środa, 28 lipca 2010

Pomysł na szybki obiad o orientalnym smaku, polecam z makaronem z brązowego ryżu.

Składniki:

  • marynata: po łyżeczce oleju sezamowego, octu balsamicznego, oliwy, sosu sojowego miodu lub substytutu cukru
  • 250-300 gr piersi z indyka lub kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 2 ząbki czosnku, rogniecione
  • 2 laski selera naciowego,
  • pół papryki,
  • łyżka oleju rzepakowego
  • przyprawy: łyżeczka sproszkowanego imbiru, łyżka sosu sojowego, łyżeczka chili
  • makaron z brązowego ryżu (dorzuciłam kilka nitek makarinu z kaszy gryczanej i batatów)

Sposób przygotowania:

  • w plastikowym woreczku wymieszć składniki marynaty
  • umyte i dokładnie osuszone mięso pokrojone w paseczki mięso wczucic do woreczka, dobrze wymieszać aby marynata pokryła kazdy kawałek, wstawić do lodówki na min 20 minut
  • na dużej, głębokiej patelni rozgrzć olej podsmażyć mięso z cebulą przez 3 minuty, wrzucić czosnek i imbir, smażyć jeszcze minutę
  • Dodać pokrojone warzywa, jeszce raz krótko podsmażyć, wlać sos sojowy, dodać chili i pół szklanki wody. zmniejszyć ogień i dusić ok 5 min
  • ugotować makaron, wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić przelać zimną wodą i dorzucić na patenie, wymieszć i podawać jeszce ciepłe

 

 

czwartek, 22 lipca 2010

Letnie śniadanie. Proste i smaczne. Skorzystałam z pierwszych swoich tegorocznych mrożonek.

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych(zwykłych lub górskich)
  • 1/3 szkalnki mleka
  • łyżeczka płatków migdałowych
  • szypta soli
  • szczypta cynamonu
  • słodzik do smaku
  • mrożone owoce leśne (miałam mieszanke truskawek, jagód, malin, borówek i   malinojeżyn)
  • pół kubeczka jogurtu naturalnego
  • opcjonalnie łyżeczka sezamu

Sposób przygotowania:

  • płatki owsiane zagotować z mlekiem, cynamonem, solą, gotować 3-4 min na wolnym ogniu, domieszć migdały i substytut cukru
  • podawać z z owocami i ewentualnym jogutem

 

wtorek, 20 lipca 2010

Chrubiące trójkąciki rodem z kuchnii meksykańskiej. W sam raz jako dodatek do letniej sałatki. Lekko zmodyfikowany przepis z "Kuchnii meksykańskiej" z Cyklu Podróże Kulinarne dla RZECZYPOSPOLITEJ

Składniki:

  • łyżka oliwy
  • posiekana średnia cebula
  • puszka odsączonej fasoli
  • pół szklanki przecieru pomidorowego, lub pomidorów z puszki pokrojonych
  • łyżeczka posiekanej papryczki jalapeno z zalewy (opcjonalnie)
  • pół szklanki mleka
  • 3 pełnoziarniste tortille
  • pół szkalnki tartego sera żółtego light

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzać piekarnik do 200 st C na opcji termobieg, tortille pokroić na trójkąciki
  • Rozgrzać oliwę, zeszklić cebulkę. Po czym dodać cebulkę do fasolki i zmiksować blenderem na gładką masę. Ponownie przełożyć na patelnie.
  • Dodać pomidory, ewentualna paprykę i mleko, dokładnie wymieszć
  • bBache do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia,ułożyć kawałki tortilli na nich po łyżce masy fasolowej i posypać serem
  • Piec do momentu roztopienia sie sera
niedziela, 18 lipca 2010

Tradycyjny mieszany chlebek, o lekko kwaskowym smaku. Smak taki bardzo domowy. A dlaczego "zawszesieudający"? Bo upieczony został o pólnocy po powrocie z pubu, w stanie wskazującym na ... świetnie spędzony wieczór w gronie przyjaciół:) (Uwaga w takim stanie pieczeniepowoduje wiekszy niz zwykle bałagan w kuchnii.) To kolejna propozycja na pieczywo na zakwasie. A wszystkim tym, którzy zawasu nie mają polecam pełnoziarnistą foccacię.

Chleb  "zawszesieudający"

Składniki:

  • 150 gr zakwasu żytniego
  • 100 gram mąki graham
  • 250 gr mąki orkiszowej (użyłam jasnej, używając pełnoziarnistej trzeba dodać nieco wiecej wody)
  • pół szkanki mieszanki ziaren (siemie lniane, pestki dyni i otręby)
  • szklanka wody
  • pół szklanki mleka
  • łyżka octu balsamico
  • łyżeczka miodu lub fruktozy
  • pół łyżeczki drożdzy instant

do posypania ziarna np.: sezam , słonecznik, siemielniane, płatki owsiane

Sposób przygotowania:

  • Połączyć zakwas z wodą, dodać pozostałe skaldniki. Wymieszać. Zostawić do wyrośnięcia na ok 1-1,5 godziny.
  • Ponownie krótko wyrobić i przełożyć do przygotowanej (lekko naoliwionej, wysypanej otrebami, platkami zytnimi) foremki chlebowej 24 cm. Zakryć naoliwioną folią kuchenna i pozostawić znow do wyrośniecia na 15-20 min. Osobiście wkładm do lodówki na całą noc, rano wyciągam przed pieczniem ok. 30-40 min
  • Posypać platkami, makiem, sezamem. Piec w nagrzanym do 230 st. C piekarniku przez 15 min, po czym piec jeszcze 35 min w temperaturze 180 st. C. Warto 5 min przed pieczeniem wstawić żaroodporną miseczkę napełnioną wodą na kilka minut. 
  • Ostudzić chleb na kratce
  • Po całkowitym ostudzeniu można pokroić i zamrozić i czeszyć cie smakiem świeżego pieczywa przez kilka dni
poniedziałek, 12 lipca 2010

Własnie o tej porze roku kiedy stragany uginają się od mnóstwa świeżych warzyw i owoców mam najmniej czasu na gotowanie:( Dlatego doceniam proste przepisy z prostymi składnikami. Poza tym uwielbiam boćwinkę, jest namiastką buraczków, które nie są mile widziane na SoutchBeachDiet. Nagotowałam wieeelki garnek by cieszyć sie smakiem młodych warzyw dłużej.

Letnia zupa z botwinką i...mnóstwem młodych warzyw

Składniki:

  • pęczek botwinki (opcjonalnie buraczki)
  • 2 garści fasolki szparagowej
  • mała cebulka
  • 4 ząbki czosnku
  • młoda pietruszka
  • młoda marchewka-opcjonalnie
  • 3 młode ziemniaki-opcjonalnie
  • pęczek koperku
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 litry bulionu
  • 2 łyżki soku z cytryny lub 2 szczypty kwasku cytrynowego

do podania:

  • jajo ugotowane na twardo
  • gęsty jogutr naturalny

Sposób przygotowania:

  • oczyszcic listki i łodygi botwinki, pokroić (używam w tym celu nożyczek)
  • oczyścić warzywa i pokroić na kawałki podobnej wielkości
  • zagotować bulion, wrzucić warzywa, zagotować do wrzenia
  • gotować na średnim ogniu ok 20 min(aż warzywa zmiękną)
  • doprawić pieprzem,koperkiem, sokiem z cytryny i czosnkiem przeciśnietym przez praskę, gotować jeszcze 2-3 min.
  • podawać z jakiem i jogurtem

 

Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę