piątek, 30 września 2011

Jesienią szarlotka musi być i basta. Przepis nie należy do dietetycznych, ale to i tak świetna alternatywa dla kupnych ciast, o których składnie niewiele wiemy. Pół kostki masła na dużą blachę ciasta to naprawdę nie tak dużo.A smak kruchego ciasta jest wart małego grzechu. No i ta słodziutka delikatna beza. Mmmmhh

 

Składniki:

Spód:

  • 2 szklanki mąki (użyłam pszennej pełnoziarnistej)
  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki ksylitolu/fruktozy
  • 3 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstego jogurtu (najlepiej greckiego)

Farsz jabłkowy:

  • sok z jednej cytryny
  • 1 kg jabłek (obranych i pokrojonych w plastry) polecam antonówki
  • 10 łyżek ksylitolu/fruktozy/odpowiednia ilość słodzika
  • łyżka cynamonu


Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 100g ksylitolu/fruktozy
  • łyżka maki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

  • Wszystkie składniki razem zagnieść. Owinąć folią spożywczą. Wstawić na godzinę do lodówki, aby ciasto się schłodziło. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Ciastem wylepić spód i bok foremki kwadratowej o boku 25 cm. Widelcem porobić dziurki widelcem.
  • Przygotowane jabłka skropić sokiem z cytryny dzięki temu nie będą ciemnieć. Dodać cukier. Wyłożyć na ciasto kruche.
  • Ubić pianę z białek na sztywno, dodać substytut cukru i mąkę ziemniaczaną, dalej dobrze ubijać, aż beza będzie gęsta. Przygotowaną bezę wykładać na jabłka. Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 150 stopni. Piec 100 min  w temperaturze 110 stopni. 
poniedziałek, 26 września 2011

Banalnie łatwa w przygotowaniu potrawa o niebanalnym smaku. Świetnie się sprawdzi jako lunch, albo nałożona na małe grzaneczki jako przystawka. O tej porze roku smakuję jeszcze lepiej za sprawą pięknych pomidorów. Polecam!

Składniki:

  • dojrzałe awokado
  • duży pomidor (w sezonie polecam malinówkę)
  • kulka mozzarelli light
  • sok z połowu cytryny lub limonki
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

do podania:

  • grzanki z ciemnego pieczywa
  • kilka liści sałaty (polecam dębową, roszponke abo młode listki szpinaku)
  • oliwa z oliwek

Sposób przyrządzenia:

  • awokado przekroić na pół wyciągnąć pestkę, łyżką wyciągnąć ze skórki, pokroić miąższ w kostkę i skropić cytryną aby owoc nie zciemniał
  • pomidora i odsączoną z wody mozarellę pokroić w kostkę, delikatnie wymieszać z awokado
  • doprawić solą i pieprzem
  • podpiec pieczywo w tosterze, nałożyć na nie liście sałaty a następnie saałtkę. Skropić oliwą i podawać.
sobota, 17 września 2011

Zapraszam na słodkie włoskie sucharki-biscotti. Wypiek nie zawiera tłuszczu. Biscotti są mocno chrupiące i długo zachowują świeżość. Zależało mi na prostych ciasteczkach, którymi mogłabym poczęstować niespodziewanych gości. A gości u nas ostatnio całkiem sporo. A wszystko za sprawą naszego nowego małego mieszkańca. On jest też sprawcą dłuższej nieobecności na blogu. Tak więc przedstawiam pyszne pełnoziarniste biscotti i nowego mieszkańca naszej plaży - Jasia:)




Składniki:

  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilli
  • 3/4 szklanki 2 łyżki maki (użyłam pszennej pełnoziarnistej)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki pokrojonych suszonych moreli lub rodzynków
  • 1/3 szklanki podrumienioych calych migdalów (można dać też słupki)

Sposób przyrządzenia:

  • Ubić mikserem jajka z cukrem, aż masa bedzie puszysta i gęsta, dodać  wanilie.
  • Suche składniki przesiać i dodac do masy jajecznej, dobrze wymieszac. Dodać rodzynki i migdały, polaczyc z masą. Łyżką nałożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ciasto tworząc walek 28cm dlugi i 6cm szeroki. 
  • Piec w temperaturze 190ºC okolo 20 minut aż ciasto zacznie sie rumienic. Wyjac i przestudzic 15 minut. Używając ząbkowatego noża pokroić ciasto na paski o szerokości 1,5 cm. Ułożyć je na blasze i piec jeszcze przez 10 minut, odwrocic i jezeli nie sa wystarczająco rumiane na drugiej stronie podpiec jeszcze 5-8 minut.

Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę