środa, 16 listopada 2011
Zapraszam na danie które ogrzeje was w te chłodne dni. Smakowite duże kęsy w towarzystwie pieczarek i brokuła świetnie smakuję w towarzystwie kaszy gryczanej. Gorąco polecam

Składniki:
- 1 duża cebula
- 6 cienkich plasterków szynki szwardzwaldzkiej (lub innej wędliny o podobnym smaku)
- 3 łyżki oliwy
- 400 gr pieczarek (najlepiej malutkich)
- 1 kg chudej wołowiny na gulasz pokrojonej w kostkę o boku ok 2 cm
- 1 kopiasta łyżka mąki pełnoziarnistej
- 2 pomidory z puszki(pokrojone w kosteczkę)
- łyżeczka tymianku (najlepiej świeżego)
- szklanka wytrawnego wina (opcjonalnie)
- 1 brokuł pokrojony na różyczki
- 500 ml wody lub bulionu (kiedy nie dodajemy wina ilość płynu trzeba zwiększyć o 250 ml)
Sposób wykonania:
- Obrać cebule, pokroić w piórka. Na petelni zrumienić na łyżce oliwy cebulkę, wyjąć z patelni i przełożyć do dużego garnka. Na patelnie dodać kolejną partię oliwy i zrumienić oczyszczone pieczarki (jeśli są małe nie kroić, jeśli większe przekroić na ćwiartki), usmażone pieczarki odłożyć do miseczki. Na końcu na tej samej patelni obsmażyć wędlinę pokrojoną w cienkie paseczki i również przełożyć do garnka.
- Wołowinę delikatnie oprószyć mąką i zrumienić krótko na patelni -do zbrązowienia. Dodać pokrojone pomidory oraz tymianek. Smażyć jeszcze minutę
- Do garnka z obsmażoną cebulką i wędliną dodać wołowinę i zalać winem, bulionem doprowadzić do wrzenia.
- Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez godzinę.
- Dodać pieczarki i dusić przez 40 minut.
- Dodać brokuł, zmniejszyć ogień i gotować jeszce 5-10 minut tak, aby brokuł był nie za miękki.
środa, 26 października 2011
Niby taka niewinna sałatka, a jednak danie kompletne. Coś na jesienną kolację. Marynata zaproponowana w przepisie służy mi ostatnio do marynowania także piersi z indyka a nawet łososia. Przepis zawiera też pistację, które można zastąpić orzechami włoskimi lub pestkami dyni. Polecam!
Składniki:
na 2-3 porcje
- mieszanka sałat
- pomidor
- ogórek szklarniany
- 1 cebula
- 2 plastry wołowiny (ligawa lub polędwica) po ok. 160 gr każdy
- łyżka sosu sojowego
- łyżka miodu
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka oliwy
- garść pistacji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Wymieszać ocet balsamiczny, sos sojowy i miód
- mięso zamarynować w marynacie, wstawić do lodówki na minimum godzinę
- nagrzać piekarnik do 200 st. C, piec wołowiną w naczyniu żaroodpornym przykryte folią, przez 35 minut, 10 minut przed końcem odkryć, (resztę marynaty zachować)
- pokroić warzywa, rrozłożyć na talerze, wołowinę pokroić na plastry, polać pozostałą marynatą, posypać posiekanymi orzechami.
sobota, 22 października 2011
Prosta sałatka z lekka zaskakująca dodatkiem ziarenek granatu. Wdzięcznie się prezentuje i cieszy słodko kwaskowym smakiem. Polecam różne modyfikację np. z mozarellą, lub kozim serem, zamiast orzeszków piniowych można dać podprażony słonecznik lub pestki dyni. W każdym razie polecam w ramach leniwego, jesiennego gotowania.

Składniki:
- mieszanka sałat (polecam drobne listki szpinaku, roszponkę oraz rukolę)
- 1 duży lub 2 mniejsze pomidory
- 1 owoc granatu
- 1 czerwona cebulka
- garść kiełków(użyłam słonecznikowych)
- 2 garści orzeszków piniowych podprażonych na suchej patelni (można zastąpić słonecznikiem)
- łyżka octu balsamicznego (dojrzałego, słodkiego)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia
- Połączyć umytą i osuszoną sałatę z pokrojonym pomidorem, drobno posiekaną cebulką i ziarenkami z granata.
- Rozłożyć na salaterki, polać octem balsamicznym i oliwą
- Posypać uprażonymi orzeszkami pinii i udekorować kiełkami
piątek, 21 października 2011
Banana Bread czyli bochenek bananami słodko pachnący. Z chlebem ten wypiek niewiele ma do czynienia, bowiem jest to słodkie, aromatyczne ciasto. I choć wygląda bardzo niepozornie smakuje uzależniająco dobrze. Przepis jak zwykle banalny dla takich leniuchów jak ja. Dodam jeszcze, że jest to ciasto będące idealny. rozwiązaniem dla zbyt dojrzałych bananów.

Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3-4 dojrzale banany 3
- 3 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 1 duże roztrzepane
- 5 łyżek oleju (polecam archaidowy lub słonecznikowy lub roztopione masło)
- pół szklanki posiekanych orzechów lub migdałów
- pół szklanki niskosłodzonej suszonej żurawiny (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Wymieszać w misce mąkę, sodę i sól.
- Rozgnieść widelcem banany. Dodać ubite jajo, olej i cukier.
- Wszystkie składniki połączyć i zmiksować na gładką masę.
- Przełożyć masę do przygotowanej keksówki
- Piec w piekarniku w temp. 180 st.C około 60 min.
niedziela, 09 października 2011
Zapraszam na rybę z piekarnika. Sposób na łatwy, ale niebanalny obiad. Najważniejszym czynnikiem warunkującym wyśmienity smak jest znalezienie świeżej ryby. Reszta zajmie wam tylko kilka minut. Łososia polecam serwować w folii na talerzu. Przepis podpatrzony na KwestiiSmaku i nieco zmodyfikowany.
Składniki:
2 porcje
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 por
- 2 filety z łososia, po 150 g każdy
- łyżka posiekanego koperku
- łyżka natki pietruszki
- kilka posiekanych listków bazylii
- 2 ząbki czosnku-zmiażdżone
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Oczyścić pory i odciąć ciemnozielone liście, drobno poszatkować. Rozgrzać oliwę na patelni smażyć pory przez kilka minut na średnim ogniu, aż zmiękną, ale nie rumienią się. Doprawić solą oraz pieprzem.
- Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Z folii wyciąć 2 kwadraty i ułożyć kawałki łososia skórą do dołu. Przykryć porami, posypać ziołami i czosnkiem.
- Zawinąć folię na rybie i szczelnie złączyć brzegi. Nie owijać łososia folią bardzo ciasno, należy pozostawić wolną przestrzeń wokół niego. Dzięki zebranej tam parze, ryba nie wyschnie.Papiloty ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 16 minut.
piątek, 30 września 2011
Jesienią szarlotka musi być i basta. Przepis nie należy do dietetycznych, ale to i tak świetna alternatywa dla kupnych ciast, o których składnie niewiele wiemy. Pół kostki masła na dużą blachę ciasta to naprawdę nie tak dużo.A smak kruchego ciasta jest wart małego grzechu. No i ta słodziutka delikatna beza. Mmmmhh

Składniki:
Spód:
- 2 szklanki mąki (użyłam pszennej pełnoziarnistej)
- 1/2 kostki masła
- 4 łyżki ksylitolu/fruktozy
- 3 żółtka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstego jogurtu (najlepiej greckiego)
Farsz jabłkowy:
- sok z jednej cytryny
- 1 kg jabłek (obranych i pokrojonych w plastry) polecam antonówki
- 10 łyżek ksylitolu/fruktozy/odpowiednia ilość słodzika
- łyżka cynamonu
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 100g ksylitolu/fruktozy
- łyżka maki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki razem zagnieść. Owinąć folią spożywczą. Wstawić na godzinę do lodówki, aby ciasto się schłodziło. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Ciastem wylepić spód i bok foremki kwadratowej o boku 25 cm. Widelcem porobić dziurki widelcem.
- Przygotowane jabłka skropić sokiem z cytryny dzięki temu nie będą ciemnieć. Dodać cukier. Wyłożyć na ciasto kruche.
- Ubić pianę z białek na sztywno, dodać substytut cukru i mąkę ziemniaczaną, dalej dobrze ubijać, aż beza będzie gęsta. Przygotowaną bezę wykładać na jabłka. Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 150 stopni. Piec 100 min w temperaturze 110 stopni.
poniedziałek, 26 września 2011
Banalnie łatwa w przygotowaniu potrawa o niebanalnym smaku. Świetnie się sprawdzi jako lunch, albo nałożona na małe grzaneczki jako przystawka. O tej porze roku smakuję jeszcze lepiej za sprawą pięknych pomidorów. Polecam!

Składniki:
- dojrzałe awokado
- duży pomidor (w sezonie polecam malinówkę)
- kulka mozzarelli light
- sok z połowu cytryny lub limonki
- łyżeczka oliwy z oliwek
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
do podania:
- grzanki z ciemnego pieczywa
- kilka liści sałaty (polecam dębową, roszponke abo młode listki szpinaku)
- oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia:
- awokado przekroić na pół wyciągnąć pestkę, łyżką wyciągnąć ze skórki, pokroić miąższ w kostkę i skropić cytryną aby owoc nie zciemniał
- pomidora i odsączoną z wody mozarellę pokroić w kostkę, delikatnie wymieszać z awokado
- doprawić solą i pieprzem
- podpiec pieczywo w tosterze, nałożyć na nie liście sałaty a następnie saałtkę. Skropić oliwą i podawać.
sobota, 17 września 2011
Zapraszam na słodkie włoskie sucharki-biscotti. Wypiek nie zawiera tłuszczu. Biscotti są mocno chrupiące i długo zachowują świeżość. Zależało mi na prostych ciasteczkach, którymi mogłabym poczęstować niespodziewanych gości. A gości u nas ostatnio całkiem sporo. A wszystko za sprawą naszego nowego małego mieszkańca. On jest też sprawcą dłuższej nieobecności na blogu. Tak więc przedstawiam pyszne pełnoziarniste biscotti i nowego mieszkańca naszej plaży - Jasia:)

Składniki:
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 1 lyzeczka ekstraktu z wanilli
- 3/4 szklanki 2 łyżki maki (użyłam pszennej pełnoziarnistej)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1/3 szklanki pokrojonych suszonych moreli lub rodzynków
- 1/3 szklanki podrumienioych calych migdalów (można dać też słupki)
Sposób przyrządzenia:
- Ubić mikserem jajka z cukrem, aż masa bedzie puszysta i gęsta, dodać wanilie.
- Suche składniki przesiać i dodac do masy jajecznej, dobrze wymieszac. Dodać rodzynki i migdały, polaczyc z masą. Łyżką nałożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ciasto tworząc walek 28cm dlugi i 6cm szeroki.
- Piec w temperaturze 190ºC okolo 20 minut aż ciasto zacznie sie rumienic. Wyjac i przestudzic 15 minut. Używając ząbkowatego noża pokroić ciasto na paski o szerokości 1,5 cm. Ułożyć je na blasze i piec jeszcze przez 10 minut, odwrocic i jezeli nie sa wystarczająco rumiane na drugiej stronie podpiec jeszcze 5-8 minut.

sobota, 13 sierpnia 2011
Aby wyhodować zakwas potrzeba 3 rzeczy: mąki, wody i... morza cierpliwości. Mąki i wody u mnie dostatek, natomiast z cierpliwością to już inna historia. Ale czas nas zmienia i w końcu po kilku próbach mam zakwas. Dzięki temu mogłam upiec ten niesamowity chleb. Wyraźny, kwaskowy smak mąki żytniej, podkreślony nutką słodyczy z melasy, a wszystko zamknięte w bochenku z chrupiącą skórką i mięciutkim miąższem. Chleb jest bardzo prosty nie wymaga wyrabiania. Niestety najlepiej smakuje z prawdziwym masłem.

Składniki:
- 350 gr zakwasu żytniego (dokarmianego wcześniej)
- 200 gr mąki żytniej jasnej lub ciemnej
- 200 gr mąki pszennej chlebowej
- 200 ml letniej wody
- łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki drożdży suszonych (w przypadku młodego zakwasu)
- 50 ml melasy
Sposób wykonania:
- wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą, ciasto jest bardzo rzadkie, wiec nie da sie wyrobić
- do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki przelać ciasto, przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na ok 4-5 godzin (do podwojenia objętości). Chleb można wstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki po czym piec rano po doprowadzeniu do pokojowej temperatury
- nagrzć piekarnik do 230 st. C. i piec w tej temeraturze przez 15 minut, potem piec jeszcze przez 50 minut w temperaturze 200 st C.
wtorek, 09 sierpnia 2011
Pomidory nabrały niesamowitego smaku. Jakże daleko tym sztucznym, supermarketowym pomidorom do tych pięknych, soczystych malinówek. Zostałam obdarowana wspaniałymi pomidorami z działkowej grządki. Smak zupy dopełniają aromatyczne zioła, wyśmienita oliwa i kleks śmietany. Bardzo polecam!!!

Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- szklanka buliony
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 2 łyżki suszonej bazylii lub garść świeżych listków
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- do podania 2 łyżki śmietany/jogurtu, kilka listków bazylii, kilka kropel słodkiego octu balsamico
Sposób wykonania:
- naciąć skórkę pomidorów, włożyć je do miski i zaleć wrzątkiem na 3-4 minuty, po tym czasie wylać wodę i ściągnąć skórkę z pomidorów i odciąć twardą część przy ogonku
- pokroić w kostkę cebulę i w plasterki czosnek, na średnim ogniu rozgrzać oliwę i smażyć cebulę z czosnkiem przez kilka minut
- po tym czasie dodać do garnka z oliwą pomidory, bulion, bazylię i gotować ok 10-15 minut, aż pomidory staną się miękkie
- zmiksować całość blenderem, doprawić papryką solą i pieprzem
- podawać z kleksem kwaśnej śmietany (np 10%), skropić octem balsamico
- świetnie pasuję do czosnkowych grzanek
|
Zakładki:
Fitness
Inspiracje kulinarne
O blogu i teliku
O diecie
Www.southbeachdiet.com
Zaprzyjaźnione blogi
Kuchnia na plaży
 Wypromuj również swoją stronę
|