poniedziałek, 25 października 2010

Jedna z ulubionych sałatek. Szybka w przygotowaniu i efektowna. Furorę ta sałatka zrobi na waszym stole  bezbłednemu vinegret. Wiem, że wam zasmakuje. Przepis Grzegorza Ostrowskiego.

 

Składniki:

  • mieszanka sałat (ok 200-300 gram)
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych lub 3 normalne
  • 100 gr wędzonego łososia
  • krążek camemberta light
  • kilka "wiórów parmezanu"
  • kilka lisków bazylii

na vinegrette:

  • 1/3 szklanki oliwy
  • sok z całej cytryny
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • dwa zmiażdżone ząbki czosnku
  • łyżeczka miodu lub kilka kropel słodzika
  • sól
  • pieprz
  • łyżka wody mineralnej gazowanej
Sposób wykonania:
  • na sałacie ułożyć paseczki łososia, ósemki camemberta i pokrojonego pomidora
  • sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać
  • polać sałatę sosem posypać parmezanem posypać bazylią i podawać
sok z całej cytryny
łyżeczka musztardy francuskiej
dwa zmiażdżone ząbki czosnku
łyżeczka cukru
sól
pieprz
łyżka wody mineralnej gazowanej

 

niedziela, 24 października 2010

Ciepłe słodziutkie małe placuszki. Idealne śniadanie na weekend. Więcej w nich bananów niż ciasta naleśnikowego, świetnie smakują z twarożkiem, dla grzeszników z miodem. Mojemu ukochanemu z Goldem syropem. Mmmmmhhh...

Składniki dla 2 osób:

placuszki

  • 2 duże banany dojrzałe lub 3 mniejsze rozgniecione widelcem
  • 1 jajo
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej (dałam orkiszową jasną)
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki proszku do pieczeni
  • kilka kropel słodzika lub łyżka substytutu cukru
  • łyżka oleju (najlepiej orzechowego, lub z pestek winogron
twarożek
  • 200 gr twarogu
  • sok z połowy cytryny
  • 1 rognieciony banan
  • 100 gr jogurtu naturalnego
Sposób przyrządzenia:
  • jajo, mąkę, mleko, proszek, słodzik, wymieszać lub zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta, dodać zgniecione lub zmiksowane banany i odstawić na kilkanaście minut do napuszenia
  • składniki na twarożek zmiksować
  • do ciasta domieszać łyżkę oleju,
  • rozgrzać patelnie na średnim ogniu, smażyć na suchej patelni.
  • wlewać po dużej łyżce ciasta, obracać w momencie gdy pojawią się,  bąbelki powietrza, uwaga dość szybko się rumienią, wiec smażenie tra tylko chwile:)

 

 

sobota, 23 października 2010

Słodziutkie wilgotne, jabłuszkowe pyszne. Banalnie proste w wykonanie coś na wzór muffinów. Ciasto dla leniuchów. Z gwarancją niezakalca:) Dla grzeszników koniecznie z kruszonką. Znalezione na MniamMniamie i lekko zmodyfikowane.

 

 

składniki
* 1 szklanka mąki
* 3/4 szklanki mielonych migdałów
* 4 jajka (miałam duże, wiejskie jaja)
* 3/4 szklanki cukru
* 2 całkiem płaskie, łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 szklanki oleju (używam z pestek winogron)
* 2 - 4 krople aromatu migdałowego
Dodatkowo:
* czereśnie (wydrylowane)
* 1 łyżka kakao
* kruszonka lub rozpuszczona czekolada na wierzch
sposób przygotowania
W misce wymieszać mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia.
Całe jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą i gęstą masę (do białości). Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo olej, a następnie po łyżce mąki z dodatkami.
Ciasto przelać do formy o śr. 26 cm. Wierzch ciasta posypać kakao (przez sitko) a na to ułożyć wydrylowane czereśnie.
Na czereśnie możemy dać kruszonkę lub dopiero po upieczeniu polać strużkami rozpuszczonej czekolady.
Ciasto pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Składniki:

  • 1 szklanka mąki razowej (dałam orkiszową)
  • 3/4 szklanki mąki migdałowej (można zmielić migdały lub orzechy)
  • 4 jajka (miałam duże, wiejskie jaja)
  • 1/2 szklanki  substytutu cukru (użwyłam ksylitolu z odrobiną trzcinowego cukru)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju (używam kokosowego)
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 5 kwaskowatych jabłek średniej wielkości, obranych i pokrojonych w plasterki

 

Sposób przygotowania:

  • W średniej misce wymieszać obie mąkiy i proszek do pieczenia i cynamon.
  • W dużej misce  jajka ubić z substytutem cukry na bardzo puszystą i gęstą masę Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo olej, a następnie po łyżce mąki z dodatkami.
  • Ciasto przelać do formy o śr. 26 cm. Wyłożyć jabłuszka  na ciasto (ewentualnie posypać kruszonką)
  • Piec 50 minut w temperaturze 180 st. C.

 

 

 

niedziela, 17 października 2010

Nie wiem czy trochę nie za wcześnie na taką potrawę ale co tam. Nie mogłam się powstrzymać od przygotowania dania z wykorzystaniem suszonych grzybów z własnej spiżarki. Aromatyczne, rozgrzewające danie na jesienne wieczory. Przygotowana w ten sposób kapusta może być wykorzystana do pełnoziarnistych łazanek lub do krokietów. Jest to kultowy przepis z MniamMniam.pl

 

Składniki:

składniki
kilogram kiszonej kapusty
dwie słuszne garści suszonych grzybów
dwie czubate łyżki oliwy, albo jeszcze lepiej oleju lnianego
sól
piepr
  • kilogram kiszonej kapusty
  • dwie duże garści suszonych grzybów
  • dwie  łyżki oliwy (autor poleca olej lniany)
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
Sposób przygotowania:
  • zalać grzyby wrzątkiem i po kilku minutach to gotować do miękkości.
  • grzyby odcedzać, zachowując wodę w której się gotowały. Posłuży ona do gotowania kapusty
  • Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przelewać ją zimną wodą na sitku. PO opłukaniu zalać kapustę grzybową wodą w garnku i gotować do średniej miękkości na dużym ogniu - powinna być chrupiąca, a nie rozgotowana! W trakcie gotowania należy dodać kilka razy wody. Kapustę odcedzić i odcisnąć.
  • grzyby ugotowane wcześniej i pokroić na podłużne paski  kapusty też można pokroić. Osobiście wolę niekrojoną. Na dużej patelni rozgrzać  olej, po czym dodać kapustę i grzyby. Posolić i doprawić dużą ilością pieprzu i smażyć na średnim ogniu  do 10 minut często mieszając.


 

Jakiś czas temu zostałam mile zaskoczona zaproszeniem do zabawy

oto jej zasady:

 

1. Napisz, kto przyznał ci tę nagrodę

2. Wymień 10 rzeczy, które lubisz

3. Przyznaj tę nagrodę 10 innym blogerom i poinformuj ich komentarzem

 

Po pierwsze dziękuje za zaproszenie Małgo!

Telik lubi:

 

  1. Otaczać się ciepłymi ludźmi. Spotykać się z nimi, pomagać im, śmiać się w ich towarzystwie, wspierać ich, być wspierana przez nich. Ciepły ludź numer jeden w moim życiu to mój mąż:)
  2. Podróżować. Daleko i blisko. Poznawać ludzi, smaki, krajobrazy najbardziej osobliwych zakątków świata.
  3. Gotować, piec, przyrządzać smakołyki, otulać swoją kuchnia niezwykłymi aromatami. Oczyszczam w ten sposób swój umysł.
  4. Słońce. Największy wyzwalacz pozytywnej energii.
  5. Zdrowie. Uwielbiam zdrowe produkty w swojej kuchni, lubię męczyć się aktywnością fizyczną. I choć nie grozi mi sukces na tym polu to sprawia mi to ogromną radochę.
  6. Przedsiębiorczość. Zauroczona jestem ludzką pomysłowością wcieloną w rzeczywistość gospodarczą
  7. Kino. Uwielbiam Tarantino, głupie komedie, babskie melodramaty i tysiąc innych pozycji
  8. Swoją pracę. Na wypadek gdyby ktoś z mojej pracy to czytał;)
  9. Uczyć się języków. Przydatne w podróżach.
  10. Czekoladę, ksiżąki Coello, programy kulinarne, błyszczyki do ust, lody, książki kucharskie, muzykę Aerosmith, zabawę z pewnymi dwoma urwisami i wiele innych rzeczy na które nie starczyło mi tu miejsca
Do zabawy zapraszam:

 

 


sobota, 16 października 2010

Pachnie dobrą oliwą i rozmarynem. Jest to chleb z rodzaju "łyżką mieszany". Najzwyklejsza focaccia tyle że razowa. To wypiek prosty, ale i zachwycający. Najlepiej smakuję z szynką parmeńską i pomidorem, albo z pomidorem i oliwą, a najlepiej z samą oliwą. Chleb upieczony z okazji Światowego Dnia Chleba:)

Składniki:

1 szklanka letniej wody
1 1/2 lyzeczki drozdzy instant
2 lyzki oliwy z oliwek
1 lyzka oliwy truflowej (moze byc kazda inna smakowa - nam bardzo smakuje rozmarynowa) lub po prostu dobrej oliwy
1 do 1 1/2 lyzeczki swiezo pokruszonego w mozdzierzu lub bardzo grubo zmielonego czarnego pieprzu
1 lyzeczka soli, najlepiej gruboziarnistej
okolo 2 1/3 szklanki maki chlebowej
1 lyzeczka swiezego tymianku
1/2 lyzeczki swiezego, drobniutko posiekanego rozmarynu
gruba sol morska

 

  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 1/2 lyzeczki drozdzy instant
  • 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • łyżeczka suszonego tymianku lub ziół prowansalskich
  • łyżeczka soli
  • około 2 1/3 szklanki maki razowej (użyłam orkiszowej typ 1850)
na wierzch:
  • łyżeczka suszonego lub świeżego rozmarynu
  • łyżka soli gruboziarnistej
  • łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
  • w dużej misce wymieszać wodę z drożdżami, dodać oliwę, sól, rozmaryn i 3 łyżki mąki
  • wymieszać energicznie, do uzyskania jednolitej masy
  • dodawać partiami mąkę, aż ciasto będzie klejące i miękkie.
  • nakryć miskę spożywczą folią i odstawić do wyrośnięcia na 50 min - do podwojenia objętości
  • tortownice o średnicy 22 cm naoliwić i wysypać otrębami
  • wyrośnięte ciasto przełożyć delikatnie do blaszki, nie mieszać go wcześniej. Rozciągnąć ciasto na całej powierzchni wilgotną dłonią, zrobić kilkanaście wgłębień palcem, polać oliwą posypać solą i rozmarynem
  • ponownie nakryć folią i odstawić do ponownego wyrastania na ok 30 min, nagrzać piekarnik do 230 st. C. Piec ok. 20 minut

 

World Bread Day 2010 (submission date October 16)

 

 

sobota, 09 października 2010

Sałatka powstała z resztek. I jak to najczęściej bywa w takich sytuacjach - mile zaskoczyła nasze podniebienia. Na grill ułożyłam cebulę pieczarki i cukinię, ale myślę że świetnie sprawdzą się też papryka, bakłażan i boczniaki. Kluczowym czynnikiem sukcesu jest kremowy sos sałatkowy. Gorąco polecam:)

Składniki na porcje:

  • mieszanka sałat
  • 1 duży pomidor
  • cebula
  • 3-4 pieczarki
  • pół małej cukinii
  • 60 gr pokrojonej fety light
  • upieczona, zgrillowana lub ugotowana pierś z kurczaka

mieszanka sałat
1 duży pomidor
cebula
3-4 pieczarki
pół małej cukinii
60 gr pokrojonej fety light
upieczona, zgrillowana lub ugotowana pierś z kurcza

 

na sos:
  • 2 zgniecione ząbki czosnku
  • odrobina soku z cytryny
  • łyżeczka majonezu light
  • łyżka musztardy francuskiej (gruboziarnistej)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz, posiekany koperek lub natka
Sposób przygotowania:
  • Na początku sos; wszystkie składniki oprócz oliwy dokładnie wymieszać, dodawać powoli oliwę ubijając, wstawić do lodówki na chwile "do przegryzienia"
  • Na talerze wyłożyć sałatę i pomidora
  • Warzywa do grillowania i kurczaka (upieczonego lub ugotowanego wczesniej), opiekać na grillowej patelni lekko nasmarowanej oliwą po 2 minuty z każdej strony
  • Na sałacie ułożyć warzywa, kurczaka, ser feta, polać kremowym sosem każdą porcji i podawać jeszcze ciepłe

 

piątek, 08 października 2010

W tych muffinach się zakochacie. To połączenie chrrrrrupiącego ciasta i słodko-kwaskowatego nadzienia. Dzięki zawartości orzechów laskowych babeczki zachowują świeżość jeszcze dłużej. Dla osób na III fazie koniecznie z kruszonką.

 

370 g  mąki pełnosiarnistej (użyłam orkiszowej graham)
50 gr ksylitolu lub fruktozy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
80 gr posiekanych orzechów włoskich
100 ml oleju archaidowego lub innego (użyłam roztopionego masła)
1 jajo
1 szklanka maślanki
poł szklanki mleka
ok 120 ml konfitury żurawinowej bez cukru (może tez być porzeczkowa, jagodowa lub inna o kwaskowym smaku)

Składniki:

 

  • 370 g  mąki pełnoziarnistej (użyłam orkiszowej graham)
  • 50 gr ksylitolu lub fruktozy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 80 gr posiekanych orzechów włoskich
  • 100 ml oleju archaidowego lub innego (użyłam roztopionego masła)
  • 1 jajo roztrzepane
  • 1 szklanka maślanki
  • pół szklanki mleka
  • ok. 120 ml konfitury żurawinowej bez cukru (może tez być porzeczkowa, jagodowa lub inna koniecznie o kwaskowym smaku)
  • opcjonalnie na kruszonkę (łyżka roztopionego mała, łyżka fruktozy lub cukru, 2 łyżki zmielonych orzechów)
Sposób wykonania:
  • Nagrzać piekarnik do 180 st. C, przygotować formę na muffiny
  • suche składniki wymieszać w 1 misce
  • mokre składniki oprócz konfitury wymieszać w innej misce, połączyć zawartość obu misek, nie mieszać zbyt długo tylko do połączenia mas
  • połowę ciasta rozłożyć w formie, napełnić 1 łyżeczką konfiturą, dopełnić babeczki resztą ciasta
  • Opcjonalna kruszonka: wymieszać wszystkie składniki, posypać kruszoną babeczki
  • Piec 25-30 min. do zrumienienia

 

 

poniedziałek, 04 października 2010

Supersmaczny, superbiałkowy początek dnia. Superskładnik zwany białkiem jest niezbędnym czynnikiem warunkującym naszą szczupłość i jędrność.

Składniki:

 

  • 2 białka jajek+całe jajko
  • łyżka mleka
  • 80 gr twarogu*
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego*
  • odrobina kopru posiekanego
  • 50 gram łososia
  • kilka plasterów okórka zielonego
  • ulubione zioła np prowansalskie
* twaróg z jogurtem zastąpić serkiem wiejskim light
Sposób przyrządzenia:
  • W miseczce ubic jajka z mlekiem i ziołami na puszysty kogel mogel, wylać mieszanke jajeczną na rozgrzaną patelnie z nieprzywieralną powłoką, smażyć przez kilka minut na średnim ogniu
  • miedzy czasie zmieszać twaróg z jogurtem doprawić solą i pieprzem, dodać koperek
  • Obrócić omlet łopatką na drugą stronę, zrobić to w momencie gdy jedna strona będzie dobrze "zcięta"- to znaczy że będzie bez problemu "odchodziła" od patelni
  • gdy omlet leży na patelni rozłożyć na jego jednej połowie kremowy serek, rozłożyć pociętego w paseczki łososia przykryć długą połówką omleta, poczekać jeszcze kilkanaście sekund aby serek i ryba nieco nagrzały się
  • zsunąć omlet na talerz włożyć do niego ogórka i posypać świeżo zmielonym pieprzem

 

niedziela, 03 października 2010

Temperatura za oknem bezlitośnie spada, czas najwyższy zaprosić do kuchni zapach lasu. Proponuję ogrzać się przy miseczce zupy ze świeżych grzybów. Obiecuję, że niezwykły aromat grzybów i cebuli pozytywnie wprowadzi was w jesienny nastrój.

Zupa grzybowo cebulowa

 

Składniki:

  • 500 gr oczyszczonych świeżych grzybów (prawdzików, koźlarzy, zajączków)
  • garść grzybów suszonych
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 litra bulionu warzywnego (własnej roboty lub z kostek rosołowych o obniżonej zaw. soli)
  • 2 ugotowane ziemniaki (opcjonalnie dla III fazy)
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki oliwy (opcjonalnie polecam zastąpić jedną łyżeczkę oliwy masłem)
  • duża ilość świeżo zmielonego pieprzu, natka pietruszki lub koper
  • do podania jogurt naturalny lub niskotłuszczowa śmietana wymieszana z mlekiem
Sposób przyrządzenia:
  • zagotować grzyby w lekko osolonej wodzie, gotować na wolnym ogniu przez 40 minut
  • Miedzy czasie przygotować bulion warzywny dodając do niego ziele angielskie i liść laurowy
  • poszatkować obie cebule i czosnek, rozgrzać tłuszcz na dużej patelni, podsmażyć cebulę i czosnek do momentu zeszklenia, dodaj pokrojone ugotowane świeże grzyby i doprawić solą i pieprzem, smażyć często mieszając przez kilka minut.
  • Dodać zawartość patelni do bulionu, zagotować, dodać koperek lub natkę (opcjonalnie dodać pokrojone w kosteczka ziemniaki)
  • nalewać zupę do miseczek i dodać kleks jogurtu/śmietany

 

piątek, 01 października 2010

Porcja wartościowego białka. Soczysty, pełen smaku burger, który z fastfoodowym tłustym kotletem nie ma nic wspólnego. Zainspirowana przepisem z MeansHealth'a propozycja na smakowity lunch. Dla I fazy bez pieczywa, dla II i III fazy z pełnoziarnistą bułką, lub razowym chlebem. P.S. miło mi wrócić na bloga po tak długim okresie:)

Burgery light

Składniki na 6 porcji:

 

  • 400 gr. chudej zmielonej wołowiny
  • 75 gr. mielonej piersi indyczej
  • 5 średnich pieczarek
  • czerwona cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • łyżka sosu sojowego lub Worcestershire
  • białko jajka
  • łyżka chrzanu
  • 1 pomidor w plasterkach
  • kilka liści sałaty- dałam liście młodego szpinaku
  • ketchup, musztarda
  • filiżanka kruszonego lodu
Sposób przyrządzenia:
  • pieczarki, cebulę i 2 ogórki poszatkować w małą kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę
  • na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić na niej cebule, po czym dodać połowę czosnku i pieczarki, dusić kilka minut, posolić i popieprzyć
  • do mięsa dodać zawartość patelni, doprawić chrzanem i sosem sojowym, dodać białko i dobrze wyrobić
  • formować kotlety i napełnić każdy z nich łyżeczką pokruszonego lodu, lód starannie "zakleić we wnętrzu"
  • uformowane burgery smażyć na mocno rozgrzanej patelni, posmarowanej oliwą. PO 2 minutach smażenia z każdej strony, zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze kilka minut z każdej strony
  • nakładać na mieszankę sałat, plastry pomidora, przykryć plastrami ogórka i krążkami cebuli. Dla dietujących na 2 i 3 fazie polecam wsadzić do razowej podgrzanej bułki z wydrążonym wnętrzem

 

 

Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę