sobota, 09 kwietnia 2011

Sernik nazwałam majowym, bo bo powstał właśnie przy okazji nabycia pierwszych truskaweg pewnej wiosny, ta wiosna była z 2 lata temu i do tej pory korzystam z tego przepisu. Choć dziś coraz prezentuje na zdjęciu sernik z galaretką kupną , to polecam zrobić galaretkę dietetyczną, bo jest pyszna, jak zresztą cały sernik. A jakoś tak mam ochotę dogadzać sobie w specjalny sposób... :)

Składniki:

spód

 

  • herbatniki bez cukru(najlepiej pełnoziarniste) lub
  • płatki migdałów


masa serowa

  • 300 gr twarogu
  • 300 gr jogurtu naturalnego (1 duży)
  • 5 łyzeczek żelatyny rozpuszconej w 100 ml ciepłego mleka
  • aromat waniliowy lub ziarenka wyskrobane z 1 wanilli
  • fruktoza/słodzik/ksylitol (dałam 3 łyżki)


wierzch

  • dowolne owoce tym razem banan i truskawki (polecam też jabłko, granat, pomarańcze)
  • sok z 2,5 cytryny
  • garść truskawek
  • szklanka wody
  • 5 łyżeczek zelatyny
  • 1-2 łyżek ksylitolu/fruktozy


Sposób przygotowania:

  • Na spód tortownicy wyłożyć ciastka lub wysypać płatki migdałów tak, aby pokryły całą powierzchnie blaszki;
    Wszystkie składniki masy serowej oprócz żelatyny zmiksować na gładką masę, dodawać powoli żelatynę rozpuszczoną w mleku, wymieszać dokładnie, poczekać kilka minut aż masa zacznie tężeć, wyłożyc masę na przygotowany spód;
    dokładnie zmiksowac sok z truskawkami, posłodzić dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie, wylać tezejącą galaretkę na masę;
    schładzać kilka godzin w lodówce
  • Na spód tortownicy wyłożyć ciastka lub wysypać płatki migdałów tak, aby pokryły całą powierzchnie blaszki;
  • Wszystkie składniki masy serowej oprócz żelatyny zmiksować na gładką masę, dodawać powoli żelatynę rozpuszczoną w mleku, wymieszać dokładnie, poczekać kilka minut aż masa zacznie tężeć, wyłożyc masę na przygotowany spód;
  • dokładnie zmiksowac sok z truskawkami, posłodzić dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie, wylać tezejącą galaretkę na masę;
  • schładzać kilka godzin w lodówce

 

 

niedziela, 03 kwietnia 2011

Coś wykwitnego i coś bardzo prostego w jednym. Porządna porcja wartościowego białka. Kluczowa jest jakość mięsa- świeża, różowa polędwica wołowa. Jeśli już taką zdobędziecie, gwaranuje wyśmienity smak. Steki oczywiście lubią towarzystwo sałaty, pieczonego ziemniaka ale wybornie smakuje również na zimno na kawałku świeżego pieczywa z musztardą i korniszonym.

Składniki:

  • 4 steki z polędwicy wołowej, o grubości ok 2,5-3 cm (każdy o wadze ok 170gr)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oleju (polecam rzepakowy)
  • opcjonalnie łyżka masła

Sposób przyrządzenia:

  • Mięso wyjąć z lodówki na minimum 10 minut przed smażeniem. Obsypać solą oraz pieprzem, lekko wysmarować oliwą. Rozgrzeć tłuszcz na patelni, ułożyć na niej steki. Czas smażenia to 4-5 min z aby uzyskać stek średnio wysmażony. Aby stek stek był całkowicie wysmażony potrzebuje ok 7-8 min. z każdej strony.
  • Filet zdjąć z patelni, zawinąć w folię aluminiową i odczekać 2 - 3 minuty przed podaniem.
  • Podawać z dużą ilością swieżej sałaty, purre z ziemieków lub kalafiora, lub z pieczonym ziemniakiem
piątek, 01 kwietnia 2011

 

Składniki:
200 g mąki pszennej
200 g płatków owsianych
250 g miękkiego masła
140 g jasnego cukru muscovado
skórka otarta z 1 cytryny
100 g orzeszków pini
250 g malin (mogą być mrożone)
W naczyniu wymieszać mąkę, płatki i masło, wyrabiając palcami na jak na kruszonkę. Dodać cukier, skórkę z cytryny i 3/4 orzeszków piniowych. Całość ma być klejącą, grudkowatą kruszonką.
2/3 kruszonki wcisnąć w wyłożoną papierem kwadratową formę o boku 23 cm. Na nią wyłożyć równomiernie maliny, na nie wysypać resztę naszej kruszonki, posypać pozostałymi orzeszkami.
Piec w temperaturze 190ºC przez 35 - 40 minut. Wyjać, pokroić na 12 części, póki

Czasami jest tak, że jak się za mocno staramy w kuchni to niestety trach i "masz Ci babo...zakalec". A to ciasto jest ratunkiem po takich właśnie próbach. Nie może sie nie udać i jest pyszne. Myślę, że ta krajanka może spokojnie pretendować do  miana wielkanocnego specjału zamiast mazurka. Podpatrzone w Moich Wypiekach i nieco zmodyfikowane. Z Pozdrowieniami dla sąsiadów:)

Składniki:

 

  • 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g płatków owsianych
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru brzozowego lub trzcinowego (zmieszałam pół na pół)
  • 100 g orzeszków pini
  • 250 g malin (mogą być mrożone)
  • łyżka aromatu waniliowego
Sposób przyrządzenia:
  • W naczyniu wymieszać mąkę, płatki i masło, wyrabiając palcami na jak na kruszonkę. Dodać cukier, aromat i 3/4 orzeszków piniowych. Wyrobić klejącą, grutkowatą kruszonkę
  • 2/3 kruszonki wcisnąć mokrą dłonią w wyłożoną papierem kwadratową formę o boku 23 cm. Na nią wyłożyć równomiernie maliny, na nie wysypać resztę naszej kruszonki, posypać pozostałymi orzeszkami.
  • Piec w temperaturze 190ºC przez 35 - 40 minut. Wyjać, pokroić, kiedy ciasto jeszce ciepłe.

 

 

sobota, 26 lutego 2011

Niedzielny poranek. Słońce już wysoko, a człowiek dopiero leniwie wstaje z łóżka. Wtedy zazwyczaj ogarnia nas ochota na królewskie syte i obfite śniadanie. I wtedy okazuje, że w królewskiej kuchnii brak pieczywa. I w taki sposób rodzi sie pomysł na śniadanie bardziej wiejskie niż królewskie, ale też jest pysznie. Przepis jest połączeniem dwór receptur znalezionych w Książce Turbo South Beach.

Składniki na 2 osoby:

  • 3 duże jajka
  • 60 gr sera żótłego tartego light
  • 1 duża tortilla pełnoziarnista
  • salsa pomidorowa (można zastąpić posiekanymi pomidory z sosem tabasco, solą i pieprzem)
  • sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
  • na lekko naoliwioną lub teflonowej patelnie wbić całe  jajka, poczekać aż białką się zetną wtedy starannie wymiersać i smażyć, aż żótka będą jeszcze niecałkiem ścięte, posolić popieprzyć i odstawić na talerz przykrywając polią by nie wystygły
  • wytrzeć patelnię suchym ręczniczkiem papierowym i podgrzać tortille z dwóch stron
  • na jednej połówce tortilli rozłożyć ser żółty, nałozyć jajecznicę i na końcu salsę; przykryć drugą połową tortilli i podgrzewać ok. minuty
  • delikatnie przełożyć tortille na drugą stronę i znowu podgrzewać około minuty, nałożyć na talerz i przekroić na pół

 

niedziela, 20 lutego 2011

 

składniki
2 2/3 szklanki maki
1 lyzka proszku do pieczenia
duza szczypta soli
1/2 szklanki cukru
skorka otarta z 1 cytryny
2 jajka
1 szklanka mleka
2/3 szklanki oleju
1 1/2 szklanki jagod (swiezych lub mrozonych - jezeli mrozone to nie rozmrazac)
3 lyzki roztopionego masla
1/2 szklanki cukru

Dziś muffiny lekkie, cytrusowe z dużą ilością jagód. Taki leniwy wypiek na leniwą niedziele. Przepis podpatrzony u Bajaderki na forum MniamMniam.pl

Składniki:

 

  • 2 2/3 szklanki maki pszennej razowej (uzyłaj orkiszowej jasnej i orkiszowej pełnoziarnistej)
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • duza szczypta soli
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub innego substytutu cukru
  • skorka otarta z 1 cytryny
  • kropla aromatu cytrynowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki oleju (rzepakowego lub archaidowego)
  • 1 i 1/2 szklanki jagod (swieżych lub mrozżonych - jezeli mrożone to nie rozmrażac)

 

 

Sposób przygotowania:

 

  • Rozgrzac piekarnik do 200ºC, przygotować foremki do muffinow. Make przesiać, dodać pozostale suche skladniki. Jajka rozbeltać, dodać do nich mleko i olej, dodać do suchych skladnikow i tylko wymieszać do momentu kiedy masy zaczną się łaczyć.
  • Wsypaź jagody i bardzo lekko i krótko wymieszać. Przelozyć mase do przygotowanych foremek. Piec okolo 20 minut, aż do zrumienienia, sprawdzić patyczkiem - powinien być suchy.
  • Swoje muffinki ozdobiłam różowym lukrem zrobionym z 2 łyżek ksylitolu, 2 łyżek jogurtu i kropelki barwnika spożywczego, wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Można je przed pieczeniem posybać odrobiną brązowego cukru

 

 

 

niedziela, 13 lutego 2011

Zapraszam na pyszną rybę w grzesznej panierce.  Jest to ryba warta tego grzechu. Mimo, że panierka jest dość kaloryczna to rybę pieczemy w piekarniku bez konieczności smażenia w głębokim tłuszczu. Ryba ma wyśmienity smak zaraz po upieczeniu, ale również dobrze sprawdza się w fish-burgerze z sosem tatarskim. Przepis podglądniety w KwestiiSmaków i nieco zmodyfikowany.

Składniki:

 

  • 600 gr białej ryby -ok. 5 filetów (użyłam tilapii)
  • 3 łyżki mąki pp do oprószenia filetów
  • 1 duże jajo, roztrzepane
  • sól
  • 2/3 szklanki bułki tartek razowej
  • 4 łyżki robno startego parmezanu
  • łyżeczka startej skórki cytryny
  • łyżeczka tymianku lub ziół prowansalskich
  • 4 łyżki oliwy
Sposób przyrządzenia:
  • Filety rozmrozić, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i posolić
  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Przygotować panierkę mieszając bułkę tartą i tarty parmezan,  skórkę z cytryny, zioła oraz oliwę.
  • Filety delikatnie oprószyć, strzepując jej nadmiar. Wymaczać w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lekko nasmarowanym oliwą lub wyłożonym papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut, aż panierka się zrumieni a ryba będzie upieczona w środku.
  • Świetnie smakuje w duecie z mizerią lub sałatką grecką.

 

czwartek, 13 stycznia 2011

Nie wiem czemu ten sos ma być tatarski skoro wiadomo że najlepszy kiszone ogóry i marynowane grzybki są z Polski. No i fakt że najlepiej smakuje z kromą polskiego chleba na zakwasie i plastrem staropolskiej szynki, upewnia mnie w przekonaniu że to taki bardzo Nasz sos. Bardzo polecam szczególnie wersje z chrzanem.

Składniki:

 

  • 1 cebulka
  • 2 ogórki kiszone
  • marynowane grzybki
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyzki majopnezu light
opcjonalnie
  • koperek posiekany lub
  • łyżka chrzanu
Sposób wykonania:
  • cebulkę, grzyby i ogórki drobno poszatkować lub rozdrobić w mikserze, domieszać jogurt i majonez
  • ewentualnie doprawić pieprzem, koperkiem lub chrzanem

 

Tagi: dip I faza sos
13:41, telik1504 , Warzywniak
Link Komentarze (1) »
wtorek, 11 stycznia 2011

Składniki na około 15 dużych bułeczek:
2 paczki suchych drożdży (po 7 g każda) lub 28 g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody (40 - 45ºC)
1/4 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki stopionego masła
1 szklanka twarożku wiejskiego (około 300 g)
2 jaja
2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
2 - 2,5 szklanki zwykłej mąki pszennej
roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka - do posmarowania
sezam, mak, siemię lniane - do posypania
W dużej misce rozczynić drożdże w letniej wodzie. Dodać cukier i odstawić na 5 minut, aż drożdże się spienią. Dodać sól, masło, twarożek (ja go zmiksowałam blenderem, by w cieście nie było kuleczek twarogu), jajka, mąkę. Wymieszać i wyrobić dokładnie, by ciasto było gładkie i elastyczne (można w maszynie do chleba). Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 - 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto wyjać, uformować 70 - 80 gramowe bułeczki. Wykładać je na oprószoną mąką blachę, w pewnej odległości od siebie, sporo urosną. Przykryć, pozostawić na 30 - 45 minut do podwojenia objętości.

Przed pieczeniem wysmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać nasionami. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, aż bułeczki się przyrumienią. Studzić na kratce

 

W końcu! W końcu znalazłam bułeczki idealne. Są mięciutkie i długo zachowują świeżość i pachną mmmmhhh. Dodatek serka wiejskiego wydawał się być nieco dziwny, ale efekt jest przepyszny. Pozwoliłam sobie nieco zmodyfikować przepis Kuchmistrza Dorotki:

Składniki: ok. 24 bułeczek

  • 34 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki miodu lub fruktozy (nie stosować ksylitolu, który hamuje wzrost drożdży)
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki stopionego masła lub oliwy
  • 2 opakowania po 150 serka wiejskiego lekkiego
  • 3 jaja
  • 2,5 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej lub orkiszowej
  • 3,5 szklanki mąki jasnej orkiszowej
  • roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka - do posmarowania
  • sezam, siemię lniane - do posypania

Sposób wykonania:

  • W dużej misce rozczynić drożdże w letniej wodzie. Dodać miód i odstawić na 5 minut, aż drożdże się spienią.
  • W mikserze lub dużej misce wymieszać twarożek by nie było kuleczek twarogu, dodać do niego drożdże, sól, jajka, mąkę, na końcu masło. Wymieszać i wyrobić dokładnie, by ciasto było gładkie i elastyczne.
  • Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 - 1,5 godziny).
  • Po tym czasie ciasto wyjąć, dłońmi formować kulki z ciasta wielkości mniej więcej mandarynki, powinno wyjść 24 sztuki. Wykładać je na oprószoną mąką blachę, w pewnej odległości od siebie, ta ilość drożdży spowoduję że znacznie zwiększą swoją objętość. Przykryć, pozostawić na 30 - 45 minut do podwojenia objętości.
  • Rozkłucić 1 jajo z odrobiną mleka i smarować każdą bułeczek pędzle , posypać ziarenkami. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190 st.C, do momentu przyrumienienia. Studzić na kratce

poniedziałek, 10 stycznia 2011

Czasami są takie kiedy na nic nie ma ochoty. Wtedy trzeba upiec ciasteczka, które napełnią dom słodkim aromatem, który wszystko odczaruje. A szczególne polecam upiec te ciasteczka, bo są bardzo szybkie w przygotowaniu i zrobione z prostych i zdrowych składników. Rano są pyszne jako małe śniadanie z jogurtem a w południe są wymarzonym dodatkiem do kawy.

Składniki:

 

  • 250 gr płatków owsianych
  • 150 suszonych wiśni lub żurawiny
  • 100 gr mąki migdałowej lub zmielonych migdałów lub orzechów
  • 2 łyżki masła lub oleju orzechowego
  • szklanka ciepłej wody
  • łyżeczka ekstrakt waniliowego
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • opcjonalnie 1-2 łyżek miodu
  • gorzka czekolada do polania ciasteczek
Sposób wykonania:
  • przy użyciu miksera płatki owsiane i suszone mocno rozdrobnić, dodać migdały, sodę wymieszać
  • w wodzie roztopić masło, dodać ekstrakt z wanilii
  • płynną mieszankę zmieszać z suchymi składnikami
  • mokrymi dłońmi kształtować kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczyć na blaszce przykrytej papierem do pieczenia
  • piec po 12 min z każdej strony czyli w sumie ok 24 min w temperaturze 180 st. C

 

niedziela, 26 grudnia 2010

Prosty przepis za sałatkę ze śledziem w roli głównej. Ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Tworzy idealną parę a kromką dobrego razowca

Składniki:

 

  • 500 gr matiasów z zalewy solnej
  • ogórki kiszone  lub korniszone
  • cebula czerwona
  • cebula biała
  • 200 ml marynowanych grzybków
  • 3 łyżki majonezu light
  • 180 ml jogurt grecki light
  • pieprz grubo zmielony
Sposób wykonania:
  • śledzie dobrze opłukać w zimnej wodzie i zostawić w misce z zimną wodą do namoczenia na ok. godzinę
  • ogórki i grzybki pokroić na małą kosteczkę
  • obie cebulki drobno posiekać
  • w miseczce wymieszać jogurt z majonezem
  • po namoczeniu śledzie odcisnąć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kosteczkę
  • układać składniki warstwami smarując co którąś warstwę sosem jogurtowo-majonezowym np: śledź, biała cebula, sos, śledź, czerwona cebulka, sos, grzybki
  • nakładać od"spodu" aby sięgnąć każdej warstwy, bądź po prostu wymieszać całość

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12
Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę