sobota, 13 sierpnia 2011

Aby wyhodować zakwas potrzeba 3 rzeczy: mąki, wody i... morza cierpliwości. Mąki i wody u mnie dostatek, natomiast z cierpliwością to już inna historia. Ale czas nas zmienia i w końcu po kilku próbach mam zakwas. Dzięki temu mogłam upiec ten niesamowity chleb. Wyraźny, kwaskowy smak mąki żytniej, podkreślony nutką słodyczy z melasy, a wszystko zamknięte w bochenku z chrupiącą skórką i mięciutkim miąższem. Chleb jest bardzo prosty nie wymaga wyrabiania. Niestety najlepiej smakuje z prawdziwym masłem. 

Składniki:

  • 350 gr zakwasu żytniego (dokarmianego wcześniej)
  • 200 gr mąki żytniej jasnej lub ciemnej
  • 200 gr mąki pszennej chlebowej
  • 200 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki drożdży suszonych (w przypadku młodego zakwasu)
  • 50 ml melasy

Sposób wykonania:

  • wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą, ciasto jest bardzo rzadkie, wiec nie da sie wyrobić
  • do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki przelać ciasto, przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na ok 4-5 godzin (do podwojenia objętości). Chleb można wstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki po czym piec rano po doprowadzeniu do pokojowej temperatury
  • nagrzć piekarnik do 230 st. C. i piec w tej temeraturze przez 15 minut, potem piec jeszcze przez 50 minut w temperaturze 200 st C.
wtorek, 09 sierpnia 2011

Pomidory nabrały niesamowitego smaku. Jakże daleko tym sztucznym, supermarketowym pomidorom do tych pięknych, soczystych malinówek. Zostałam obdarowana wspaniałymi pomidorami z działkowej grządki. Smak zupy dopełniają aromatyczne zioła, wyśmienita oliwa i kleks śmietany. Bardzo polecam!!!

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • szklanka buliony
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 łyżki suszonej bazylii lub garść świeżych listków
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól 
  • do podania 2 łyżki śmietany/jogurtu, kilka listków bazylii, kilka kropel słodkiego octu balsamico

Sposób wykonania:

  • naciąć skórkę pomidorów, włożyć je do miski i zaleć wrzątkiem na 3-4 minuty, po tym czasie wylać wodę i ściągnąć skórkę z pomidorów i odciąć twardą część przy ogonku
  • pokroić w kostkę cebulę i w plasterki czosnek, na średnim ogniu rozgrzać oliwę i smażyć cebulę z czosnkiem przez kilka minut
  • po tym czasie dodać do garnka z oliwą pomidory, bulion, bazylię i gotować ok 10-15 minut, aż pomidory staną się miękkie
  • zmiksować całość blenderem, doprawić papryką solą i pieprzem
  • podawać z kleksem kwaśnej śmietany (np 10%), skropić octem balsamico
  • świetnie pasuję do czosnkowych grzanek

 



Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę