środa, 16 listopada 2011

Zapraszam na danie które ogrzeje was w te chłodne dni. Smakowite duże kęsy w towarzystwie pieczarek i brokuła świetnie smakuję w towarzystwie kaszy gryczanej. Gorąco polecam

 

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 6 cienkich plasterków szynki szwardzwaldzkiej (lub innej wędliny o podobnym smaku)
  • 3 łyżki oliwy
  • 400 gr pieczarek (najlepiej malutkich)
  • 1 kg chudej wołowiny na gulasz pokrojonej w kostkę o boku ok 2 cm
  • 1 kopiasta łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 2 pomidory z puszki(pokrojone w kosteczkę)
  • łyżeczka tymianku (najlepiej świeżego)
  • szklanka wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 1 brokuł pokrojony na różyczki
  • 500 ml wody lub bulionu (kiedy nie dodajemy wina ilość płynu trzeba zwiększyć o 250 ml)

Sposób wykonania:

  • Obrać cebule, pokroić w piórka. Na petelni zrumienić na łyżce oliwy cebulkę, wyjąć z patelni i przełożyć do dużego garnka. Na patelnie dodać kolejną partię oliwy i zrumienić oczyszczone pieczarki (jeśli są małe nie kroić, jeśli większe przekroić na ćwiartki), usmażone pieczarki odłożyć do miseczki. Na końcu na tej samej patelni obsmażyć wędlinę pokrojoną w cienkie paseczki i również przełożyć do garnka.
  • Wołowinę delikatnie oprószyć mąką i zrumienić krótko na patelni -do zbrązowienia. Dodać pokrojone pomidory oraz tymianek. Smażyć jeszcze minutę
  • Do garnka z obsmażoną cebulką i wędliną dodać wołowinę i zalać winem, bulionem doprowadzić do wrzenia. 
  • Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez godzinę.
  • Dodać pieczarki i dusić przez 40 minut.
  • Dodać brokuł, zmniejszyć ogień i gotować jeszce 5-10 minut tak, aby brokuł był nie za miękki.

 

środa, 26 października 2011

Niby taka niewinna sałatka, a jednak danie kompletne. Coś na jesienną kolację. Marynata zaproponowana w przepisie służy mi ostatnio do marynowania także piersi z indyka a nawet łososia. Przepis zawiera też pistację, które można zastąpić orzechami włoskimi lub pestkami dyni. Polecam!

Składniki:

na 2-3 porcje

  • mieszanka sałat
  • pomidor
  • ogórek szklarniany
  • 1 cebula
  • 2 plastry wołowiny (ligawa lub polędwica) po ok. 160 gr każdy
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka miodu
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka oliwy
  • garść pistacji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  • Wymieszać ocet balsamiczny, sos sojowy i miód
  • mięso zamarynować w marynacie, wstawić do lodówki na minimum godzinę
  • nagrzać piekarnik do 200 st. C, piec wołowiną w naczyniu żaroodpornym przykryte folią, przez 35 minut, 10 minut przed końcem odkryć, (resztę marynaty zachować)
  • pokroić warzywa, rrozłożyć na talerze, wołowinę pokroić na plastry, polać pozostałą marynatą, posypać posiekanymi orzechami.
sobota, 22 października 2011

Prosta sałatka z lekka zaskakująca dodatkiem ziarenek granatu. Wdzięcznie się prezentuje i cieszy słodko kwaskowym smakiem. Polecam różne modyfikację np. z mozarellą, lub kozim serem, zamiast orzeszków piniowych można dać podprażony słonecznik lub pestki dyni. W każdym razie polecam w ramach leniwego, jesiennego gotowania.

 

Składniki:

  • mieszanka sałat (polecam drobne listki szpinaku, roszponkę oraz rukolę)
  • 1 duży lub 2 mniejsze pomidory
  • 1 owoc granatu
  • 1 czerwona cebulka
  • garść kiełków(użyłam słonecznikowych)
  • 2 garści orzeszków piniowych podprażonych na suchej patelni (można zastąpić słonecznikiem)
  • łyżka octu balsamicznego (dojrzałego, słodkiego)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przyrządzenia

  • Połączyć umytą i osuszoną sałatę z pokrojonym pomidorem, drobno posiekaną cebulką i ziarenkami z granata.
  • Rozłożyć na salaterki, polać octem balsamicznym i oliwą
  • Posypać uprażonymi orzeszkami pinii i udekorować kiełkami
piątek, 21 października 2011

Banana Bread czyli bochenek bananami słodko pachnący. Z chlebem ten wypiek niewiele ma do czynienia, bowiem jest to słodkie, aromatyczne ciasto. I choć wygląda bardzo niepozornie smakuje uzależniająco dobrze. Przepis jak zwykle banalny dla takich leniuchów jak ja. Dodam jeszcze, że jest to ciasto będące idealny. rozwiązaniem dla zbyt dojrzałych bananów.

 

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • szczypta soli 
  • 3-4 dojrzale banany 3
  • 3 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 1 duże roztrzepane
  • 5 łyżek oleju (polecam archaidowy lub słonecznikowy lub roztopione masło)
  • pół szklanki posiekanych orzechów lub migdałów
  • pół szklanki niskosłodzonej suszonej żurawiny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Wymieszać w misce mąkę, sodę i sól.
  • Rozgnieść widelcem banany. Dodać ubite jajo, olej i cukier.
  • Wszystkie składniki połączyć i zmiksować na gładką masę. 
  • Przełożyć masę do przygotowanej keksówki
  • Piec w piekarniku w temp. 180 st.C około 60 min.
niedziela, 09 października 2011



Zapraszam na rybę z piekarnika. Sposób na łatwy, ale niebanalny obiad. Najważniejszym czynnikiem warunkującym wyśmienity smak jest znalezienie świeżej ryby. Reszta zajmie wam tylko kilka minut. Łososia polecam serwować w folii na talerzu. Przepis podpatrzony na KwestiiSmaku i nieco zmodyfikowany.



Składniki:

2 porcje

  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 por   
  • 2 filety z łososia, po 150 g każdy   
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżka natki pietruszki
  • kilka posiekanych listków bazylii
  • 2 ząbki czosnku-zmiażdżone
  • sól i pieprz 

Wykonanie: 

  • Oczyścić pory i odciąć ciemnozielone liście, drobno poszatkować. Rozgrzać oliwę na patelni  smażyć pory przez kilka minut na średnim ogniu, aż zmiękną, ale nie rumienią się. Doprawić solą oraz pieprzem.
  • Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Z folii wyciąć 2 kwadraty i ułożyć kawałki łososia skórą do dołu. Przykryć porami, posypać ziołami i czosnkiem.
  • Zawinąć folię na rybie i szczelnie złączyć brzegi. Nie owijać łososia folią bardzo ciasno, należy pozostawić wolną przestrzeń wokół niego. Dzięki zebranej tam parze, ryba nie wyschnie.Papiloty ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 16 minut.
piątek, 30 września 2011

Jesienią szarlotka musi być i basta. Przepis nie należy do dietetycznych, ale to i tak świetna alternatywa dla kupnych ciast, o których składnie niewiele wiemy. Pół kostki masła na dużą blachę ciasta to naprawdę nie tak dużo.A smak kruchego ciasta jest wart małego grzechu. No i ta słodziutka delikatna beza. Mmmmhh

 

Składniki:

Spód:

  • 2 szklanki mąki (użyłam pszennej pełnoziarnistej)
  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki ksylitolu/fruktozy
  • 3 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstego jogurtu (najlepiej greckiego)

Farsz jabłkowy:

  • sok z jednej cytryny
  • 1 kg jabłek (obranych i pokrojonych w plastry) polecam antonówki
  • 10 łyżek ksylitolu/fruktozy/odpowiednia ilość słodzika
  • łyżka cynamonu


Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 100g ksylitolu/fruktozy
  • łyżka maki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

  • Wszystkie składniki razem zagnieść. Owinąć folią spożywczą. Wstawić na godzinę do lodówki, aby ciasto się schłodziło. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Ciastem wylepić spód i bok foremki kwadratowej o boku 25 cm. Widelcem porobić dziurki widelcem.
  • Przygotowane jabłka skropić sokiem z cytryny dzięki temu nie będą ciemnieć. Dodać cukier. Wyłożyć na ciasto kruche.
  • Ubić pianę z białek na sztywno, dodać substytut cukru i mąkę ziemniaczaną, dalej dobrze ubijać, aż beza będzie gęsta. Przygotowaną bezę wykładać na jabłka. Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 150 stopni. Piec 100 min  w temperaturze 110 stopni. 
poniedziałek, 26 września 2011

Banalnie łatwa w przygotowaniu potrawa o niebanalnym smaku. Świetnie się sprawdzi jako lunch, albo nałożona na małe grzaneczki jako przystawka. O tej porze roku smakuję jeszcze lepiej za sprawą pięknych pomidorów. Polecam!

Składniki:

  • dojrzałe awokado
  • duży pomidor (w sezonie polecam malinówkę)
  • kulka mozzarelli light
  • sok z połowu cytryny lub limonki
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

do podania:

  • grzanki z ciemnego pieczywa
  • kilka liści sałaty (polecam dębową, roszponke abo młode listki szpinaku)
  • oliwa z oliwek

Sposób przyrządzenia:

  • awokado przekroić na pół wyciągnąć pestkę, łyżką wyciągnąć ze skórki, pokroić miąższ w kostkę i skropić cytryną aby owoc nie zciemniał
  • pomidora i odsączoną z wody mozarellę pokroić w kostkę, delikatnie wymieszać z awokado
  • doprawić solą i pieprzem
  • podpiec pieczywo w tosterze, nałożyć na nie liście sałaty a następnie saałtkę. Skropić oliwą i podawać.
sobota, 17 września 2011

Zapraszam na słodkie włoskie sucharki-biscotti. Wypiek nie zawiera tłuszczu. Biscotti są mocno chrupiące i długo zachowują świeżość. Zależało mi na prostych ciasteczkach, którymi mogłabym poczęstować niespodziewanych gości. A gości u nas ostatnio całkiem sporo. A wszystko za sprawą naszego nowego małego mieszkańca. On jest też sprawcą dłuższej nieobecności na blogu. Tak więc przedstawiam pyszne pełnoziarniste biscotti i nowego mieszkańca naszej plaży - Jasia:)




Składniki:

  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilli
  • 3/4 szklanki 2 łyżki maki (użyłam pszennej pełnoziarnistej)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki pokrojonych suszonych moreli lub rodzynków
  • 1/3 szklanki podrumienioych calych migdalów (można dać też słupki)

Sposób przyrządzenia:

  • Ubić mikserem jajka z cukrem, aż masa bedzie puszysta i gęsta, dodać  wanilie.
  • Suche składniki przesiać i dodac do masy jajecznej, dobrze wymieszac. Dodać rodzynki i migdały, polaczyc z masą. Łyżką nałożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ciasto tworząc walek 28cm dlugi i 6cm szeroki. 
  • Piec w temperaturze 190ºC okolo 20 minut aż ciasto zacznie sie rumienic. Wyjac i przestudzic 15 minut. Używając ząbkowatego noża pokroić ciasto na paski o szerokości 1,5 cm. Ułożyć je na blasze i piec jeszcze przez 10 minut, odwrocic i jezeli nie sa wystarczająco rumiane na drugiej stronie podpiec jeszcze 5-8 minut.

sobota, 13 sierpnia 2011

Aby wyhodować zakwas potrzeba 3 rzeczy: mąki, wody i... morza cierpliwości. Mąki i wody u mnie dostatek, natomiast z cierpliwością to już inna historia. Ale czas nas zmienia i w końcu po kilku próbach mam zakwas. Dzięki temu mogłam upiec ten niesamowity chleb. Wyraźny, kwaskowy smak mąki żytniej, podkreślony nutką słodyczy z melasy, a wszystko zamknięte w bochenku z chrupiącą skórką i mięciutkim miąższem. Chleb jest bardzo prosty nie wymaga wyrabiania. Niestety najlepiej smakuje z prawdziwym masłem. 

Składniki:

  • 350 gr zakwasu żytniego (dokarmianego wcześniej)
  • 200 gr mąki żytniej jasnej lub ciemnej
  • 200 gr mąki pszennej chlebowej
  • 200 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki drożdży suszonych (w przypadku młodego zakwasu)
  • 50 ml melasy

Sposób wykonania:

  • wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą, ciasto jest bardzo rzadkie, wiec nie da sie wyrobić
  • do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki przelać ciasto, przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na ok 4-5 godzin (do podwojenia objętości). Chleb można wstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki po czym piec rano po doprowadzeniu do pokojowej temperatury
  • nagrzć piekarnik do 230 st. C. i piec w tej temeraturze przez 15 minut, potem piec jeszcze przez 50 minut w temperaturze 200 st C.
wtorek, 09 sierpnia 2011

Pomidory nabrały niesamowitego smaku. Jakże daleko tym sztucznym, supermarketowym pomidorom do tych pięknych, soczystych malinówek. Zostałam obdarowana wspaniałymi pomidorami z działkowej grządki. Smak zupy dopełniają aromatyczne zioła, wyśmienita oliwa i kleks śmietany. Bardzo polecam!!!

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • szklanka buliony
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 łyżki suszonej bazylii lub garść świeżych listków
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól 
  • do podania 2 łyżki śmietany/jogurtu, kilka listków bazylii, kilka kropel słodkiego octu balsamico

Sposób wykonania:

  • naciąć skórkę pomidorów, włożyć je do miski i zaleć wrzątkiem na 3-4 minuty, po tym czasie wylać wodę i ściągnąć skórkę z pomidorów i odciąć twardą część przy ogonku
  • pokroić w kostkę cebulę i w plasterki czosnek, na średnim ogniu rozgrzać oliwę i smażyć cebulę z czosnkiem przez kilka minut
  • po tym czasie dodać do garnka z oliwą pomidory, bulion, bazylię i gotować ok 10-15 minut, aż pomidory staną się miękkie
  • zmiksować całość blenderem, doprawić papryką solą i pieprzem
  • podawać z kleksem kwaśnej śmietany (np 10%), skropić octem balsamico
  • świetnie pasuję do czosnkowych grzanek

 



1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12
Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę