środa, 26 października 2011

Niby taka niewinna sałatka, a jednak danie kompletne. Coś na jesienną kolację. Marynata zaproponowana w przepisie służy mi ostatnio do marynowania także piersi z indyka a nawet łososia. Przepis zawiera też pistację, które można zastąpić orzechami włoskimi lub pestkami dyni. Polecam!

Składniki:

na 2-3 porcje

  • mieszanka sałat
  • pomidor
  • ogórek szklarniany
  • 1 cebula
  • 2 plastry wołowiny (ligawa lub polędwica) po ok. 160 gr każdy
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka miodu
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka oliwy
  • garść pistacji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  • Wymieszać ocet balsamiczny, sos sojowy i miód
  • mięso zamarynować w marynacie, wstawić do lodówki na minimum godzinę
  • nagrzać piekarnik do 200 st. C, piec wołowiną w naczyniu żaroodpornym przykryte folią, przez 35 minut, 10 minut przed końcem odkryć, (resztę marynaty zachować)
  • pokroić warzywa, rrozłożyć na talerze, wołowinę pokroić na plastry, polać pozostałą marynatą, posypać posiekanymi orzechami.
sobota, 22 października 2011

Prosta sałatka z lekka zaskakująca dodatkiem ziarenek granatu. Wdzięcznie się prezentuje i cieszy słodko kwaskowym smakiem. Polecam różne modyfikację np. z mozarellą, lub kozim serem, zamiast orzeszków piniowych można dać podprażony słonecznik lub pestki dyni. W każdym razie polecam w ramach leniwego, jesiennego gotowania.

 

Składniki:

  • mieszanka sałat (polecam drobne listki szpinaku, roszponkę oraz rukolę)
  • 1 duży lub 2 mniejsze pomidory
  • 1 owoc granatu
  • 1 czerwona cebulka
  • garść kiełków(użyłam słonecznikowych)
  • 2 garści orzeszków piniowych podprażonych na suchej patelni (można zastąpić słonecznikiem)
  • łyżka octu balsamicznego (dojrzałego, słodkiego)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przyrządzenia

  • Połączyć umytą i osuszoną sałatę z pokrojonym pomidorem, drobno posiekaną cebulką i ziarenkami z granata.
  • Rozłożyć na salaterki, polać octem balsamicznym i oliwą
  • Posypać uprażonymi orzeszkami pinii i udekorować kiełkami
piątek, 21 października 2011

Banana Bread czyli bochenek bananami słodko pachnący. Z chlebem ten wypiek niewiele ma do czynienia, bowiem jest to słodkie, aromatyczne ciasto. I choć wygląda bardzo niepozornie smakuje uzależniająco dobrze. Przepis jak zwykle banalny dla takich leniuchów jak ja. Dodam jeszcze, że jest to ciasto będące idealny. rozwiązaniem dla zbyt dojrzałych bananów.

 

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • szczypta soli 
  • 3-4 dojrzale banany 3
  • 3 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 1 duże roztrzepane
  • 5 łyżek oleju (polecam archaidowy lub słonecznikowy lub roztopione masło)
  • pół szklanki posiekanych orzechów lub migdałów
  • pół szklanki niskosłodzonej suszonej żurawiny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Wymieszać w misce mąkę, sodę i sól.
  • Rozgnieść widelcem banany. Dodać ubite jajo, olej i cukier.
  • Wszystkie składniki połączyć i zmiksować na gładką masę. 
  • Przełożyć masę do przygotowanej keksówki
  • Piec w piekarniku w temp. 180 st.C około 60 min.
niedziela, 09 października 2011



Zapraszam na rybę z piekarnika. Sposób na łatwy, ale niebanalny obiad. Najważniejszym czynnikiem warunkującym wyśmienity smak jest znalezienie świeżej ryby. Reszta zajmie wam tylko kilka minut. Łososia polecam serwować w folii na talerzu. Przepis podpatrzony na KwestiiSmaku i nieco zmodyfikowany.



Składniki:

2 porcje

  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 por   
  • 2 filety z łososia, po 150 g każdy   
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżka natki pietruszki
  • kilka posiekanych listków bazylii
  • 2 ząbki czosnku-zmiażdżone
  • sól i pieprz 

Wykonanie: 

  • Oczyścić pory i odciąć ciemnozielone liście, drobno poszatkować. Rozgrzać oliwę na patelni  smażyć pory przez kilka minut na średnim ogniu, aż zmiękną, ale nie rumienią się. Doprawić solą oraz pieprzem.
  • Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Z folii wyciąć 2 kwadraty i ułożyć kawałki łososia skórą do dołu. Przykryć porami, posypać ziołami i czosnkiem.
  • Zawinąć folię na rybie i szczelnie złączyć brzegi. Nie owijać łososia folią bardzo ciasno, należy pozostawić wolną przestrzeń wokół niego. Dzięki zebranej tam parze, ryba nie wyschnie.Papiloty ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 16 minut.
Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę