sobota, 16 października 2010

Pachnie dobrą oliwą i rozmarynem. Jest to chleb z rodzaju "łyżką mieszany". Najzwyklejsza focaccia tyle że razowa. To wypiek prosty, ale i zachwycający. Najlepiej smakuję z szynką parmeńską i pomidorem, albo z pomidorem i oliwą, a najlepiej z samą oliwą. Chleb upieczony z okazji Światowego Dnia Chleba:)

Składniki:

1 szklanka letniej wody
1 1/2 lyzeczki drozdzy instant
2 lyzki oliwy z oliwek
1 lyzka oliwy truflowej (moze byc kazda inna smakowa - nam bardzo smakuje rozmarynowa) lub po prostu dobrej oliwy
1 do 1 1/2 lyzeczki swiezo pokruszonego w mozdzierzu lub bardzo grubo zmielonego czarnego pieprzu
1 lyzeczka soli, najlepiej gruboziarnistej
okolo 2 1/3 szklanki maki chlebowej
1 lyzeczka swiezego tymianku
1/2 lyzeczki swiezego, drobniutko posiekanego rozmarynu
gruba sol morska

 

  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 1/2 lyzeczki drozdzy instant
  • 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • łyżeczka suszonego tymianku lub ziół prowansalskich
  • łyżeczka soli
  • około 2 1/3 szklanki maki razowej (użyłam orkiszowej typ 1850)
na wierzch:
  • łyżeczka suszonego lub świeżego rozmarynu
  • łyżka soli gruboziarnistej
  • łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
  • w dużej misce wymieszać wodę z drożdżami, dodać oliwę, sól, rozmaryn i 3 łyżki mąki
  • wymieszać energicznie, do uzyskania jednolitej masy
  • dodawać partiami mąkę, aż ciasto będzie klejące i miękkie.
  • nakryć miskę spożywczą folią i odstawić do wyrośnięcia na 50 min - do podwojenia objętości
  • tortownice o średnicy 22 cm naoliwić i wysypać otrębami
  • wyrośnięte ciasto przełożyć delikatnie do blaszki, nie mieszać go wcześniej. Rozciągnąć ciasto na całej powierzchni wilgotną dłonią, zrobić kilkanaście wgłębień palcem, polać oliwą posypać solą i rozmarynem
  • ponownie nakryć folią i odstawić do ponownego wyrastania na ok 30 min, nagrzać piekarnik do 230 st. C. Piec ok. 20 minut

 

World Bread Day 2010 (submission date October 16)

 

 

sobota, 09 października 2010

Sałatka powstała z resztek. I jak to najczęściej bywa w takich sytuacjach - mile zaskoczyła nasze podniebienia. Na grill ułożyłam cebulę pieczarki i cukinię, ale myślę że świetnie sprawdzą się też papryka, bakłażan i boczniaki. Kluczowym czynnikiem sukcesu jest kremowy sos sałatkowy. Gorąco polecam:)

Składniki na porcje:

  • mieszanka sałat
  • 1 duży pomidor
  • cebula
  • 3-4 pieczarki
  • pół małej cukinii
  • 60 gr pokrojonej fety light
  • upieczona, zgrillowana lub ugotowana pierś z kurczaka

mieszanka sałat
1 duży pomidor
cebula
3-4 pieczarki
pół małej cukinii
60 gr pokrojonej fety light
upieczona, zgrillowana lub ugotowana pierś z kurcza

 

na sos:
  • 2 zgniecione ząbki czosnku
  • odrobina soku z cytryny
  • łyżeczka majonezu light
  • łyżka musztardy francuskiej (gruboziarnistej)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz, posiekany koperek lub natka
Sposób przygotowania:
  • Na początku sos; wszystkie składniki oprócz oliwy dokładnie wymieszać, dodawać powoli oliwę ubijając, wstawić do lodówki na chwile "do przegryzienia"
  • Na talerze wyłożyć sałatę i pomidora
  • Warzywa do grillowania i kurczaka (upieczonego lub ugotowanego wczesniej), opiekać na grillowej patelni lekko nasmarowanej oliwą po 2 minuty z każdej strony
  • Na sałacie ułożyć warzywa, kurczaka, ser feta, polać kremowym sosem każdą porcji i podawać jeszcze ciepłe

 

piątek, 08 października 2010

W tych muffinach się zakochacie. To połączenie chrrrrrupiącego ciasta i słodko-kwaskowatego nadzienia. Dzięki zawartości orzechów laskowych babeczki zachowują świeżość jeszcze dłużej. Dla osób na III fazie koniecznie z kruszonką.

 

370 g  mąki pełnosiarnistej (użyłam orkiszowej graham)
50 gr ksylitolu lub fruktozy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
80 gr posiekanych orzechów włoskich
100 ml oleju archaidowego lub innego (użyłam roztopionego masła)
1 jajo
1 szklanka maślanki
poł szklanki mleka
ok 120 ml konfitury żurawinowej bez cukru (może tez być porzeczkowa, jagodowa lub inna o kwaskowym smaku)

Składniki:

 

  • 370 g  mąki pełnoziarnistej (użyłam orkiszowej graham)
  • 50 gr ksylitolu lub fruktozy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 80 gr posiekanych orzechów włoskich
  • 100 ml oleju archaidowego lub innego (użyłam roztopionego masła)
  • 1 jajo roztrzepane
  • 1 szklanka maślanki
  • pół szklanki mleka
  • ok. 120 ml konfitury żurawinowej bez cukru (może tez być porzeczkowa, jagodowa lub inna koniecznie o kwaskowym smaku)
  • opcjonalnie na kruszonkę (łyżka roztopionego mała, łyżka fruktozy lub cukru, 2 łyżki zmielonych orzechów)
Sposób wykonania:
  • Nagrzać piekarnik do 180 st. C, przygotować formę na muffiny
  • suche składniki wymieszać w 1 misce
  • mokre składniki oprócz konfitury wymieszać w innej misce, połączyć zawartość obu misek, nie mieszać zbyt długo tylko do połączenia mas
  • połowę ciasta rozłożyć w formie, napełnić 1 łyżeczką konfiturą, dopełnić babeczki resztą ciasta
  • Opcjonalna kruszonka: wymieszać wszystkie składniki, posypać kruszoną babeczki
  • Piec 25-30 min. do zrumienienia

 

 

poniedziałek, 04 października 2010

Supersmaczny, superbiałkowy początek dnia. Superskładnik zwany białkiem jest niezbędnym czynnikiem warunkującym naszą szczupłość i jędrność.

Składniki:

 

  • 2 białka jajek+całe jajko
  • łyżka mleka
  • 80 gr twarogu*
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego*
  • odrobina kopru posiekanego
  • 50 gram łososia
  • kilka plasterów okórka zielonego
  • ulubione zioła np prowansalskie
* twaróg z jogurtem zastąpić serkiem wiejskim light
Sposób przyrządzenia:
  • W miseczce ubic jajka z mlekiem i ziołami na puszysty kogel mogel, wylać mieszanke jajeczną na rozgrzaną patelnie z nieprzywieralną powłoką, smażyć przez kilka minut na średnim ogniu
  • miedzy czasie zmieszać twaróg z jogurtem doprawić solą i pieprzem, dodać koperek
  • Obrócić omlet łopatką na drugą stronę, zrobić to w momencie gdy jedna strona będzie dobrze "zcięta"- to znaczy że będzie bez problemu "odchodziła" od patelni
  • gdy omlet leży na patelni rozłożyć na jego jednej połowie kremowy serek, rozłożyć pociętego w paseczki łososia przykryć długą połówką omleta, poczekać jeszcze kilkanaście sekund aby serek i ryba nieco nagrzały się
  • zsunąć omlet na talerz włożyć do niego ogórka i posypać świeżo zmielonym pieprzem

 

niedziela, 03 października 2010

Temperatura za oknem bezlitośnie spada, czas najwyższy zaprosić do kuchni zapach lasu. Proponuję ogrzać się przy miseczce zupy ze świeżych grzybów. Obiecuję, że niezwykły aromat grzybów i cebuli pozytywnie wprowadzi was w jesienny nastrój.

Zupa grzybowo cebulowa

 

Składniki:

  • 500 gr oczyszczonych świeżych grzybów (prawdzików, koźlarzy, zajączków)
  • garść grzybów suszonych
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 litra bulionu warzywnego (własnej roboty lub z kostek rosołowych o obniżonej zaw. soli)
  • 2 ugotowane ziemniaki (opcjonalnie dla III fazy)
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki oliwy (opcjonalnie polecam zastąpić jedną łyżeczkę oliwy masłem)
  • duża ilość świeżo zmielonego pieprzu, natka pietruszki lub koper
  • do podania jogurt naturalny lub niskotłuszczowa śmietana wymieszana z mlekiem
Sposób przyrządzenia:
  • zagotować grzyby w lekko osolonej wodzie, gotować na wolnym ogniu przez 40 minut
  • Miedzy czasie przygotować bulion warzywny dodając do niego ziele angielskie i liść laurowy
  • poszatkować obie cebule i czosnek, rozgrzać tłuszcz na dużej patelni, podsmażyć cebulę i czosnek do momentu zeszklenia, dodaj pokrojone ugotowane świeże grzyby i doprawić solą i pieprzem, smażyć często mieszając przez kilka minut.
  • Dodać zawartość patelni do bulionu, zagotować, dodać koperek lub natkę (opcjonalnie dodać pokrojone w kosteczka ziemniaki)
  • nalewać zupę do miseczek i dodać kleks jogurtu/śmietany

 

piątek, 01 października 2010

Porcja wartościowego białka. Soczysty, pełen smaku burger, który z fastfoodowym tłustym kotletem nie ma nic wspólnego. Zainspirowana przepisem z MeansHealth'a propozycja na smakowity lunch. Dla I fazy bez pieczywa, dla II i III fazy z pełnoziarnistą bułką, lub razowym chlebem. P.S. miło mi wrócić na bloga po tak długim okresie:)

Burgery light

Składniki na 6 porcji:

 

  • 400 gr. chudej zmielonej wołowiny
  • 75 gr. mielonej piersi indyczej
  • 5 średnich pieczarek
  • czerwona cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • łyżka sosu sojowego lub Worcestershire
  • białko jajka
  • łyżka chrzanu
  • 1 pomidor w plasterkach
  • kilka liści sałaty- dałam liście młodego szpinaku
  • ketchup, musztarda
  • filiżanka kruszonego lodu
Sposób przyrządzenia:
  • pieczarki, cebulę i 2 ogórki poszatkować w małą kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę
  • na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić na niej cebule, po czym dodać połowę czosnku i pieczarki, dusić kilka minut, posolić i popieprzyć
  • do mięsa dodać zawartość patelni, doprawić chrzanem i sosem sojowym, dodać białko i dobrze wyrobić
  • formować kotlety i napełnić każdy z nich łyżeczką pokruszonego lodu, lód starannie "zakleić we wnętrzu"
  • uformowane burgery smażyć na mocno rozgrzanej patelni, posmarowanej oliwą. PO 2 minutach smażenia z każdej strony, zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze kilka minut z każdej strony
  • nakładać na mieszankę sałat, plastry pomidora, przykryć plastrami ogórka i krążkami cebuli. Dla dietujących na 2 i 3 fazie polecam wsadzić do razowej podgrzanej bułki z wydrążonym wnętrzem

 

 

środa, 28 lipca 2010

Pomysł na szybki obiad o orientalnym smaku, polecam z makaronem z brązowego ryżu.

Składniki:

  • marynata: po łyżeczce oleju sezamowego, octu balsamicznego, oliwy, sosu sojowego miodu lub substytutu cukru
  • 250-300 gr piersi z indyka lub kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 2 ząbki czosnku, rogniecione
  • 2 laski selera naciowego,
  • pół papryki,
  • łyżka oleju rzepakowego
  • przyprawy: łyżeczka sproszkowanego imbiru, łyżka sosu sojowego, łyżeczka chili
  • makaron z brązowego ryżu (dorzuciłam kilka nitek makarinu z kaszy gryczanej i batatów)

Sposób przygotowania:

  • w plastikowym woreczku wymieszć składniki marynaty
  • umyte i dokładnie osuszone mięso pokrojone w paseczki mięso wczucic do woreczka, dobrze wymieszać aby marynata pokryła kazdy kawałek, wstawić do lodówki na min 20 minut
  • na dużej, głębokiej patelni rozgrzć olej podsmażyć mięso z cebulą przez 3 minuty, wrzucić czosnek i imbir, smażyć jeszcze minutę
  • Dodać pokrojone warzywa, jeszce raz krótko podsmażyć, wlać sos sojowy, dodać chili i pół szklanki wody. zmniejszyć ogień i dusić ok 5 min
  • ugotować makaron, wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić przelać zimną wodą i dorzucić na patenie, wymieszć i podawać jeszce ciepłe

 

 

czwartek, 22 lipca 2010

Letnie śniadanie. Proste i smaczne. Skorzystałam z pierwszych swoich tegorocznych mrożonek.

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych(zwykłych lub górskich)
  • 1/3 szkalnki mleka
  • łyżeczka płatków migdałowych
  • szypta soli
  • szczypta cynamonu
  • słodzik do smaku
  • mrożone owoce leśne (miałam mieszanke truskawek, jagód, malin, borówek i   malinojeżyn)
  • pół kubeczka jogurtu naturalnego
  • opcjonalnie łyżeczka sezamu

Sposób przygotowania:

  • płatki owsiane zagotować z mlekiem, cynamonem, solą, gotować 3-4 min na wolnym ogniu, domieszć migdały i substytut cukru
  • podawać z z owocami i ewentualnym jogutem

 

wtorek, 20 lipca 2010

Chrubiące trójkąciki rodem z kuchnii meksykańskiej. W sam raz jako dodatek do letniej sałatki. Lekko zmodyfikowany przepis z "Kuchnii meksykańskiej" z Cyklu Podróże Kulinarne dla RZECZYPOSPOLITEJ

Składniki:

  • łyżka oliwy
  • posiekana średnia cebula
  • puszka odsączonej fasoli
  • pół szklanki przecieru pomidorowego, lub pomidorów z puszki pokrojonych
  • łyżeczka posiekanej papryczki jalapeno z zalewy (opcjonalnie)
  • pół szklanki mleka
  • 3 pełnoziarniste tortille
  • pół szkalnki tartego sera żółtego light

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzać piekarnik do 200 st C na opcji termobieg, tortille pokroić na trójkąciki
  • Rozgrzać oliwę, zeszklić cebulkę. Po czym dodać cebulkę do fasolki i zmiksować blenderem na gładką masę. Ponownie przełożyć na patelnie.
  • Dodać pomidory, ewentualna paprykę i mleko, dokładnie wymieszć
  • bBache do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia,ułożyć kawałki tortilli na nich po łyżce masy fasolowej i posypać serem
  • Piec do momentu roztopienia sie sera
niedziela, 18 lipca 2010

Tradycyjny mieszany chlebek, o lekko kwaskowym smaku. Smak taki bardzo domowy. A dlaczego "zawszesieudający"? Bo upieczony został o pólnocy po powrocie z pubu, w stanie wskazującym na ... świetnie spędzony wieczór w gronie przyjaciół:) (Uwaga w takim stanie pieczeniepowoduje wiekszy niz zwykle bałagan w kuchnii.) To kolejna propozycja na pieczywo na zakwasie. A wszystkim tym, którzy zawasu nie mają polecam pełnoziarnistą foccacię.

Chleb  "zawszesieudający"

Składniki:

  • 150 gr zakwasu żytniego
  • 100 gram mąki graham
  • 250 gr mąki orkiszowej (użyłam jasnej, używając pełnoziarnistej trzeba dodać nieco wiecej wody)
  • pół szkanki mieszanki ziaren (siemie lniane, pestki dyni i otręby)
  • szklanka wody
  • pół szklanki mleka
  • łyżka octu balsamico
  • łyżeczka miodu lub fruktozy
  • pół łyżeczki drożdzy instant

do posypania ziarna np.: sezam , słonecznik, siemielniane, płatki owsiane

Sposób przygotowania:

  • Połączyć zakwas z wodą, dodać pozostałe skaldniki. Wymieszać. Zostawić do wyrośnięcia na ok 1-1,5 godziny.
  • Ponownie krótko wyrobić i przełożyć do przygotowanej (lekko naoliwionej, wysypanej otrebami, platkami zytnimi) foremki chlebowej 24 cm. Zakryć naoliwioną folią kuchenna i pozostawić znow do wyrośniecia na 15-20 min. Osobiście wkładm do lodówki na całą noc, rano wyciągam przed pieczniem ok. 30-40 min
  • Posypać platkami, makiem, sezamem. Piec w nagrzanym do 230 st. C piekarniku przez 15 min, po czym piec jeszcze 35 min w temperaturze 180 st. C. Warto 5 min przed pieczeniem wstawić żaroodporną miseczkę napełnioną wodą na kilka minut. 
  • Ostudzić chleb na kratce
  • Po całkowitym ostudzeniu można pokroić i zamrozić i czeszyć cie smakiem świeżego pieczywa przez kilka dni
Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę