czwartek, 23 grudnia 2010

Święta już tak blisko. Uwielbiam ten czas przygotowań. Same Świeta trwają tak krótko, że staram się jak najwięcej radości wprowadzić w domu kilkanaście dni wcześniej. Pieczenie pierników, ustrajanie domu, kupowanie i pakowanie prezentów, ubieranie pachnącej lasem choinki. I choć na co dzień lubię proste dania, no na Święta chce włożyć nieco więcej starań kulinarnych. Często jest to związanie z próbą nowych skomplikowanych przepisów i co za tym idzie totalną klapą. Ale nie tym razem. Jest to bardzo smaczne danie, szczególnie w duecie z barszczykiem. Gorąco polecam!

Składniki:

ciasto naleśnikowe

 

  • 2 jajka
  • 330 ml mleka
  • 100 gram mąki razowej (jeśli używacie białej mąki trzeba dać jedną łyżkę więcej)
  • łyżka oliwy
nadzienie
poza tym:
  • uprażone na suchej patelni orzechy i płatki migdałowe
  • łyżka oliwy
Sposób wykonania:
  • przygotować farsz,
  • usmażyć naleśniki, układać po 2 łyżki farszu, zawijać jak tradycyjne krokiety
  • odrzewzć na lekko naoliwionej patelni na niskiej temperaturze aby farsz w środku był ciepły ok 3 min
  • posypać orzechami

 

środa, 22 grudnia 2010

Telik ma Olę, a Ola ma Marka. A Marek kupił chleb który, stał się inspiracją dla tego wypieku. Nie jest to 100 % chleb litewski, bo o to ponoć trudno. Ale jest wspaniałą namiastką tego pieczywa. Kwaśny miąższ i słodkie bakalie. I wszystko podkreślone smakiem orzechów. Połowę zamroziłam dla Oli i Marka a reszta będzie na wigilijnym stole:)

I przepraszam za odrobinę prywaty

500g zaczynu z maki żytniej chlebowej
100g suszonych śliwek
50 g suszonych moreli
pól szklanki orzechów włoskich lub pecan
200g wrzącej wody
350g maki orkiszowej razowej
150g maki żytniej chlebowej lub orkiszowej jasnej
300g wody letniej (ok. 1,5 szklanki)
3 łyżki melasy lub naturalnego miodu
1 łyżeczka soli
Zaczyn/ciasto zakwaszone żytnie - 500g
2 fazowe
1 faza
50g płynnego aktywnego zakwasu + 130g maki żytniej razowej i 120g wody odstawić 8-12 godzin
2 faza
dodać 90g maki żytniej i 110g wody, odstawić na 3-4 godziny.
wymieszałać w misce ciasto zakwaszone z reszta składników, oprócz soli. Mieszać należy tylko do polaczenia składników, nie za długo. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna. Przy mieszaniu mikserem nie może tworzyć się bryła ciasta.
W odrobinie wody rozpuścić sól, dodałć do ciasta i lekko wymiezaćSkładniki:Zaczyi

 

 

Składniki:

 

  • 500g zaczynu z maki żytniej chlebowej
  • 100g suszonych śliwek
  • 50 g suszonych moreli
  • pól szklanki orzechów włoskich lub pecan
  • 200g wrzącej wody
  • 350g maki orkiszowej razowej
  • 150g maki żytniej chlebowej lub orkiszowej jasnej
  • 300g wody letniej (ok. 1,5 szklanki)
  • 3 łyżki melasy lub naturalnego miodu
  • 1 łyżeczka soli

 

 

Zaczyn/ciasto zakwaszone żytnie - 500g 2 fazowe

 

  • 1 faza

 

50g płynnego aktywnego zakwasu + 130g maki żytniej razowej i 120g wody odstawić 8-12 godzin

 

  • 2 faza

 

dodać 90g maki żytniej i 110g wody, odstawić na 3-4 godziny.

Sposób przygotowania:

 

 

  • wymieszałać w misce ciasto zakwaszone z reszta składników, oprócz soli i bakalii. Mieszać należy tylko do polaczenia składników, nie za długo. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna. Przy mieszaniu mikserem nie może tworzyć się bryła ciasta.
  • W odrobinie wody rozpuścić sól, dodałć do ciasta i lekko wymieszać, po tym wmieszać bakalie
  • napełnić formę ciastem, spryskać wierzch wodą zakryć formę folią spożywczą i zostawić do wysrośniecia w ciepłym miejscu. chleb powinnien podwoić swoją objętość zajmie to ok 3-5 godzina(w zależności od zakwasu, temperatuty itp)
  • przed włożeniem do piekarnika pryskać chleb jeszcze raz wodą
  • Nagrzać piekarnik do 250 st. i pieć w tej temperaturze przez 15 z funkcą termobiegu
  • po tym czasie zmniejszyć temperatyrę do 200 st i piec 30 min tym razem przy ućyciu górnej i dolnej grzałki, po tym czasie dopiekać chleb w temperaturze 180 st.

 

 

niedziela, 19 grudnia 2010

Zaskoczyło mnie to danie. Zdumiewająco dobre połączenie słodkich śliwek i kwaśnej kapusty. I to tego grzyby podsmażone z cebulką. Prawda, że nieprzyzwoicie świątecznie to brzmi?Pomysł podpatrzyłam na jednym z najlepszych blogów KwestiaSmaku. Odkryłam jednak jeszcze, że podprażone  orzechy wspaniale podkreślają niesamowity smak tej kapusty. Danie pyszne samo w sobie, mi posłużyło jako... farsz do razowych krokietów bardzo wigilijnych. Przepis wkrótce:)

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusy
  • 2 cebule
  • spora garść suszonych grzybów
  • szklanka mrożonych grzybów (można zastąpić kolejną garścią suszonych grzybów)
  • szklanka suszonych śliwek
  • 3 łyżki oliwy (polecam archaidową lub olej lniany)
  • opcjonalnie do podania uprażone na suchej patelni pokruszone orzechy włoskie lub inne
Sposób wykonania:
  • Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i  namoczyć w ciepłej wodzie na przynajmniej 1 lub 2 godziny przed przygotowaniem kapusty
  • Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przelewać ją zimną wodą na sitku. Po opłukaniu zalać kapustę wodą w garnku i gotować do średniej miękkości na dużym ogniu
  • Suszone grzyby i te zamrożone zalać wrzątkiem i po kilku minutach to gotować do miękkości.
  • Grzyby odcedzać, a wodę w której się gotowały, dolać do kapusty
  • Ugotowaną kapustę odcedzić i dobrze odcisnąć w durszlaku
  • grzyby ugotowane wcześniej i pokroić, kapustę też można pokroić (robię to w mikserze po dodaniu śliwek) Na dużej patelni rozgrzać  olej, po czym dodać kapustę i grzyby. Posolić i doprawić dużą ilością pieprzu i smażyć na średnim ogniu  do 10 minut często mieszając. Zmniejszyć ogień do minimum domieszać śliwki. (po tym momencie mieszankę wkładam do miksera i tylko odrobinę rozdrabniam)
  • Przed podanie posypuje orzechami
piątek, 17 grudnia 2010

W końcu przyszła pora na pierniczki, pachnące, chrupiące.... Dużo pisać nie trzeba. Przepis z drobnymi modyfikacjami od Dorotuś

Składniki:

 

  • 100 g mąki orkiszowej jasnej
  • 130 g mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej
  • 100 g mąki migdałowej (można zmielić migdały)
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamon
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml płynnego miodu
  • 85 g masła
  • 100 gr skórki pomarańczowej
Sposób wykonania:

 

 

  • w jednym naczyniu wymieszać suche składniki (można umieścić od razu w mikserze)
  • w garnuszku na małym ogniu podgrzać masło i miód, tylko do momentu rozpuszczenia masła, trochę przestudzić
  • wymieszać suche składniki z skórką pomarańczową i zawartością garnka
  • na blaszce pokrytej papierem do pieczenia układać uformowane z ciasta kulki i spłaszczać je łyżką
  • piec 13 min w temperaturze 180st C.

 

 

środa, 24 listopada 2010

Wystarczy nabyć wyśmienitą wołowinę zrazową, przeznaczyć dużo czasu żeby nazwijać zgrabne roladki (mi się to nie udało) i jeszcze czekać jakieś 2 godziny żeby danie nabrało odpowiedniego smaku, dusząc się pod pokrywką rondla i gotowe. Ech... No nie jest to łatwe i szybkie danie ale warto przeznaczyć "trochę" czasu i starań aby delektować się smakiem rozpływającej się w ustach wołowiny. Myślę, że będzie smakowicie w towarzystwie kaszy gryczanej (II faza) lub klusek śląskich (ale to już inna nie dietetyczna bajka)

Składniki:

¾ kg wołowiny bez kości (zrazowa)
75 g boczku wędzonego
50 g tłuszczu
150 g cebuli
75 g ogórka kiszonego
50 g mąki pszennej
25 g musztardy
sól, pieprz
  • ¾ kg wołowiny bez kości (zrazowa)
  • 6-8 plastrów szynki parmeńskiej (lub chudej wedliny wędzonej)
  • 2 cebule
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • 4 suszone grzybki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • łyżka oleju
Sposób przygotowania:
  • namoczyć grzybki
  • wołowinę pokroić na plastry (ok.5x10cm aby powstały małe zraziki), a następnie rozbić, robię to przez folię spożywczą,
  • oprószyć je solą, pieprzem, posmarować obficie musztardą; połowę cebuli Cebulę oraz ogórki pokroić w słupki,
  • ułożyć wędline, kawałek cebuli i ogórki na plastrach mięsa i zwinąć,
  • roladki spiąć wykałaczką lub owinąć nitką, krótko zrumienić na patelni na rozgrzanej oliwie
  • przełożyć do garnka, dodać pozostałą cebulę przekrojoną na pół, zalać bulionem lub wodą i dusić ok 1,5 godziny
  • Przed podaniem wyjąć roladki i powstały sos zmiksować blenderem

 

 

poniedziałek, 22 listopada 2010

O tej porze chyba trudno o trzymanie się z dala z kulinarnych "umilaczy" takich jak choćby czekolada. Ale odrobina dobrej słodyczy nie zaszkodzi nikomu. To świetny deser na te dni, kiedy do świąt tak nieubłagalnie daleko. A o kalorie się nie martwcie: chudy twarożek, gorzka czekolada, wiśniowa konfitura nie zaszkodzą. Wygląda jak tiramisu ale jest czymś całkowicie innym...

Składniki:

  • Biszkopt ( z tego przepisu) lub opakowanie podłużnych biszkoptów
  • Szklanka mocnej herbaty owocowej (wiśniowej lub o smaku owoców leśnej)

Na krem

  • 400 gram chudego twarożku
  • 150 gr serka wiejskiego
  • 180 gram gorzkiej czekolady bez cukru, roztopionej w kąpieli wodnej
  • kieliszek rumu lub likieru wiśniowego
  • szklanka kwaskowych konfitur bez cukru
  • 100 gram suszonych wiśni (można zastąbić żurawiną lub pominąć)
Sposób przyrządzenia:
  • w ceramicznym lub szklanym naczyniu rozłożyć połowę biszkoptów, a w przypadku pieczonego biszkopta przekroiś go na pół i 1 krążek włożyć do formy, zabezpieczonej folią aluminiową. Nasączyć biszkopt/-y połową ostudzonej herbaty
  • w misce zmiksować serek, twarożek alkohol, domieszać stopioną czekoladę i suszone owoce
  • nałożyć połowę masy na nasiąknięty biszkopt
  • przykryć kolejną warstwe biszkoptów, ponownie polac po wierzchu herbata lekko docisnąć, nałożyć pozostałą masą
  • udekorować wierzch gorzkim kakao lub startą czekoladą
  • schłodzić kilka godzin w lodówce
poniedziałek, 25 października 2010

Jedna z ulubionych sałatek. Szybka w przygotowaniu i efektowna. Furorę ta sałatka zrobi na waszym stole  bezbłednemu vinegret. Wiem, że wam zasmakuje. Przepis Grzegorza Ostrowskiego.

 

Składniki:

  • mieszanka sałat (ok 200-300 gram)
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych lub 3 normalne
  • 100 gr wędzonego łososia
  • krążek camemberta light
  • kilka "wiórów parmezanu"
  • kilka lisków bazylii

na vinegrette:

  • 1/3 szklanki oliwy
  • sok z całej cytryny
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • dwa zmiażdżone ząbki czosnku
  • łyżeczka miodu lub kilka kropel słodzika
  • sól
  • pieprz
  • łyżka wody mineralnej gazowanej
Sposób wykonania:
  • na sałacie ułożyć paseczki łososia, ósemki camemberta i pokrojonego pomidora
  • sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać
  • polać sałatę sosem posypać parmezanem posypać bazylią i podawać
sok z całej cytryny
łyżeczka musztardy francuskiej
dwa zmiażdżone ząbki czosnku
łyżeczka cukru
sól
pieprz
łyżka wody mineralnej gazowanej

 

niedziela, 24 października 2010

Ciepłe słodziutkie małe placuszki. Idealne śniadanie na weekend. Więcej w nich bananów niż ciasta naleśnikowego, świetnie smakują z twarożkiem, dla grzeszników z miodem. Mojemu ukochanemu z Goldem syropem. Mmmmmhhh...

Składniki dla 2 osób:

placuszki

  • 2 duże banany dojrzałe lub 3 mniejsze rozgniecione widelcem
  • 1 jajo
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej (dałam orkiszową jasną)
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki proszku do pieczeni
  • kilka kropel słodzika lub łyżka substytutu cukru
  • łyżka oleju (najlepiej orzechowego, lub z pestek winogron
twarożek
  • 200 gr twarogu
  • sok z połowy cytryny
  • 1 rognieciony banan
  • 100 gr jogurtu naturalnego
Sposób przyrządzenia:
  • jajo, mąkę, mleko, proszek, słodzik, wymieszać lub zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta, dodać zgniecione lub zmiksowane banany i odstawić na kilkanaście minut do napuszenia
  • składniki na twarożek zmiksować
  • do ciasta domieszać łyżkę oleju,
  • rozgrzać patelnie na średnim ogniu, smażyć na suchej patelni.
  • wlewać po dużej łyżce ciasta, obracać w momencie gdy pojawią się,  bąbelki powietrza, uwaga dość szybko się rumienią, wiec smażenie tra tylko chwile:)

 

 

sobota, 23 października 2010

Słodziutkie wilgotne, jabłuszkowe pyszne. Banalnie proste w wykonanie coś na wzór muffinów. Ciasto dla leniuchów. Z gwarancją niezakalca:) Dla grzeszników koniecznie z kruszonką. Znalezione na MniamMniamie i lekko zmodyfikowane.

 

 

składniki
* 1 szklanka mąki
* 3/4 szklanki mielonych migdałów
* 4 jajka (miałam duże, wiejskie jaja)
* 3/4 szklanki cukru
* 2 całkiem płaskie, łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 szklanki oleju (używam z pestek winogron)
* 2 - 4 krople aromatu migdałowego
Dodatkowo:
* czereśnie (wydrylowane)
* 1 łyżka kakao
* kruszonka lub rozpuszczona czekolada na wierzch
sposób przygotowania
W misce wymieszać mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia.
Całe jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą i gęstą masę (do białości). Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo olej, a następnie po łyżce mąki z dodatkami.
Ciasto przelać do formy o śr. 26 cm. Wierzch ciasta posypać kakao (przez sitko) a na to ułożyć wydrylowane czereśnie.
Na czereśnie możemy dać kruszonkę lub dopiero po upieczeniu polać strużkami rozpuszczonej czekolady.
Ciasto pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Składniki:

  • 1 szklanka mąki razowej (dałam orkiszową)
  • 3/4 szklanki mąki migdałowej (można zmielić migdały lub orzechy)
  • 4 jajka (miałam duże, wiejskie jaja)
  • 1/2 szklanki  substytutu cukru (użwyłam ksylitolu z odrobiną trzcinowego cukru)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju (używam kokosowego)
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 5 kwaskowatych jabłek średniej wielkości, obranych i pokrojonych w plasterki

 

Sposób przygotowania:

  • W średniej misce wymieszać obie mąkiy i proszek do pieczenia i cynamon.
  • W dużej misce  jajka ubić z substytutem cukry na bardzo puszystą i gęstą masę Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo olej, a następnie po łyżce mąki z dodatkami.
  • Ciasto przelać do formy o śr. 26 cm. Wyłożyć jabłuszka  na ciasto (ewentualnie posypać kruszonką)
  • Piec 50 minut w temperaturze 180 st. C.

 

 

 

niedziela, 17 października 2010

Nie wiem czy trochę nie za wcześnie na taką potrawę ale co tam. Nie mogłam się powstrzymać od przygotowania dania z wykorzystaniem suszonych grzybów z własnej spiżarki. Aromatyczne, rozgrzewające danie na jesienne wieczory. Przygotowana w ten sposób kapusta może być wykorzystana do pełnoziarnistych łazanek lub do krokietów. Jest to kultowy przepis z MniamMniam.pl

 

Składniki:

składniki
kilogram kiszonej kapusty
dwie słuszne garści suszonych grzybów
dwie czubate łyżki oliwy, albo jeszcze lepiej oleju lnianego
sól
piepr
  • kilogram kiszonej kapusty
  • dwie duże garści suszonych grzybów
  • dwie  łyżki oliwy (autor poleca olej lniany)
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
Sposób przygotowania:
  • zalać grzyby wrzątkiem i po kilku minutach to gotować do miękkości.
  • grzyby odcedzać, zachowując wodę w której się gotowały. Posłuży ona do gotowania kapusty
  • Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przelewać ją zimną wodą na sitku. PO opłukaniu zalać kapustę grzybową wodą w garnku i gotować do średniej miękkości na dużym ogniu - powinna być chrupiąca, a nie rozgotowana! W trakcie gotowania należy dodać kilka razy wody. Kapustę odcedzić i odcisnąć.
  • grzyby ugotowane wcześniej i pokroić na podłużne paski  kapusty też można pokroić. Osobiście wolę niekrojoną. Na dużej patelni rozgrzać  olej, po czym dodać kapustę i grzyby. Posolić i doprawić dużą ilością pieprzu i smażyć na średnim ogniu  do 10 minut często mieszając.


 

Jakiś czas temu zostałam mile zaskoczona zaproszeniem do zabawy

oto jej zasady:

 

1. Napisz, kto przyznał ci tę nagrodę

2. Wymień 10 rzeczy, które lubisz

3. Przyznaj tę nagrodę 10 innym blogerom i poinformuj ich komentarzem

 

Po pierwsze dziękuje za zaproszenie Małgo!

Telik lubi:

 

  1. Otaczać się ciepłymi ludźmi. Spotykać się z nimi, pomagać im, śmiać się w ich towarzystwie, wspierać ich, być wspierana przez nich. Ciepły ludź numer jeden w moim życiu to mój mąż:)
  2. Podróżować. Daleko i blisko. Poznawać ludzi, smaki, krajobrazy najbardziej osobliwych zakątków świata.
  3. Gotować, piec, przyrządzać smakołyki, otulać swoją kuchnia niezwykłymi aromatami. Oczyszczam w ten sposób swój umysł.
  4. Słońce. Największy wyzwalacz pozytywnej energii.
  5. Zdrowie. Uwielbiam zdrowe produkty w swojej kuchni, lubię męczyć się aktywnością fizyczną. I choć nie grozi mi sukces na tym polu to sprawia mi to ogromną radochę.
  6. Przedsiębiorczość. Zauroczona jestem ludzką pomysłowością wcieloną w rzeczywistość gospodarczą
  7. Kino. Uwielbiam Tarantino, głupie komedie, babskie melodramaty i tysiąc innych pozycji
  8. Swoją pracę. Na wypadek gdyby ktoś z mojej pracy to czytał;)
  9. Uczyć się języków. Przydatne w podróżach.
  10. Czekoladę, ksiżąki Coello, programy kulinarne, błyszczyki do ust, lody, książki kucharskie, muzykę Aerosmith, zabawę z pewnymi dwoma urwisami i wiele innych rzeczy na które nie starczyło mi tu miejsca
Do zabawy zapraszam:

 

 


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12
Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę