej ułożyć przekrojone na pół pomidorki, pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidorki(ja tnę nożyczkami) i i szprotki przekrojone na 2 lub 3 cząstki
  • posypać serem, polać oliwą i doprawić pieprzem
niedziela, 09 października 2011



Zapraszam na rybę z piekarnika. Sposób na łatwy, ale niebanalny obiad. Najważniejszym czynnikiem warunkującym wyśmienity smak jest znalezienie świeżej ryby. Reszta zajmie wam tylko kilka minut. Łososia polecam serwować w folii na talerzu. Przepis podpatrzony na KwestiiSmaku i nieco zmodyfikowany.



Składniki:

2 porcje

  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 por   
  • 2 filety z łososia, po 150 g każdy   
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżka natki pietruszki
  • kilka posiekanych listków bazylii
  • 2 ząbki czosnku-zmiażdżone
  • sól i pieprz 

Wykonanie: 

  • Oczyścić pory i odciąć ciemnozielone liście, drobno poszatkować. Rozgrzać oliwę na patelni  smażyć pory przez kilka minut na średnim ogniu, aż zmiękną, ale nie rumienią się. Doprawić solą oraz pieprzem.
  • Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Z folii wyciąć 2 kwadraty i ułożyć kawałki łososia skórą do dołu. Przykryć porami, posypać ziołami i czosnkiem.
  • Zawinąć folię na rybie i szczelnie złączyć brzegi. Nie owijać łososia folią bardzo ciasno, należy pozostawić wolną przestrzeń wokół niego. Dzięki zebranej tam parze, ryba nie wyschnie.Papiloty ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 16 minut.
niedziela, 13 lutego 2011

Zapraszam na pyszną rybę w grzesznej panierce.  Jest to ryba warta tego grzechu. Mimo, że panierka jest dość kaloryczna to rybę pieczemy w piekarniku bez konieczności smażenia w głębokim tłuszczu. Ryba ma wyśmienity smak zaraz po upieczeniu, ale również dobrze sprawdza się w fish-burgerze z sosem tatarskim. Przepis podglądniety w KwestiiSmaków i nieco zmodyfikowany.

Składniki:

 

  • 600 gr białej ryby -ok. 5 filetów (użyłam tilapii)
  • 3 łyżki mąki pp do oprószenia filetów
  • 1 duże jajo, roztrzepane
  • sól
  • 2/3 szklanki bułki tartek razowej
  • 4 łyżki robno startego parmezanu
  • łyżeczka startej skórki cytryny
  • łyżeczka tymianku lub ziół prowansalskich
  • 4 łyżki oliwy
Sposób przyrządzenia:
  • Filety rozmrozić, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i posolić
  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Przygotować panierkę mieszając bułkę tartą i tarty parmezan,  skórkę z cytryny, zioła oraz oliwę.
  • Filety delikatnie oprószyć, strzepując jej nadmiar. Wymaczać w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lekko nasmarowanym oliwą lub wyłożonym papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut, aż panierka się zrumieni a ryba będzie upieczona w środku.
  • Świetnie smakuje w duecie z mizerią lub sałatką grecką.

 

niedziela, 26 grudnia 2010

Prosty przepis za sałatkę ze śledziem w roli głównej. Ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Tworzy idealną parę a kromką dobrego razowca

Składniki:

 

  • 500 gr matiasów z zalewy solnej
  • ogórki kiszone  lub korniszone
  • cebula czerwona
  • cebula biała
  • 200 ml marynowanych grzybków
  • 3 łyżki majonezu light
  • 180 ml jogurt grecki light
  • pieprz grubo zmielony
Sposób wykonania:
  • śledzie dobrze opłukać w zimnej wodzie i zostawić w misce z zimną wodą do namoczenia na ok. godzinę
  • ogórki i grzybki pokroić na małą kosteczkę
  • obie cebulki drobno posiekać
  • w miseczce wymieszać jogurt z majonezem
  • po namoczeniu śledzie odcisnąć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kosteczkę
  • układać składniki warstwami smarując co którąś warstwę sosem jogurtowo-majonezowym np: śledź, biała cebula, sos, śledź, czerwona cebulka, sos, grzybki
  • nakładać od"spodu" aby sięgnąć każdej warstwy, bądź po prostu wymieszać całość

 

poniedziałek, 04 października 2010

Supersmaczny, superbiałkowy początek dnia. Superskładnik zwany białkiem jest niezbędnym czynnikiem warunkującym naszą szczupłość i jędrność.

Składniki:

 

  • 2 białka jajek+całe jajko
  • łyżka mleka
  • 80 gr twarogu*
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego*
  • odrobina kopru posiekanego
  • 50 gram łososia
  • kilka plasterów okórka zielonego
  • ulubione zioła np prowansalskie
* twaróg z jogurtem zastąpić serkiem wiejskim light
Sposób przyrządzenia:
  • W miseczce ubic jajka z mlekiem i ziołami na puszysty kogel mogel, wylać mieszanke jajeczną na rozgrzaną patelnie z nieprzywieralną powłoką, smażyć przez kilka minut na średnim ogniu
  • miedzy czasie zmieszać twaróg z jogurtem doprawić solą i pieprzem, dodać koperek
  • Obrócić omlet łopatką na drugą stronę, zrobić to w momencie gdy jedna strona będzie dobrze "zcięta"- to znaczy że będzie bez problemu "odchodziła" od patelni
  • gdy omlet leży na patelni rozłożyć na jego jednej połowie kremowy serek, rozłożyć pociętego w paseczki łososia przykryć długą połówką omleta, poczekać jeszcze kilkanaście sekund aby serek i ryba nieco nagrzały się
  • zsunąć omlet na talerz włożyć do niego ogórka i posypać świeżo zmielonym pieprzem

 

sobota, 22 maja 2010

Cukinia pomidory, dorsz, słoikowa papryka i zioła, to pozonie nie dopoasowane składniki. Na szczęście tylko pozornie. Ta oryginalna kompozycja to fantastyczna propozycja na rybę. Jest  to jedna z moich ulobionych dań. Pwodów jest bowiem kilka. Przytowanie jest dziecinnie łatwe, danie jest bardzo zdrowe i co najważniejsze zawcze sie udaję. Kolejny udany przepis z książki A.Agatstona "SB Turbo"

Dorsz z patelni w stylu śródziemnomorskim

Składniki dla 4 osób:

  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • średnia cukinia
  • 1 puszka pomidorów bez skórki, posiekanychi osączonych
  • 4 filety odmrożonej ryby każda po ok 170 gr (może być dorsz, morszuk, minaj  lub inna biała rybka)
  • 2 papryki  ze słoika (autor poleca papryke piqullo, ja użyłam opiekanej papryki pomidorowej i odrobinę posiekanej papryczki jalapeno)
  • Posiekana natka pietruszki, świeżo zmielony pieprz i sól

Sposób przyrządzenia:

  • Na dużej pateni rozgrzać oliwe, wrzucić posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i pokrojoną cukinie. Doprawić solą i pieprzem. Dusić 10 minut mieszając od czasu do czasu
  • Dodać pomidory i papryka, dusić kolejne 10 minut
  • Do warzyw "wkopać" rybę, nakrywając łyżką na każdy kawałek warzywa
  • Dusić kolejne 10 minut
  • Podawać ciepłe posypane natką pietruszki w płytkich miseczkach z łyżką do zupy, bo powstały sos jest pyszny.

 

sobota, 24 kwietnia 2010

Uwielbiam gotować dla przyjaciół. Choć są kiepskimi krytykami, bo nigdy się nie skarżą. Nawet jeśli kolacja jest prosta, przygotowana w kilka minut. Tym razem była ryba i warzywa na parze, wiec skromnie. Przepis niemalże ten sam co na łososia. Jednak proporcje pesto-marynaty nieco zmienione bo mamy do czynienia z chudą rybką wiec marynata ma nieco więcej oliwy. Polecam.

 

  • 800 gr fileta z dorsz (polecam grenlandzkiego) lub halibuta
  • sok z połowy cytryny
  • cieniutkie plasterki z drugiej połówki cytryny
  • pęczek  koperku
  • pół pęczka pietruszki (opcjonalnie)
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól morska

Sposób przygotowania

  • jeśli ryba jest mrożona rozmrozić, opłukac w zimnej wodzie, dokładnie osuszyć, skropić sokiem z cytryny doprawic solą i pieprzem, wstawić rybę na kilka minut do lodówki
  • zmiksować na jednolitą masę poszatkowany koper, czosnek oliwę i pietruszkę
  • powstałą pesto-marynatą posmarować rybę ze wszystkich stron - najlepiej pędzlem silikonowym, rozłożyć miedzy filety plastry z cytryny, posolić i popieprzyć
  • wstawić do lodówki na kilka minut
  • nagrzać piekarnik do 180 st C
  • piec w naczyniu żaroodpornym przez 18. Można na 2-3 minuty przed końcem pieczenia przełączyć piekarnik na funkcje grilla
poniedziałek, 19 kwietnia 2010

Oto sałatka z makaronem ryżowym, krewetkami i uwodzącym pikantno-słodkim dressingiem. Miseczka tej sałatki stanowi naprawdę wartościowy posiłek. Ponadto intryguje smakiem i zachwyca wygladem. Inspiracja pochodzi z książki Gordona Ramseya "Zdrowa kuchnia". W weekend przyrządziłam po raz pierwszy i napewno nie ostatni.

Tajska sałatka

Składniki:

  • 100 gr makaronu ryżowego lub sojowego (można zastąpić kiełkami sojowymi na I fazie)
  • odrobina oleju sezamowego
  • 200 gr fasolki szparagowej ugotowanej przez 2-4 min.(świeżej lub mrożonej)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 dymki szczypiorku
  • 1 łyżka ziaren sezamu (ciemnego lub jasnego)
  • 200 gr krewetek oczyszczonych i ugotowanych (wystarczy zamrożone krewetki zalać na 5 minut wrzątkiem)

Dressing:

  • pół cebulki, drobno posiekanej
  • 3 ząbki czosnku, przeciśniete przez praskę
  • 1 mała papryczka chili, bez pestek, drobno posiekana
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki sosu rybnego (nie miałam wiec uzupełniłam wiekszą ilością sosu sojowego)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki fruktozy, lub kilka kropel słodzika
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Sposób przyrządzenia:

  • Makaron zalać gorącą wodą aby go przykryło,   odstawić na 5 min. aby zmiękł. Po czym odlać,opłukać zimną wodą, wlać kilka kropel oleju by makaron sie nie kleił, wymieszać i odstawić do wystudzenia
  • Wyciąć gniazda z papryki, pokroić w cieniutkie paski, szczypior oczyścić i pokroić w ukośne plasterki (tą czynnoś wykonuje nożyczkami)
  • Wymieszać wszystkie składniki sosu w dużej misce
  • Dodać krewetki, szczypiorek, ostudzoną fasolkę, paprykę i makaron. Delikatnie wymieszać i posypać sezamem
  • Podawać zaraz po przygotowaniu lub po schłodzeniu
poniedziałek, 08 marca 2010

Łosoś w kreacji bardzo klasycznej i prostej.

Składniki na 2 porcje

  • 2 kawałki łososia po 150-200 gr
  • sok z połowy cytryny
  • pęczek  koperku
  • pół pęczka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • świerzo zmielony pieprz
  • sól morska

Sposób przygotowania

  • jeśli ryba jest mrożona rozmrozić, opłukac w zimnej wodzie, dokładnie osuszyć, doprawic solą i pieprzem
  • wymieszać sok z cytryny posiekany koper, pietruszkę oraz przeciśnięty przez praske czosnek, dodawać stopniowo oliwę
  • powstałą marynatą (bardzo gęstą) pozmarować rybę ze wszystkich stron
  • wstawić do lodówki na ok 30 min
  • nagrzać piekarnik do 180 st C
  • piec w naczyniu żaroodpornym przykrytym folią aluminiową przez 18-22 min
Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę