Warzywniak

czwartek, 08 grudnia 2011

Mam sposób na smaczne warzywa o tej porze roku. Trzeba je zapiec na kruchym spodzie! Zapraszam na rozgrzewające, przypominające lato danie. Kawałki tarty można mrozić i delektować się pysznym daniem za kilka dni

Składniki:


ciasto:

  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 75g masła,
  • 2-3 łyżki jogurtu bałkańskiego
  • 1/4 łyżeczki soli, 
  • szczypta curry

farsz

  • średni bakłażan,
  • średnia młoda cukinia,
  • duża cebula,
  • 400g dojrzałych pomidorów lub pomidory z puszki,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki tartego żółtego sera,
  • czubata łyżka ziół prowansalskich lub świeżej bazylii posiekanej,
  • sól i pieprz,
  • 2 oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku


Sposób przygotowania

  • Z wszystkich składników zagniatamy ciasto i wkładamy je do zamrażalnika.
  • Bakłażana obieramy, kroimy w kostkę, posypujemy dość mocno solą, odstawiamy na chwilę. W tym czasie przygotowujemy resztę warzyw- cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cukinię myjemy, można ją obrać ze skórki, ale kiedy jest młoda, to nie jest to konieczne-ja wolę nie obierać. Kroimy ją wzdłuż na pół, a potem w półplasterki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Jajka roztrzepujemy. Jeśli chcemy dodać czosnek, obieramy go i drobno siekamy- można przecisnąć przez praskę,
  • Odsączamy bakłażana, mieszamy z czosnkiem i cebulą i smażymy na 2-3 łyzkach oleju przez 5 minut. Następnie dodajemy cukinię i smażymy kolejne 10 minut. Dodajemy pomidory i dusimy całość do odparowania nadmiaru płynu- ok. 5 minut. Dodajemy zioła, połowę natki,doprawiamy pieprzem i solą do smaku, podsmażamy krótko- ok.2 minut, odstawiamy.
  • Wyjmujemy ciasto, wylepiamy nim natłuszczoną formę do tarty lub inną okrągłą. Nakłuwamy dość gęsto widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni.
  • Do farszu dodajemy pół szklanki sera i roztrzepane jajka, całość mieszamy i przekładamy na ciasto. Po wierzchu możemy posypać serem.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut. Posypujemy natką pietruszki
środa, 26 października 2011

Niby taka niewinna sałatka, a jednak danie kompletne. Coś na jesienną kolację. Marynata zaproponowana w przepisie służy mi ostatnio do marynowania także piersi z indyka a nawet łososia. Przepis zawiera też pistację, które można zastąpić orzechami włoskimi lub pestkami dyni. Polecam!

Składniki:

na 2-3 porcje

  • mieszanka sałat
  • pomidor
  • ogórek szklarniany
  • 1 cebula
  • 2 plastry wołowiny (ligawa lub polędwica) po ok. 160 gr każdy
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka miodu
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka oliwy
  • garść pistacji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  • Wymieszać ocet balsamiczny, sos sojowy i miód
  • mięso zamarynować w marynacie, wstawić do lodówki na minimum godzinę
  • nagrzać piekarnik do 200 st. C, piec wołowiną w naczyniu żaroodpornym przykryte folią, przez 35 minut, 10 minut przed końcem odkryć, (resztę marynaty zachować)
  • pokroić warzywa, rrozłożyć na talerze, wołowinę pokroić na plastry, polać pozostałą marynatą, posypać posiekanymi orzechami.
sobota, 22 października 2011

Prosta sałatka z lekka zaskakująca dodatkiem ziarenek granatu. Wdzięcznie się prezentuje i cieszy słodko kwaskowym smakiem. Polecam różne modyfikację np. z mozarellą, lub kozim serem, zamiast orzeszków piniowych można dać podprażony słonecznik lub pestki dyni. W każdym razie polecam w ramach leniwego, jesiennego gotowania.

 

Składniki:

  • mieszanka sałat (polecam drobne listki szpinaku, roszponkę oraz rukolę)
  • 1 duży lub 2 mniejsze pomidory
  • 1 owoc granatu
  • 1 czerwona cebulka
  • garść kiełków(użyłam słonecznikowych)
  • 2 garści orzeszków piniowych podprażonych na suchej patelni (można zastąpić słonecznikiem)
  • łyżka octu balsamicznego (dojrzałego, słodkiego)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przyrządzenia

  • Połączyć umytą i osuszoną sałatę z pokrojonym pomidorem, drobno posiekaną cebulką i ziarenkami z granata.
  • Rozłożyć na salaterki, polać octem balsamicznym i oliwą
  • Posypać uprażonymi orzeszkami pinii i udekorować kiełkami
poniedziałek, 26 września 2011

Banalnie łatwa w przygotowaniu potrawa o niebanalnym smaku. Świetnie się sprawdzi jako lunch, albo nałożona na małe grzaneczki jako przystawka. O tej porze roku smakuję jeszcze lepiej za sprawą pięknych pomidorów. Polecam!

Składniki:

  • dojrzałe awokado
  • duży pomidor (w sezonie polecam malinówkę)
  • kulka mozzarelli light
  • sok z połowu cytryny lub limonki
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

do podania:

  • grzanki z ciemnego pieczywa
  • kilka liści sałaty (polecam dębową, roszponke abo młode listki szpinaku)
  • oliwa z oliwek

Sposób przyrządzenia:

  • awokado przekroić na pół wyciągnąć pestkę, łyżką wyciągnąć ze skórki, pokroić miąższ w kostkę i skropić cytryną aby owoc nie zciemniał
  • pomidora i odsączoną z wody mozarellę pokroić w kostkę, delikatnie wymieszać z awokado
  • doprawić solą i pieprzem
  • podpiec pieczywo w tosterze, nałożyć na nie liście sałaty a następnie saałtkę. Skropić oliwą i podawać.
wtorek, 09 sierpnia 2011

Pomidory nabrały niesamowitego smaku. Jakże daleko tym sztucznym, supermarketowym pomidorom do tych pięknych, soczystych malinówek. Zostałam obdarowana wspaniałymi pomidorami z działkowej grządki. Smak zupy dopełniają aromatyczne zioła, wyśmienita oliwa i kleks śmietany. Bardzo polecam!!!

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • szklanka buliony
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 łyżki suszonej bazylii lub garść świeżych listków
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól 
  • do podania 2 łyżki śmietany/jogurtu, kilka listków bazylii, kilka kropel słodkiego octu balsamico

Sposób wykonania:

  • naciąć skórkę pomidorów, włożyć je do miski i zaleć wrzątkiem na 3-4 minuty, po tym czasie wylać wodę i ściągnąć skórkę z pomidorów i odciąć twardą część przy ogonku
  • pokroić w kostkę cebulę i w plasterki czosnek, na średnim ogniu rozgrzać oliwę i smażyć cebulę z czosnkiem przez kilka minut
  • po tym czasie dodać do garnka z oliwą pomidory, bulion, bazylię i gotować ok 10-15 minut, aż pomidory staną się miękkie
  • zmiksować całość blenderem, doprawić papryką solą i pieprzem
  • podawać z kleksem kwaśnej śmietany (np 10%), skropić octem balsamico
  • świetnie pasuję do czosnkowych grzanek

 



środa, 22 czerwca 2011

Pochwała lata i prostoty. Zachęcam do zrobienia choćby 1 słoika takich ogórków pachnących koprem i czosnkiem.

 

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych ( nie szklarniowych) -najlepiej małych
  • gałązka kopru 
  • pół główki czosnku 
  • korzeń chrzanu 
  • 1 łyżka soli na 1 l wody 

Sposób przyrządzenia:

  • Ogórki myjemy i układamy w kamionkowym naczyniu lub w czelnie zamykanym słoju, zalewamy przygotowanym roztworem przegotowanej wody z solą, tak, żeby były dobrze przykryte. 
  • Dodajemy obrane ząbki czosnku – możemy je dodatkowo przekroić, wtedy ogórki będą bardziej aromatyczne. Wkładamy koper, kawałek korzenia chrzanu 
  • Jeśli używamy kamionki - przykrywamy wszystko spodeczkiem lub talerzykiem,  odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce. Jeśli używamy słoja, zamykamy je i chowamy w ciemne miejsce na 2-3 dni
czwartek, 09 czerwca 2011

Niewielu znam amatorów zupy pt.: "Chłodnik".  Sama do nie dawna wielbicielem zimnych zup nie byłam. Ale na szczęście poczucie smaku zmienia się i oto Moi Mili przedstawiam ultralekki, kolorowy, orzeźwiający chłodnik z ogórka, rzodkiewki i botwinki.

Składniki:

  • 1 duży ogórek
  • 4-5 rzodkiewek
  • świeży koperek
  • pęczek botwinki (łodygi z listkami), lub 2-3 małe buraczki
  • dwie szcypty soli
  • 2 szklanki kefiru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka maślanki lub zsiadłego mleka
  • odrobina szczypiorku

Sposób przyrządzenia:

  • ogórka dokładnie umyć i zetrzeć na duzżych oczkach tarki, posolić i odstawić na kilka minut do lodówki
  • rzodkiewki zetrzeć na tarce lub drobo pokroć, pokroić botwinke (jeśli używamy buraczków: obrać i zetrzeć na tarce), posiekać koperek
  • odcisnąć wodę z ogórka, dodać resztę warzyw oraz koperek, zalać kefirem, maślanką i jogurtem
  • posypać szypiorkiem koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem, podawać schłodzony
wtorek, 24 maja 2011

Dziś zapraszam na pieczone młode warzywa, chrupiąca kalarepka, słodka marchewka i skarmelizowana cebulka. Wszystko podkreślone aromarem włoskich ziół. Tak właśnie pachnie wiosna! W przepisie można użyć różnych warzyw, w różnych proporcjach. Przepis podpatrzony u Bajaderki z MniamMniam.pl

Składniki:

  • 150g małych młodych ziemniaczków ze skórką, pokrojonych w ćwiartki (opcjonalnie)
  • 150g małych marchewek (opcjonalnie)
  • 250g korzenia pietruszki , pokrojonych w slupki
  • 1/2 małego kalafiora, podzielonego na małe rożyczki
  • 1 kalarepka, pokrojona w czastki
  • kilka lodyżek szparagów, pokrojonych na małe kawałki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 lyżeczki soli,
  • pieprz,
  • 4 duze ząbki czosnku, pokrojonego na cienkie plasterki
  • 1 łyzka świeżego tymianku 
  • 1 łyżka oregano suszonego
  • 1 łyzka octu balsamicznego, 

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzac piekarnik do 225ºC. W duzej misce wymieszac wszystkie warzywa z łyżką oliwy, doprawić solą i pieprzem i przelożyć do dużego, płaskiego żaroodpornego naczynia.
  • Piec 40-50 minut, do momentu aż warzywa beda miękkie i zrumienione, przewracając je delikatnie od czasu do czasu. W połowie pieczenia posypacć czosnkiem.
  • Upieczone warzywa przelozyć do miski, dodać tymianek i ocet balsamiczny, lekko skropic oliwą i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
wtorek, 10 maja 2011

Coś zielonego, majowego i niespotykanie smacznego. Smakiem nieco przypominają placki ziemniaczane, ale są o niebo smaczniejsze. 

Składniki na 2 porcje:

  • 1 średnia cukinia (ok 30 cm)
  • szczypta soli
  • 2 małe jajka lub 1 duże
  • 2 duże łyżki mąki pełnoziarnistej
  • zioła prowansalskie 
  • opcjonalnie czosnek granulowania
  • 2 łużki oliwy

do podania:

Sposób przygotowania:

  • cukinie zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na kilka minut aby cukinia puściła sok
  • odcisnąć sok, dodać jajka oraz mąkę, wymieszać
  • doprawić do smaku 
  • rozgrzać oliwę na patelni, smażyć placuszki na średnim ogniu
czwartek, 13 stycznia 2011

Nie wiem czemu ten sos ma być tatarski skoro wiadomo że najlepszy kiszone ogóry i marynowane grzybki są z Polski. No i fakt że najlepiej smakuje z kromą polskiego chleba na zakwasie i plastrem staropolskiej szynki, upewnia mnie w przekonaniu że to taki bardzo Nasz sos. Bardzo polecam szczególnie wersje z chrzanem.

Składniki:

 

  • 1 cebulka
  • 2 ogórki kiszone
  • marynowane grzybki
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyzki majopnezu light
opcjonalnie
  • koperek posiekany lub
  • łyżka chrzanu
Sposób wykonania:
  • cebulkę, grzyby i ogórki drobno poszatkować lub rozdrobić w mikserze, domieszać jogurt i majonez
  • ewentualnie doprawić pieprzem, koperkiem lub chrzanem

 

Tagi: dip I faza sos
13:41, telik1504 , Warzywniak
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4
Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę