wtorek, 09 lutego 2010

Nie wiem czy więcej tu kurek czy kurczaka:) Wiem że kurka i kurczak to dobrana para.

Prosty smak - grzyby, sos sojowy, chude mięso z piersi kurczaka i odrobina parmezanu.

Bez śmietany, mąki, masła.

 

Składniki na 4 porcje:

 

  • 2 duże piersi z kurczaka upieczone lub ugotowane lub zgrillowane
  • 1 cebula
  • 500 gram kurek/maga byc mrożone
  • garść suszonych grzybków
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego light
  • parmezan do posypania
  • kolendra lub natka pietruszki
  • pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

 

  • namoczyć suszone grzybki w szklance przegotowanej wody na kilka godzin, a najlepiej na noc (ważne, aby wodę z grzybków zachować)
  • kurki obgotować przez 3-4 minuty
  • na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić pokrojona cebulkę
  • wrzucić kurki i pokrojone suszone grzybki, krótko podsmażyć, dorzucić pokrojone w paski piersi z kurczaka.
  • dolać sos sojowy, wodę z namoczenia grzybków dusić 7-10 min pod przykryciem
  • pod koniec zdjąć pokrywkę tak aby sos zredukował się i zgęstniał
  • serwować z odrobią parmezanu, posypać natka kolendry oraz dodać świeżo zmielony pieprz

 

 

 

 

 

niedziela, 07 lutego 2010

Raz w tygodniu przysługuje mi luksus budzenia sie bez dzwonka budzika. Funduje wiec sobie sen na jaki tylko mam ochote. I choć najcześciej śpie długo, mój mąż zawsze śpi dłużej. Zawsze wiec mam jakąś godzinke tylko dla siebie. I choć niedziela większości kojarzy się tylko z lenistwem, uwielbiam ten dzien rozpocząć od ćwiczeń.Dziś mój poranek rozpoczełam od biegu interwałowego na bieżni zgodnie z planem treningowym z najnowszej książki South Beach Turbo. Kolejną czynnościa którą dziś wykonałam na rzecz pozytywnej energii to sorbet owocowy jako 2 sniadanie...

Sorbet truskawkowo - bananowy

2 porcje

Składniki:

- 300 gram mrożonych truskawek*

- 130 gram banana (1 duzy)

- 2 łyzeczki substytutu cukru, lub kilka kropel słodzika

- sok z połwy limonki

- kostka czekolady roztopiona z łyzką mleka

* zamiast czesci truskawek dodałam mrożone poziomki

 

Sposób przyrządzenia:

-zamrozone truskawki i pokrojonego banana zmiksowac z sokiem z limonki i sustytutem cukru , lub rozdrobnić blenderem.

-Czekolade roztopic w mikrofali 600 W x 30 sekund.

-Polac lody czekoladą, udekorowac listkiem mięty.

 

sobota, 06 lutego 2010


Niech wiec bedzie jak w alfabecie...
A jak awokado
Za co lubić awokado? Powodów jest bynajmniej kilka.
Kolor. Idealnie jasnozielony, wiosenny, energetyczny.
Zdrowie. Bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, pożąda go każdy kucharz dbający o wartościowość posiłku.Nieskomplikowanie. Wystarczy rozgnieść widelcem miąż, który z łatwością wydobywamy ze skórki, lub rozmarowac na pieczywie. nie pieczemy, nie gotujemy, nie obieramy.
No i wypadałoby napisać -Smak. No właśnie, i tu pojawia się problem. Znam tyle samo zwolenników co i przeciwników tego smaku. Sama też nie bylam przekonana za pierwszym razem. Ale ten owoc czekał cierpliwie aby w końcu zaskoczyć mnie fantastycznym smakiem. A potem uzależnić


Guacamole

 

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • mała cebula czerwona lub pół średniej
  • sok z połowy limonki ewentualnie cytryny
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki chilli (w proszku lub swieżęj papryczki drobniutko posiekanej)

 

sposób przygotowania

  • przepołowić awokado, wybrać pestki, wydrążyć miąż do miseczki
  • skropić miąż sokiem z limonki i rozdnieżć widelcem
  • dodać drobno pokrojono cebulke i przeciśniety przez praskę czosnek
  • doprawić chilli, ewentualnie solą i pieprzem

 

świetne do nachos, do podpieczonego pieczywa, do mies i owoców morza

 

 

1 ... 11 , 12
 
Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę