sobota, 26 czerwca 2010

Lubie lato, zapach prawdziwych pomidorów i smak domowej pomidorówki. Dziś proponuje nietypową zupę pomidorową, o bardzo wyraźnym smaku, łatwą w wykonaniu. Jedyną przeszkodą jest czas pieczenia pomidorów. Jednak warto poczekać  i przy okazji nacieszyć się panującymi w kuchni śródziemnomorkim zapachem. Przepis z Książki SBTurbo z małymi modyfikacjami"

Składniki na 4 porcje:

  • 1kg podłużnych mięsistych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku drobno pokrojone lub przeciśnięte
  • 1 pokrojona cebulka 
  • szklanka bulionu
  • łyżka dobrej oliwy
  • łyżeczka suszonego oregoano
  • łyżeczka suszonej bazylli
  • sól pieprz

Sposób wykonania:

  • piekarnik rozgrzać do 180 stC
  • blachę wyłożyc papierem do pieczenia, wyłożyć na niego przekrojone na pół pomidory, naciętą stroną do góry
  • skropić oliwą, rozsypać cebulkę, czosnek, zioła, sól i pieprz
  • piec na środkowej półce piekarnika przez 40 min
  • wyjąć blachę z piekarnika i zmiksować jej zawartość z połową bulionu, zagotować, dodać resztę bulionu
  • doprowadzić do wrzenia i ewentualnie doprawić solą i pieprzem

 

piątek, 25 czerwca 2010

Czy truskawki wszędzie smakują tak samo? Myślę, że nie i z dumą powtarzam że polskie truskawki są najsmaczniejsze. Czekam na nie cały rok i ciesze sie jak dziecko gdy tylko pojawią sie w warzywniakach. Po dłuższej przerwie wracam z muffinami. Mięciutkimi, pachnącymi latem i słodyczą. Przepis zainspirowany resztkami w szafach.

Truskawkowe muffiny z czekoladą i migdałami

Składniki:

  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1 i 1/3 szklanki mąki (użyłam orkiszowej jasnej)
  • szklanka maślanki
  • 1/3 szklanki sub. cukru
  • 1/3 szklanki oleju archaidowego lub rzepakowego
  • jajo rozbełtane
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki płatków/słupków migdałowych
  • 1/3 szklanki pokrojonej na kawałeczki białej czekolady bez cukru
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • szklanka pokrojonych truskawek

Sposób wykonania:

  • płatki owsiane namoczyć w maślance i odstawić
  • piekarnik nastawić na 180 st C i przygotować formę do muffinów
  • w średniej misce wymieszać przesianą mąkę proszek, sodę i sól, domieszac migdały i czekoladę
  • w dużej misce połączyć jajo, olej, ekstrakt i cukier, dodać namoczone płatki
  • suche składiki przesypać do mokrych i wymieszać tylko do połączenia składników, na końcu domieszać delikatnie truskawki
  • Piec przez 23-25 min, po upieczeniu zostawić przez kilka minut w formie
niedziela, 13 czerwca 2010

Danie klasyk. Zawsze wychodzi. Zawsze smakuje. Prawie zawsze mam składniki na to danie. Kolejna propozycja z kuchni meksykańskiej- choć ponoć to danie bardzej popupalrne jest w Teksasie niż w Meksyku. Diabelsko oste bo nazwa mówi sama za ciebie: Chili z mięsem a nie mięso z chilii

Składniki:

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 600 g mielonej lub siekanej b.chudej wołowiny lub fileta drobiowego
  • 400 g włoskich pomidorów z puszki (pelati)
  • 400 g czerwonej lub czarnej fasoli (z puszki) - użyłam białej fasolki
  • pół żółtej papryki, pokrojonej w kosteczke
  • pół czerwonej papryki pokrojonej w kosteczkę
  • łyżeczka oregano, łyżeczka kminu, łyżeczka sproszkowanej wędzonej papryki- lub 3 łyżeczki mieszanki do chili bon carne (bez glutaminianu sodu i cukru)
  • 1 mała świeża papryczka chilli sól i pieprz

Sposób wykonania:

  • Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek i mięso, obsmażyć na mocnym ogniu, mieszając wsypać proszek chilli, chwilę smażyć dalej.
  • Dodać pomidory, posiekaną papryczkę chilli  dusić około 30 minut, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody.
  • Dodać odcedzoną fasolę z puszki oraz paprykę, dusić kolejne 20 minut, doprawiając na końcu solą i pieprzem do smaku.
czwartek, 10 czerwca 2010

Proponuje coś na leniwe weekendowe śniadanie. placuszki z jabłkami. Można je polać miodem lub zjeść z dżemem. A my udposkonaliśmy ich smak musem truskawkowym. Przepis z bloga "Moje Wypieki"

 

 

Składniki:

  • 190 g mąki orkiszowej jasnej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g substytutu cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 2 jabłka, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
  • 1 łyżka oleju archaidowego lub masła, roztopionego


Sposób przygotowania:

  • W naczyniu wymieszać mąkę, sodę, proszek, cukier, cynamon. Jajko roztrzepać razem z mlekiem, dodać do mąki. Delikatnie wymieszać składniki. Na końcu wmieszać starte jabłka i olej
  • Rozgrzać patelnię. Na suchej (smażymy bez tłuszczu) formować pancakes'y. Nie będzie to trudne, ponieważ ciasto jest gęste, nie rozlewające się. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na jasny brąz (około 40 sekund do minuty z każdej strony).
  • Jeśli na powierzchni pancakes'a ukaże się dużo pęcherzyków powietrza, przewracamy na druga stronę. Jeśli będą zbyt brązowe, zmniejszyć ogień.
sobota, 05 czerwca 2010

Mhhh pyszna, chrupiąca posypka z prażonej kompozycji ulubionych orzechów. Świetna do jogurtów, kefirów lub innych deserów. Kolejny nieomylny przepis z książki A.Agatstona "Dieta south beach turbo". U mnie dziś orzechy udoskonaliły smak prostego deseru składającego sie truskawek i jogurtu, mmmmhhh...

Orzechowa Posypka SouthBeach

Składniki:

  • 1/2 szklanki migdałów w słupkach
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych (bez cukru)
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki orzechów pecan posiekanych
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika
  • 1/2 szklanki pestki dynii
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich*
  • 2 łyżki margaryny bez tłuszczów trans (użyłam masła)
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki olejku/ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki słodzika lub innego substytutu cukru

* tak naprawde można użyć dowolnej kompzycji orzechów i ziarenek osobiście użyłam płatków kokosowych, migdałów całych bez skórek, płatków migdałowych, siemienia lnianego i pestki dynii

Sposób przyrządzenia:

  • Rozgrzać piekarnik do 160 st. C.
  • W misce wymieszać wszystkie ziarenka i orzechy, w garnku roztopić margarynę, po zdjęciu z ognia dodać cynamon, olejek waniliowy, wymieszać. (mój sposób aby nie brudzić garnka tłuszczem: margaryne włożyć do filiżanki, i ustawić ją do garnka z gotującą sie wodą)
  • Płynną mieszanką polać mieszaninę orzechów i ziaren, dosypać słodzikiem po czym dobrze wymieszać. Następnie wyłożyć masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można tez wyłożyć mieszankę do naczynia żaroodpornego. Piec przez 25 minut, mieszając całość co ok. 5 minut do zrumienienia
  • Ostudzić i przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce, lub w zamrażarce.
czwartek, 03 czerwca 2010

Już dawno chciałam wypróbować ten sernik, ale niestety jest to smakołyk pełnej kalorii. Ale warto czasami sobie nagrodzić trud i starania grzecznego odżywiania. Trochę udało mi sie go odchudzić, ale podstawowy przepis znalazłem na fenomenalnej stronie "Moje Wypieki"

Sernik orzechowy

Składniki na spód:

  • 8 pokruszonych ciastek pełnoziarnistych
  • 50 gram rozopuszczonego masła

Składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno formy (tortownicy) o średnicy 23 cm. Podpiec w temperaturze 175ºC przez 6 minut.

Składniki na masę orzechową:

  • 1/2 szklanki szklanki golden syrupu lub miodu
  • 2 jaja
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (lub innych)
  • 3 łyżki mleka/ mleka skonendowanego light

Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać, gotować 8 - 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.

Składniki na masę serową:

  • 750 g sera śmietankowego, polecam półtłusty Presidant na serniki - 4 % tłuszczu
  • 150-200 gram brązowego cukru/fruktozy/ksylitolu
  • 2 łyżki mąki jasnej - orkiszowej
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki mleka skonensowanego light

Twarożek ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijać po jednym i dalej miksować. Na koncu wlać śmietane i mleko po czym zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową.
Piec 50 min  temperaturze 175ºC, potem jeszce 15 min w temeraturze 125ºC. PO upieczeniu zostawić jeszcze na godzinę w piekarniku, potem ceałkowicie wystudzić trzymać w lodówce minimum 4 h przed podaniem, a najlepiej całą noc.

Składniki na wierzch:

  • garść posiekanych orzechów
  • tyle samo posiekanej czekolaty
  • 2-3 łyżki goden syrupu/ miodu

Na ostudzonym serniku rozrowadzić syrop lub miód za pomocą pędzla, posypać czekoladą i orzechami

 

środa, 02 czerwca 2010

W supermarketach półki uginają się od gotowych mieszanek przypraw. Dlaczego wiec przyprawiać prostymi przyprawami, po co komponować własne mieszanki? Odpowiedź jest prosta -  bo wyjdzie nam to na zdrowie. Własna mieszanka to gwarancja że przyprawa nie zawiera glutaminianu sodu, czy cukru, pozatym aromat świeżo zmieszanych przypraw jest niesamowity. I jakże miło użyć do mieszanki przywieziony z Turcji kminek czy ostrą papryczkę z innej podróży.

Gyros drobiowy

Składniki:

  • Polędwiczka z indyka - 0,7 kg
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka kropel soku z limonki
    łyżeczka suszonego czosnku
  • łyżka ziół prowansalskich
    łyżka papryki(może być pół nan pół słodka i ostra)
  • łyżka suszonego czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta chili (użyłam w płatkach)
  • łyżeczka kminku (całego, rozdrobnionego w moździeżu lub za pomocą tłuczka)
    pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu)

Sposób przygotowania:

  • umyte i osuszone mięso pokroić na paseczki
  • oliwe, sok z limonki i przyprawy dokładnie zmieszac ze sobą i tak powstałą marynata wysmarować mięso. składniki marynaty można wymieszaw w wiekszym w woreczku, po czym włośyć do niego mięso. Wstawić do lodówki na 15-20 minut
  • Dużą patelnie z nieprzywieralną powierzchnią rozgrzć, spryskując oliwą. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni przez 4 minuty aby wydobyć aromat przypraw
  • zmniejszyć ogień i smażyć jeszce przez 5-6 minut
  • podawać z tzatzikami
wtorek, 01 czerwca 2010

Miało być eleganckie ciasto czekoladowe na Dzień Mamy. Ale czasami trzeba zostać dłużej pracy i czasami brak składników w domu, a nawet pomysłu no i czasu na wyszukanie czegoś sensownego (czyt. coś co nie zawiera dwóch kostek margaryny i pół kila czekolady) wiec spojrzałam przychylnym wzokiem na paczkę andrutów (bez cukru:) ) i postanowiłam obdarować obie mamy wafelkiem. Truche banalny deser, ale one chyba nie narzekały.

Składniki:

  • opakowanie adrutów/wafli bez cukru- podwójne opakowanie ok 20 wafli o średnicy ok 13 cm
  • 200 ml mleka skondensowanego light
  • 100 gr czekolady bez cukru
  • 2 łyżki fruktozy/brązowego cukru
  • kieliszek rumu - opckonalnie
  • dżem bez cukru opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  • mleko wlać do garnuszka, wsypać cukier i podgrzewać mieszając od czasu do czasu
  • gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia ok 30-40 min
  • miedzy czasie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali
  • domieszać czekoladę do mleka
  • dotować jeszcze 20 min, dodać ewentualnie rum
  • odstawić do ostygnięcia
  • smarować równomiernie wafle letnią masą (i ewentualnie dżemem), przyciskając delikatnie kolejne warstwy
  • udekorować resztą masy, orzechami i czym tylko chcecie

Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę