czwartek, 07 lipca 2011

Bardzo letnie, mocno kwaśne i pachnące latem konfitury. Świetnie smakują z twarożkiem, jogurten, świeżym pieczywem, lub same prosto ze słoika ...podjadane ukradkiem:)

 

Składniki:

  • 1 kg czarnych pożeczek
  • 300 gr ksylitolu/fruktozy/brązowego cukru (konfitury są bardzo kwaśne, jeśli ktoś lubi słodsze to należy zwiększyć ilość cukru nawet do 450 gr)

Sposób przygotowania:

  • owoce umyć, przebrać przełożyć do garnka z grubym dnem
  • zasypać porzeczki cukrem (lub jego zamiennikiem) i odstawić na 30 minut, aby puściły sok
  • połowę owoców zmiksować, można to zrobić blenderem w garnku
  • zagotować całość i kontynuować gotowanie na niskim ogniu często mieszając przez ok 35 min.
  • przełożyć do wyparzonych słoików
niedziela, 03 lipca 2011

Razowa pita - czyli kawałek zdrowej, pysznej "kieszonki" gdzie możecie ukryć ulobione dodatki. Na przykład kawałki grillowanego kurczaka, mnóstwo warzyw i sos jogurtowy, albo rukolę z pomidorami i mozzarellą, albo tysiąc innych smacznych rzeczy. Świetny pomysł na coś pożywnego do lunchboxa. Podglądnięte u bajaderki

 

 

składniki:

  • 1 1/4 szklanki letniej wody
  • 3 lyżki oliwy
  • 1 lyżka cukru/fruktozy (nie używać ksylitolu)
  • 1 lyżeczka soli
  • 3 szklanki mąki (dałam 1,5 szklanki maki przennej typ 1850 i 1, mąki orkiszowej typ 700)
  • 2 lyżeczki suchych drożdży



sposób przygotowania:

  • Drożdże wsypać do letniej wody i zostawic na 5-7 minut, aż zaczna tworzyć się pęcherzyki. 
  • Mąkę wsypać do dużej miski, dodać pozostałe składniki, wlać wodę z drożdżami i wyrobić miekkie, elastyczne ciasto. Ciasto jest bardzo miękkie.
  • Miskę z ciastem przykryc i zostawic do wyrosniecia na co najmniej 1 godzinę, aż podwoi swoja objetość. 
  • Przelożyć ciasto na stolnicę i podzielić na 8 równych części. Każdą część uformować w kulę - zostawić aby ciasto odpoczeło, około 20 minut. Każdą kulę spłaszczyć i rozwałkować lub uformowac w ksztalcie krążka (wieksze beda mialy cieniutkie scianki, natomiast mniejsze bedą grubsze i pulchniejsze). Ukladac na wyłożonej pergaminem dużej desce lub blasze, przykryc i zostawic do wyrosniecia na 20-30 minut.
  • Warunkiem powstania "kieszonki" jest bardzo wysoka temperatura piekarnika i równie gorąca blacha. Piekarnik rozgrzać do 260ºC, włożyć pusta blachę i nagrzać ją kilka minut.
  • Wyrosniete krążki posmarowac lekko oliwka i ostrożnie zsunąć razem z papierem pergaminowym na rozgrzaną blachę. Piec przez 8-10 minut, aż bedą bardzo napuszone i lekko zrumienione.
Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę