czwartek, 07 lipca 2011

Bardzo letnie, mocno kwaśne i pachnące latem konfitury. Świetnie smakują z twarożkiem, jogurten, świeżym pieczywem, lub same prosto ze słoika ...podjadane ukradkiem:)

 

Składniki:

  • 1 kg czarnych pożeczek
  • 300 gr ksylitolu/fruktozy/brązowego cukru (konfitury są bardzo kwaśne, jeśli ktoś lubi słodsze to należy zwiększyć ilość cukru nawet do 450 gr)

Sposób przygotowania:

  • owoce umyć, przebrać przełożyć do garnka z grubym dnem
  • zasypać porzeczki cukrem (lub jego zamiennikiem) i odstawić na 30 minut, aby puściły sok
  • połowę owoców zmiksować, można to zrobić blenderem w garnku
  • zagotować całość i kontynuować gotowanie na niskim ogniu często mieszając przez ok 35 min.
  • przełożyć do wyparzonych słoików
niedziela, 03 lipca 2011

Razowa pita - czyli kawałek zdrowej, pysznej "kieszonki" gdzie możecie ukryć ulobione dodatki. Na przykład kawałki grillowanego kurczaka, mnóstwo warzyw i sos jogurtowy, albo rukolę z pomidorami i mozzarellą, albo tysiąc innych smacznych rzeczy. Świetny pomysł na coś pożywnego do lunchboxa. Podglądnięte u bajaderki

 

 

składniki:

  • 1 1/4 szklanki letniej wody
  • 3 lyżki oliwy
  • 1 lyżka cukru/fruktozy (nie używać ksylitolu)
  • 1 lyżeczka soli
  • 3 szklanki mąki (dałam 1,5 szklanki maki przennej typ 1850 i 1, mąki orkiszowej typ 700)
  • 2 lyżeczki suchych drożdży



sposób przygotowania:

  • Drożdże wsypać do letniej wody i zostawic na 5-7 minut, aż zaczna tworzyć się pęcherzyki. 
  • Mąkę wsypać do dużej miski, dodać pozostałe składniki, wlać wodę z drożdżami i wyrobić miekkie, elastyczne ciasto. Ciasto jest bardzo miękkie.
  • Miskę z ciastem przykryc i zostawic do wyrosniecia na co najmniej 1 godzinę, aż podwoi swoja objetość. 
  • Przelożyć ciasto na stolnicę i podzielić na 8 równych części. Każdą część uformować w kulę - zostawić aby ciasto odpoczeło, około 20 minut. Każdą kulę spłaszczyć i rozwałkować lub uformowac w ksztalcie krążka (wieksze beda mialy cieniutkie scianki, natomiast mniejsze bedą grubsze i pulchniejsze). Ukladac na wyłożonej pergaminem dużej desce lub blasze, przykryc i zostawic do wyrosniecia na 20-30 minut.
  • Warunkiem powstania "kieszonki" jest bardzo wysoka temperatura piekarnika i równie gorąca blacha. Piekarnik rozgrzać do 260ºC, włożyć pusta blachę i nagrzać ją kilka minut.
  • Wyrosniete krążki posmarowac lekko oliwka i ostrożnie zsunąć razem z papierem pergaminowym na rozgrzaną blachę. Piec przez 8-10 minut, aż bedą bardzo napuszone i lekko zrumienione.
środa, 22 czerwca 2011

Pochwała lata i prostoty. Zachęcam do zrobienia choćby 1 słoika takich ogórków pachnących koprem i czosnkiem.

 

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych ( nie szklarniowych) -najlepiej małych
  • gałązka kopru 
  • pół główki czosnku 
  • korzeń chrzanu 
  • 1 łyżka soli na 1 l wody 

Sposób przyrządzenia:

  • Ogórki myjemy i układamy w kamionkowym naczyniu lub w czelnie zamykanym słoju, zalewamy przygotowanym roztworem przegotowanej wody z solą, tak, żeby były dobrze przykryte. 
  • Dodajemy obrane ząbki czosnku – możemy je dodatkowo przekroić, wtedy ogórki będą bardziej aromatyczne. Wkładamy koper, kawałek korzenia chrzanu 
  • Jeśli używamy kamionki - przykrywamy wszystko spodeczkiem lub talerzykiem,  odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce. Jeśli używamy słoja, zamykamy je i chowamy w ciemne miejsce na 2-3 dni
czwartek, 09 czerwca 2011

Niewielu znam amatorów zupy pt.: "Chłodnik".  Sama do nie dawna wielbicielem zimnych zup nie byłam. Ale na szczęście poczucie smaku zmienia się i oto Moi Mili przedstawiam ultralekki, kolorowy, orzeźwiający chłodnik z ogórka, rzodkiewki i botwinki.

Składniki:

  • 1 duży ogórek
  • 4-5 rzodkiewek
  • świeży koperek
  • pęczek botwinki (łodygi z listkami), lub 2-3 małe buraczki
  • dwie szcypty soli
  • 2 szklanki kefiru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka maślanki lub zsiadłego mleka
  • odrobina szczypiorku

Sposób przyrządzenia:

  • ogórka dokładnie umyć i zetrzeć na duzżych oczkach tarki, posolić i odstawić na kilka minut do lodówki
  • rzodkiewki zetrzeć na tarce lub drobo pokroć, pokroić botwinke (jeśli używamy buraczków: obrać i zetrzeć na tarce), posiekać koperek
  • odcisnąć wodę z ogórka, dodać resztę warzyw oraz koperek, zalać kefirem, maślanką i jogurtem
  • posypać szypiorkiem koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem, podawać schłodzony
wtorek, 07 czerwca 2011

Imponujący i banalnie prosty deser. Wystarczy odrobina chęci i duuuużo truskawek. Dolna warstwa ma delikany kremowy smak, a górna to intensywnie truskawkowa galaretka. Zapraszam.

Składniki (na ok 8 pucharków):

  • 1,5 kg świeżych truskawek (0,3 kg pokrojonych na połówki, reszta do zmiksowania)
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 150 ml serka homogenizowanego 0% lub kremowego serka (można zgrzeszyć maskarpone)
  • pół szklanki mleka skondensowanego light (można zastąpić zwykłym mlekiem)
  • 4 łyżki ksylitolu/fruktozy/cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 8 łyżeczek żelatyny

Sposób przyrządzenia:

  • w pucharkach poukładać pokrojone truskawki
  • reszte owoców zmiksować, odlać połowę do miski
  • do połowy zmiksowanych truskwek dodać jogurt, serek i 2 łyżki cukru (ew. subtytutu), zmiksować 
  • w ciepłym mleku rozpuścić 6 łyżeczek żelatyny, zmieszać z masą truskawkowo-jogurtową, przelać masę do salaterek/pucharków i wstawić do lodówki
  • do pozostałych truskawek wlać cok z cytryny i 2 łyżki cukru oraż resztę żelatyny rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody
  • kiedy pierwsza warstwa nieco sie zetnie wlać na nią galaretkę i schładzać kilka godzin do stężenia
poniedziałek, 30 maja 2011

Coś lekkiego na lunch, albo na śniadanie. W sumie na kolacje też się świetnie sprzawdzi. Czyli uniwersalne letnie i pożywne danie. Jako maniak omletowy gorąco polecam.

Składniki:

  • pół małej cukini
  • 2 jajka
  • łyżka mleka
  • 30 gram sera tartego light (lub 1 plaster)
  • dyży plaster chudej szynki gotowanej
  • suszone płatki chilii
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  • cukinię pokroić na plastry, lekko poscolić z obu stron, odstawić na kilka minut
  • jaja wymieszać z mlekiem oraz solą pieprzem
  • cukinię wytrzeć papierowym ręcznikiem, rozgrzać nieprzywieralną patelnie i krótko obsmażać cukinę z obu stron, wyciągnąć cukinię
  • wytrzeć patelnie recznikiem papierowym i wlać masę jajeczną, smażyć na średnim ogniu ok 3-5 minut, aż jajka sie zetną
  • przerzucić omlet na drugą stronę, na 1 połówce rozłożyć szynkę, cukinię, posypać serem, złożyć omleta na pół i po minucie zsunąć z pateni na talerz. 
  • Posypać płatkami chili
wtorek, 24 maja 2011

Dziś zapraszam na pieczone młode warzywa, chrupiąca kalarepka, słodka marchewka i skarmelizowana cebulka. Wszystko podkreślone aromarem włoskich ziół. Tak właśnie pachnie wiosna! W przepisie można użyć różnych warzyw, w różnych proporcjach. Przepis podpatrzony u Bajaderki z MniamMniam.pl

Składniki:

  • 150g małych młodych ziemniaczków ze skórką, pokrojonych w ćwiartki (opcjonalnie)
  • 150g małych marchewek (opcjonalnie)
  • 250g korzenia pietruszki , pokrojonych w slupki
  • 1/2 małego kalafiora, podzielonego na małe rożyczki
  • 1 kalarepka, pokrojona w czastki
  • kilka lodyżek szparagów, pokrojonych na małe kawałki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 lyżeczki soli,
  • pieprz,
  • 4 duze ząbki czosnku, pokrojonego na cienkie plasterki
  • 1 łyzka świeżego tymianku 
  • 1 łyżka oregano suszonego
  • 1 łyzka octu balsamicznego, 

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzac piekarnik do 225ºC. W duzej misce wymieszac wszystkie warzywa z łyżką oliwy, doprawić solą i pieprzem i przelożyć do dużego, płaskiego żaroodpornego naczynia.
  • Piec 40-50 minut, do momentu aż warzywa beda miękkie i zrumienione, przewracając je delikatnie od czasu do czasu. W połowie pieczenia posypacć czosnkiem.
  • Upieczone warzywa przelozyć do miski, dodać tymianek i ocet balsamiczny, lekko skropic oliwą i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
niedziela, 15 maja 2011

Wiosna w pełni. Jednego dnia cudowne słońce, kolejnego dnia poranek skąpany w deszczu. Taki urok maja. Dla mnie maj to także rabarbar. Dziś na kruchym, maślanym spodzie, choć spód pod względem kalorii został odchudzony. No i ta chrupiąca kruszonka, którą co bardziej uważające na diete osoby zastąpić mogą płatkami migdałowymi. Ciasto jest pyszne, chrupiące, słodko kwaśne.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 75 gr masła
  • 250 gr mąki  (dałam 150 gr mąki orkiszowej typ 700, 100 gr maki ryżowej; mozna użyć w orkiszowej razowej)
  • 40 gr cukru brzozowego
  • 1 jajo

Wnętrze:

  • 500 gr umytego, osuszonego i pokrojenego na 1 cm kawałki rabarbaru
  • 3 łyżki cukru brzozowego lub miodu płynnego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Kruszonka-opcjonalnie:

  • 50 gr masła
  • 100 mąki (użyłam mieszanki takiej jak do ciasta)
  • 50 gr cukru trzcinowego
  • szcypta cynamonu

Zamiast kruszonki:

  • 100 gr płatków migdałowych (można je lekko podprażyć na suchej patelnii)

Sposób przygotowania:

  • Przygotować formę. Mniej wiecej  o wymiarach około 25 x 25 cm  posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy.
  • Przygotować kruche ciasto, najlepiej wyrabiając je malekserem lub ręcznie rozcierając palcami masło z resztą składników, szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciastem wyłożyć dno i kawałek boku formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. 
  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni w funkcji grzałka góna i dolna. Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na  złoty kolor.
  • Wyjąć ciasto,  zwiększyć temperaturę do 180 stopni. Kawałki rabarbaru wymieszać z cukrem/miodem. 
  • W międzyczasie przygotować kruszonke - makę wymieszac z cukrem trzcinowym i cynamonem, zalać gorącym, roztopionym masłem i dobrze wszystkie skladniki połączyć
  • Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut na lekko złoty kolor.
  • Jeśli nie grzeszymy kruszonką, migdałami posypujemy wierzch po upieczeniu ciasta wraz z rabarbarem.
wtorek, 10 maja 2011

Coś zielonego, majowego i niespotykanie smacznego. Smakiem nieco przypominają placki ziemniaczane, ale są o niebo smaczniejsze. 

Składniki na 2 porcje:

  • 1 średnia cukinia (ok 30 cm)
  • szczypta soli
  • 2 małe jajka lub 1 duże
  • 2 duże łyżki mąki pełnoziarnistej
  • zioła prowansalskie 
  • opcjonalnie czosnek granulowania
  • 2 łużki oliwy

do podania:

Sposób przygotowania:

  • cukinie zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na kilka minut aby cukinia puściła sok
  • odcisnąć sok, dodać jajka oraz mąkę, wymieszać
  • doprawić do smaku 
  • rozgrzać oliwę na patelni, smażyć placuszki na średnim ogniu
wtorek, 12 kwietnia 2011

Zawsze uwielbiałam pasztet. Ale przecież nigdy nie mamy pewności co w takim pasztecie zakupionym w sklepie można znaleźć. Nie jest to "rasowy" pasztet o ciemnej barwie i posmaku wątróbki, tylko delikatny ziołowy, niemalże beztłuszczowy o dużej zawartości białka dodatek do kanapki. Świetna alternatywna dla tłustych wędlin w okresie świąt i na codzień. Pasztecik ten uwielbia występować na kromce razowca z duecie z chrzanem lub ogórkiem małosolnym. Jest to zmodyfikowany przepis pochodzący z "Odchudzającej ksiązki kucharskiej" M.Bardadyna

Składniki :

  • 500gr chudego mielonego miesa (miałam zmieloną pierś z indyka)
  • 2 marchewki*
  • seler
  • pietruszka
  • 2 cebule
  • namoczona i wycisnieta grahamka lub duza kromka chela z maki pp *
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oliwy
  • sól pieprz ,
  • 2 łyżki ziół prowansalskich+ łyżka na wierzch

* opcja dla II fazy

Sposób przyrządzenia:

  • mielone mieso gotować w duzej ilości wody ok. pół godziny, w tym czasie obrać warzywa pokroić na duże kawałki, dorzucić do miesa i gotować kolejne pól godziny, odcedzić mieso i warzywa zachowując ok. 150 ml wywaru;
  • mieso i warzywa rozdrobnic blenderem dodac bułkę, żółtka i przyprawy i oliwę przełozyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia;
  • po wierzchu posypac ziołami;
  • zapiekać w 180 st C 40 min.

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12
Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę