Cuqiernia

wtorek, 27 listopada 2012

Muffin, taka mała słodka rzecz a ile radości. Czekoladowej radości, z odrobiną karmelu. Połączenie smaku gorzkiej czekolady i słodkiego karmelu jest fenomenalne. Mimo ze to tylko muffinka.

Składniki:

  • 150 g mąki orkiszowej lub pszennej jasnej
  • 75 gr mąki pełnoziarnistej
  • 25 g kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 2 duże jajka
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 150 g ksylitolu lub cukru
  • 50 g masła roztopionego lub oleju
  • 100 ml gotowanego mleka skondensowanego słodzonego
  • kilkanaście orzechów laskowych (lub inne)

 

Sposób wykonania:

  • W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier.
  • W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, jogurt, masło. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać widelcem tylko do połączenia składników.
  • Dodać czekoladę, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około  25 minut
  • Gdy babeczki ostygną, nałożyć na każdą łyżkę kajmaku i udekorować posiekanymi orzechami i ewentualnie czekoladą startą na tarce
piątek, 06 stycznia 2012

Kolejny przepis na wykorzystanie dojrzałych bananów, które oprócz ciepłej słodyczy powodują, że ciasto jest przyjemnie mięciutkie i świeże przez kilka dni. Ciasto jest smaczne, świetnie pasuje do herbaty jako 2 śniadanie. Podpatrzone u Dorotus i lekko zmodyfikowane.

 

Składniki:

  • 280 g mąki orkiszowej lub przennej razowej (może być mąka Pełne Ziarno z Lubelli)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 4 łyżeczki i przyprawy do piernika
  • 60 g ksylitolu/cukru trzcinowego lub słodzik odpowiadający tej ilości cukru
  • 4 łyżki oleju archaidowego (może być też rzepakowy albo słonecznikowy)
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 3 jajka
  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 3 dojrzałe banany
  • 100 g suszonej żurawiny lekko słodzonej
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

  • W naczyniu wymieszać mąkę, sodę i przyprawę. Dodać substytut cukru, kakao i wymieszać.
  • Do wymieszanych składników wlać olej, miód, roztrzepane jajka, sok pomarańczowy. Wymieszać. Banany rozgnieść, razem z żurawiną dodać do masy. Wymieszać.
  • Masę wlać do płytkiej formy o wymiarach 28 x 18 cm.
  • Piec około 40 minut w temperaturze 180ºC (patyczek wyciagnięty z ciasta nie powinien miec śladów surowego ciasta, ale może być minimalnie klejący - od bananów).
niedziela, 04 grudnia 2011

Deser niedietetyczny i nieprzyzwoicie słodki i niemożliwie rozkoszny w smaku. Ale niedługą będą Święta, a w Święta nie wolno niczego sobie odmawiać. Więc jeśli jeszcze nie jedliście kremowego sernika o smaku toffi to najwyższy czas to zmienić. To zmodyfikowany, czyli nieco odchudzony przepis Liski.

 

Spód:

  • 50 g orzeszków ziemnych 
  • 80 g ciastek pełnoziarnistych
  • 30 g masła roztopionego

Masa serowa

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego 500 gr (ugotowana wcześniej pod przykryciem przez 2 godziny)
  • 1 łyżka mascarpone
  • 70 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej
  • 4 jajka 
  • 750 g sera trzykrotnie mielonego (użyłam presidenta śmietankowego 4%)
  • 1 łyżka mąki pszennej lub orkiszowej

 

Sposób przyrzadenia:

  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki spodu zmielić w malakserze - orzeszki mogą być też dobrze posiekane. Wyłożyć masę do tortownicy, wyrównać, przycisnąć. Odstawić do lodówki
  • Mascarpone utrzeć z cukrem i wanilią, dodać połowę puszki masy karmelowej z  i utrzeć na gładką masę, następnie dodawać jajka , po jednej łyżce sera i mąkę. Dobrze zmiksować.
  • Masę przełożyć na spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika. Piec 45 - 50 minut w temp. 180 st.C. Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową. Wyłączyć piekarnik i ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
  • Polać sernik pozostałą masą i ewentualnie udekorować orzechami lub płatkami migdałów

 

piątek, 30 września 2011

Jesienią szarlotka musi być i basta. Przepis nie należy do dietetycznych, ale to i tak świetna alternatywa dla kupnych ciast, o których składnie niewiele wiemy. Pół kostki masła na dużą blachę ciasta to naprawdę nie tak dużo.A smak kruchego ciasta jest wart małego grzechu. No i ta słodziutka delikatna beza. Mmmmhh

 

Składniki:

Spód:

  • 2 szklanki mąki (użyłam pszennej pełnoziarnistej)
  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki ksylitolu/fruktozy
  • 3 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstego jogurtu (najlepiej greckiego)

Farsz jabłkowy:

  • sok z jednej cytryny
  • 1 kg jabłek (obranych i pokrojonych w plastry) polecam antonówki
  • 10 łyżek ksylitolu/fruktozy/odpowiednia ilość słodzika
  • łyżka cynamonu


Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 100g ksylitolu/fruktozy
  • łyżka maki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

  • Wszystkie składniki razem zagnieść. Owinąć folią spożywczą. Wstawić na godzinę do lodówki, aby ciasto się schłodziło. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Ciastem wylepić spód i bok foremki kwadratowej o boku 25 cm. Widelcem porobić dziurki widelcem.
  • Przygotowane jabłka skropić sokiem z cytryny dzięki temu nie będą ciemnieć. Dodać cukier. Wyłożyć na ciasto kruche.
  • Ubić pianę z białek na sztywno, dodać substytut cukru i mąkę ziemniaczaną, dalej dobrze ubijać, aż beza będzie gęsta. Przygotowaną bezę wykładać na jabłka. Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 150 stopni. Piec 100 min  w temperaturze 110 stopni. 
sobota, 17 września 2011

Zapraszam na słodkie włoskie sucharki-biscotti. Wypiek nie zawiera tłuszczu. Biscotti są mocno chrupiące i długo zachowują świeżość. Zależało mi na prostych ciasteczkach, którymi mogłabym poczęstować niespodziewanych gości. A gości u nas ostatnio całkiem sporo. A wszystko za sprawą naszego nowego małego mieszkańca. On jest też sprawcą dłuższej nieobecności na blogu. Tak więc przedstawiam pyszne pełnoziarniste biscotti i nowego mieszkańca naszej plaży - Jasia:)




Składniki:

  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilli
  • 3/4 szklanki 2 łyżki maki (użyłam pszennej pełnoziarnistej)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki pokrojonych suszonych moreli lub rodzynków
  • 1/3 szklanki podrumienioych calych migdalów (można dać też słupki)

Sposób przyrządzenia:

  • Ubić mikserem jajka z cukrem, aż masa bedzie puszysta i gęsta, dodać  wanilie.
  • Suche składniki przesiać i dodac do masy jajecznej, dobrze wymieszac. Dodać rodzynki i migdały, polaczyc z masą. Łyżką nałożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ciasto tworząc walek 28cm dlugi i 6cm szeroki. 
  • Piec w temperaturze 190ºC okolo 20 minut aż ciasto zacznie sie rumienic. Wyjac i przestudzic 15 minut. Używając ząbkowatego noża pokroić ciasto na paski o szerokości 1,5 cm. Ułożyć je na blasze i piec jeszcze przez 10 minut, odwrocic i jezeli nie sa wystarczająco rumiane na drugiej stronie podpiec jeszcze 5-8 minut.

czwartek, 07 lipca 2011

Bardzo letnie, mocno kwaśne i pachnące latem konfitury. Świetnie smakują z twarożkiem, jogurten, świeżym pieczywem, lub same prosto ze słoika ...podjadane ukradkiem:)

 

Składniki:

  • 1 kg czarnych pożeczek
  • 300 gr ksylitolu/fruktozy/brązowego cukru (konfitury są bardzo kwaśne, jeśli ktoś lubi słodsze to należy zwiększyć ilość cukru nawet do 450 gr)

Sposób przygotowania:

  • owoce umyć, przebrać przełożyć do garnka z grubym dnem
  • zasypać porzeczki cukrem (lub jego zamiennikiem) i odstawić na 30 minut, aby puściły sok
  • połowę owoców zmiksować, można to zrobić blenderem w garnku
  • zagotować całość i kontynuować gotowanie na niskim ogniu często mieszając przez ok 35 min.
  • przełożyć do wyparzonych słoików
wtorek, 07 czerwca 2011

Imponujący i banalnie prosty deser. Wystarczy odrobina chęci i duuuużo truskawek. Dolna warstwa ma delikany kremowy smak, a górna to intensywnie truskawkowa galaretka. Zapraszam.

Składniki (na ok 8 pucharków):

  • 1,5 kg świeżych truskawek (0,3 kg pokrojonych na połówki, reszta do zmiksowania)
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 150 ml serka homogenizowanego 0% lub kremowego serka (można zgrzeszyć maskarpone)
  • pół szklanki mleka skondensowanego light (można zastąpić zwykłym mlekiem)
  • 4 łyżki ksylitolu/fruktozy/cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 8 łyżeczek żelatyny

Sposób przyrządzenia:

  • w pucharkach poukładać pokrojone truskawki
  • reszte owoców zmiksować, odlać połowę do miski
  • do połowy zmiksowanych truskwek dodać jogurt, serek i 2 łyżki cukru (ew. subtytutu), zmiksować 
  • w ciepłym mleku rozpuścić 6 łyżeczek żelatyny, zmieszać z masą truskawkowo-jogurtową, przelać masę do salaterek/pucharków i wstawić do lodówki
  • do pozostałych truskawek wlać cok z cytryny i 2 łyżki cukru oraż resztę żelatyny rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody
  • kiedy pierwsza warstwa nieco sie zetnie wlać na nią galaretkę i schładzać kilka godzin do stężenia
niedziela, 15 maja 2011

Wiosna w pełni. Jednego dnia cudowne słońce, kolejnego dnia poranek skąpany w deszczu. Taki urok maja. Dla mnie maj to także rabarbar. Dziś na kruchym, maślanym spodzie, choć spód pod względem kalorii został odchudzony. No i ta chrupiąca kruszonka, którą co bardziej uważające na diete osoby zastąpić mogą płatkami migdałowymi. Ciasto jest pyszne, chrupiące, słodko kwaśne.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 75 gr masła
  • 250 gr mąki  (dałam 150 gr mąki orkiszowej typ 700, 100 gr maki ryżowej; mozna użyć w orkiszowej razowej)
  • 40 gr cukru brzozowego
  • 1 jajo

Wnętrze:

  • 500 gr umytego, osuszonego i pokrojenego na 1 cm kawałki rabarbaru
  • 3 łyżki cukru brzozowego lub miodu płynnego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Kruszonka-opcjonalnie:

  • 50 gr masła
  • 100 mąki (użyłam mieszanki takiej jak do ciasta)
  • 50 gr cukru trzcinowego
  • szcypta cynamonu

Zamiast kruszonki:

  • 100 gr płatków migdałowych (można je lekko podprażyć na suchej patelnii)

Sposób przygotowania:

  • Przygotować formę. Mniej wiecej  o wymiarach około 25 x 25 cm  posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy.
  • Przygotować kruche ciasto, najlepiej wyrabiając je malekserem lub ręcznie rozcierając palcami masło z resztą składników, szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciastem wyłożyć dno i kawałek boku formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. 
  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni w funkcji grzałka góna i dolna. Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na  złoty kolor.
  • Wyjąć ciasto,  zwiększyć temperaturę do 180 stopni. Kawałki rabarbaru wymieszać z cukrem/miodem. 
  • W międzyczasie przygotować kruszonke - makę wymieszac z cukrem trzcinowym i cynamonem, zalać gorącym, roztopionym masłem i dobrze wszystkie skladniki połączyć
  • Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut na lekko złoty kolor.
  • Jeśli nie grzeszymy kruszonką, migdałami posypujemy wierzch po upieczeniu ciasta wraz z rabarbarem.
sobota, 09 kwietnia 2011

Sernik nazwałam majowym, bo bo powstał właśnie przy okazji nabycia pierwszych truskaweg pewnej wiosny, ta wiosna była z 2 lata temu i do tej pory korzystam z tego przepisu. Choć dziś coraz prezentuje na zdjęciu sernik z galaretką kupną , to polecam zrobić galaretkę dietetyczną, bo jest pyszna, jak zresztą cały sernik. A jakoś tak mam ochotę dogadzać sobie w specjalny sposób... :)

Składniki:

spód

 

  • herbatniki bez cukru(najlepiej pełnoziarniste) lub
  • płatki migdałów


masa serowa

  • 300 gr twarogu
  • 300 gr jogurtu naturalnego (1 duży)
  • 5 łyzeczek żelatyny rozpuszconej w 100 ml ciepłego mleka
  • aromat waniliowy lub ziarenka wyskrobane z 1 wanilli
  • fruktoza/słodzik/ksylitol (dałam 3 łyżki)


wierzch

  • dowolne owoce tym razem banan i truskawki (polecam też jabłko, granat, pomarańcze)
  • sok z 2,5 cytryny
  • garść truskawek
  • szklanka wody
  • 5 łyżeczek zelatyny
  • 1-2 łyżek ksylitolu/fruktozy


Sposób przygotowania:

  • Na spód tortownicy wyłożyć ciastka lub wysypać płatki migdałów tak, aby pokryły całą powierzchnie blaszki;
    Wszystkie składniki masy serowej oprócz żelatyny zmiksować na gładką masę, dodawać powoli żelatynę rozpuszczoną w mleku, wymieszać dokładnie, poczekać kilka minut aż masa zacznie tężeć, wyłożyc masę na przygotowany spód;
    dokładnie zmiksowac sok z truskawkami, posłodzić dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie, wylać tezejącą galaretkę na masę;
    schładzać kilka godzin w lodówce
  • Na spód tortownicy wyłożyć ciastka lub wysypać płatki migdałów tak, aby pokryły całą powierzchnie blaszki;
  • Wszystkie składniki masy serowej oprócz żelatyny zmiksować na gładką masę, dodawać powoli żelatynę rozpuszczoną w mleku, wymieszać dokładnie, poczekać kilka minut aż masa zacznie tężeć, wyłożyc masę na przygotowany spód;
  • dokładnie zmiksowac sok z truskawkami, posłodzić dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie, wylać tezejącą galaretkę na masę;
  • schładzać kilka godzin w lodówce

 

 

piątek, 01 kwietnia 2011

 

Składniki:
200 g mąki pszennej
200 g płatków owsianych
250 g miękkiego masła
140 g jasnego cukru muscovado
skórka otarta z 1 cytryny
100 g orzeszków pini
250 g malin (mogą być mrożone)
W naczyniu wymieszać mąkę, płatki i masło, wyrabiając palcami na jak na kruszonkę. Dodać cukier, skórkę z cytryny i 3/4 orzeszków piniowych. Całość ma być klejącą, grudkowatą kruszonką.
2/3 kruszonki wcisnąć w wyłożoną papierem kwadratową formę o boku 23 cm. Na nią wyłożyć równomiernie maliny, na nie wysypać resztę naszej kruszonki, posypać pozostałymi orzeszkami.
Piec w temperaturze 190ºC przez 35 - 40 minut. Wyjać, pokroić na 12 części, póki

Czasami jest tak, że jak się za mocno staramy w kuchni to niestety trach i "masz Ci babo...zakalec". A to ciasto jest ratunkiem po takich właśnie próbach. Nie może sie nie udać i jest pyszne. Myślę, że ta krajanka może spokojnie pretendować do  miana wielkanocnego specjału zamiast mazurka. Podpatrzone w Moich Wypiekach i nieco zmodyfikowane. Z Pozdrowieniami dla sąsiadów:)

Składniki:

 

  • 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g płatków owsianych
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru brzozowego lub trzcinowego (zmieszałam pół na pół)
  • 100 g orzeszków pini
  • 250 g malin (mogą być mrożone)
  • łyżka aromatu waniliowego
Sposób przyrządzenia:
  • W naczyniu wymieszać mąkę, płatki i masło, wyrabiając palcami na jak na kruszonkę. Dodać cukier, aromat i 3/4 orzeszków piniowych. Wyrobić klejącą, grutkowatą kruszonkę
  • 2/3 kruszonki wcisnąć mokrą dłonią w wyłożoną papierem kwadratową formę o boku 23 cm. Na nią wyłożyć równomiernie maliny, na nie wysypać resztę naszej kruszonki, posypać pozostałymi orzeszkami.
  • Piec w temperaturze 190ºC przez 35 - 40 minut. Wyjać, pokroić, kiedy ciasto jeszce ciepłe.

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4
Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę