środa, 22 czerwca 2011

Pochwała lata i prostoty. Zachęcam do zrobienia choćby 1 słoika takich ogórków pachnących koprem i czosnkiem.

 

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych ( nie szklarniowych) -najlepiej małych
  • gałązka kopru 
  • pół główki czosnku 
  • korzeń chrzanu 
  • 1 łyżka soli na 1 l wody 

Sposób przyrządzenia:

  • Ogórki myjemy i układamy w kamionkowym naczyniu lub w czelnie zamykanym słoju, zalewamy przygotowanym roztworem przegotowanej wody z solą, tak, żeby były dobrze przykryte. 
  • Dodajemy obrane ząbki czosnku – możemy je dodatkowo przekroić, wtedy ogórki będą bardziej aromatyczne. Wkładamy koper, kawałek korzenia chrzanu 
  • Jeśli używamy kamionki - przykrywamy wszystko spodeczkiem lub talerzykiem,  odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce. Jeśli używamy słoja, zamykamy je i chowamy w ciemne miejsce na 2-3 dni
czwartek, 09 czerwca 2011

Niewielu znam amatorów zupy pt.: "Chłodnik".  Sama do nie dawna wielbicielem zimnych zup nie byłam. Ale na szczęście poczucie smaku zmienia się i oto Moi Mili przedstawiam ultralekki, kolorowy, orzeźwiający chłodnik z ogórka, rzodkiewki i botwinki.

Składniki:

  • 1 duży ogórek
  • 4-5 rzodkiewek
  • świeży koperek
  • pęczek botwinki (łodygi z listkami), lub 2-3 małe buraczki
  • dwie szcypty soli
  • 2 szklanki kefiru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka maślanki lub zsiadłego mleka
  • odrobina szczypiorku

Sposób przyrządzenia:

  • ogórka dokładnie umyć i zetrzeć na duzżych oczkach tarki, posolić i odstawić na kilka minut do lodówki
  • rzodkiewki zetrzeć na tarce lub drobo pokroć, pokroić botwinke (jeśli używamy buraczków: obrać i zetrzeć na tarce), posiekać koperek
  • odcisnąć wodę z ogórka, dodać resztę warzyw oraz koperek, zalać kefirem, maślanką i jogurtem
  • posypać szypiorkiem koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem, podawać schłodzony
wtorek, 07 czerwca 2011

Imponujący i banalnie prosty deser. Wystarczy odrobina chęci i duuuużo truskawek. Dolna warstwa ma delikany kremowy smak, a górna to intensywnie truskawkowa galaretka. Zapraszam.

Składniki (na ok 8 pucharków):

  • 1,5 kg świeżych truskawek (0,3 kg pokrojonych na połówki, reszta do zmiksowania)
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 150 ml serka homogenizowanego 0% lub kremowego serka (można zgrzeszyć maskarpone)
  • pół szklanki mleka skondensowanego light (można zastąpić zwykłym mlekiem)
  • 4 łyżki ksylitolu/fruktozy/cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 8 łyżeczek żelatyny

Sposób przyrządzenia:

  • w pucharkach poukładać pokrojone truskawki
  • reszte owoców zmiksować, odlać połowę do miski
  • do połowy zmiksowanych truskwek dodać jogurt, serek i 2 łyżki cukru (ew. subtytutu), zmiksować 
  • w ciepłym mleku rozpuścić 6 łyżeczek żelatyny, zmieszać z masą truskawkowo-jogurtową, przelać masę do salaterek/pucharków i wstawić do lodówki
  • do pozostałych truskawek wlać cok z cytryny i 2 łyżki cukru oraż resztę żelatyny rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody
  • kiedy pierwsza warstwa nieco sie zetnie wlać na nią galaretkę i schładzać kilka godzin do stężenia
Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę