poniedziałek, 30 maja 2011

Coś lekkiego na lunch, albo na śniadanie. W sumie na kolacje też się świetnie sprzawdzi. Czyli uniwersalne letnie i pożywne danie. Jako maniak omletowy gorąco polecam.

Składniki:

  • pół małej cukini
  • 2 jajka
  • łyżka mleka
  • 30 gram sera tartego light (lub 1 plaster)
  • dyży plaster chudej szynki gotowanej
  • suszone płatki chilii
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  • cukinię pokroić na plastry, lekko poscolić z obu stron, odstawić na kilka minut
  • jaja wymieszać z mlekiem oraz solą pieprzem
  • cukinię wytrzeć papierowym ręcznikiem, rozgrzać nieprzywieralną patelnie i krótko obsmażać cukinę z obu stron, wyciągnąć cukinię
  • wytrzeć patelnie recznikiem papierowym i wlać masę jajeczną, smażyć na średnim ogniu ok 3-5 minut, aż jajka sie zetną
  • przerzucić omlet na drugą stronę, na 1 połówce rozłożyć szynkę, cukinię, posypać serem, złożyć omleta na pół i po minucie zsunąć z pateni na talerz. 
  • Posypać płatkami chili
wtorek, 24 maja 2011

Dziś zapraszam na pieczone młode warzywa, chrupiąca kalarepka, słodka marchewka i skarmelizowana cebulka. Wszystko podkreślone aromarem włoskich ziół. Tak właśnie pachnie wiosna! W przepisie można użyć różnych warzyw, w różnych proporcjach. Przepis podpatrzony u Bajaderki z MniamMniam.pl

Składniki:

  • 150g małych młodych ziemniaczków ze skórką, pokrojonych w ćwiartki (opcjonalnie)
  • 150g małych marchewek (opcjonalnie)
  • 250g korzenia pietruszki , pokrojonych w slupki
  • 1/2 małego kalafiora, podzielonego na małe rożyczki
  • 1 kalarepka, pokrojona w czastki
  • kilka lodyżek szparagów, pokrojonych na małe kawałki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 lyżeczki soli,
  • pieprz,
  • 4 duze ząbki czosnku, pokrojonego na cienkie plasterki
  • 1 łyzka świeżego tymianku 
  • 1 łyżka oregano suszonego
  • 1 łyzka octu balsamicznego, 

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzac piekarnik do 225ºC. W duzej misce wymieszac wszystkie warzywa z łyżką oliwy, doprawić solą i pieprzem i przelożyć do dużego, płaskiego żaroodpornego naczynia.
  • Piec 40-50 minut, do momentu aż warzywa beda miękkie i zrumienione, przewracając je delikatnie od czasu do czasu. W połowie pieczenia posypacć czosnkiem.
  • Upieczone warzywa przelozyć do miski, dodać tymianek i ocet balsamiczny, lekko skropic oliwą i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
niedziela, 15 maja 2011

Wiosna w pełni. Jednego dnia cudowne słońce, kolejnego dnia poranek skąpany w deszczu. Taki urok maja. Dla mnie maj to także rabarbar. Dziś na kruchym, maślanym spodzie, choć spód pod względem kalorii został odchudzony. No i ta chrupiąca kruszonka, którą co bardziej uważające na diete osoby zastąpić mogą płatkami migdałowymi. Ciasto jest pyszne, chrupiące, słodko kwaśne.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 75 gr masła
  • 250 gr mąki  (dałam 150 gr mąki orkiszowej typ 700, 100 gr maki ryżowej; mozna użyć w orkiszowej razowej)
  • 40 gr cukru brzozowego
  • 1 jajo

Wnętrze:

  • 500 gr umytego, osuszonego i pokrojenego na 1 cm kawałki rabarbaru
  • 3 łyżki cukru brzozowego lub miodu płynnego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Kruszonka-opcjonalnie:

  • 50 gr masła
  • 100 mąki (użyłam mieszanki takiej jak do ciasta)
  • 50 gr cukru trzcinowego
  • szcypta cynamonu

Zamiast kruszonki:

  • 100 gr płatków migdałowych (można je lekko podprażyć na suchej patelnii)

Sposób przygotowania:

  • Przygotować formę. Mniej wiecej  o wymiarach około 25 x 25 cm  posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy.
  • Przygotować kruche ciasto, najlepiej wyrabiając je malekserem lub ręcznie rozcierając palcami masło z resztą składników, szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciastem wyłożyć dno i kawałek boku formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. 
  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni w funkcji grzałka góna i dolna. Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na  złoty kolor.
  • Wyjąć ciasto,  zwiększyć temperaturę do 180 stopni. Kawałki rabarbaru wymieszać z cukrem/miodem. 
  • W międzyczasie przygotować kruszonke - makę wymieszac z cukrem trzcinowym i cynamonem, zalać gorącym, roztopionym masłem i dobrze wszystkie skladniki połączyć
  • Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut na lekko złoty kolor.
  • Jeśli nie grzeszymy kruszonką, migdałami posypujemy wierzch po upieczeniu ciasta wraz z rabarbarem.
wtorek, 10 maja 2011

Coś zielonego, majowego i niespotykanie smacznego. Smakiem nieco przypominają placki ziemniaczane, ale są o niebo smaczniejsze. 

Składniki na 2 porcje:

  • 1 średnia cukinia (ok 30 cm)
  • szczypta soli
  • 2 małe jajka lub 1 duże
  • 2 duże łyżki mąki pełnoziarnistej
  • zioła prowansalskie 
  • opcjonalnie czosnek granulowania
  • 2 łużki oliwy

do podania:

Sposób przygotowania:

  • cukinie zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na kilka minut aby cukinia puściła sok
  • odcisnąć sok, dodać jajka oraz mąkę, wymieszać
  • doprawić do smaku 
  • rozgrzać oliwę na patelni, smażyć placuszki na średnim ogniu
Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę