poniedziałek, 30 maja 2011
Coś lekkiego na lunch, albo na śniadanie. W sumie na kolacje też się świetnie sprzawdzi. Czyli uniwersalne letnie i pożywne danie. Jako maniak omletowy gorąco polecam.

Składniki:
- pół małej cukini
- 2 jajka
- łyżka mleka
- 30 gram sera tartego light (lub 1 plaster)
- dyży plaster chudej szynki gotowanej
- suszone płatki chilii
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
- cukinię pokroić na plastry, lekko poscolić z obu stron, odstawić na kilka minut
- jaja wymieszać z mlekiem oraz solą pieprzem
- cukinię wytrzeć papierowym ręcznikiem, rozgrzać nieprzywieralną patelnie i krótko obsmażać cukinę z obu stron, wyciągnąć cukinię
- wytrzeć patelnie recznikiem papierowym i wlać masę jajeczną, smażyć na średnim ogniu ok 3-5 minut, aż jajka sie zetną
- przerzucić omlet na drugą stronę, na 1 połówce rozłożyć szynkę, cukinię, posypać serem, złożyć omleta na pół i po minucie zsunąć z pateni na talerz.
- Posypać płatkami chili
wtorek, 24 maja 2011
Dziś zapraszam na pieczone młode warzywa, chrupiąca kalarepka, słodka marchewka i skarmelizowana cebulka. Wszystko podkreślone aromarem włoskich ziół. Tak właśnie pachnie wiosna! W przepisie można użyć różnych warzyw, w różnych proporcjach. Przepis podpatrzony u Bajaderki z MniamMniam.pl

Składniki:
- 150g małych młodych ziemniaczków ze skórką, pokrojonych w ćwiartki (opcjonalnie)
- 150g małych marchewek (opcjonalnie)
- 250g korzenia pietruszki , pokrojonych w slupki
- 1/2 małego kalafiora, podzielonego na małe rożyczki
- 1 kalarepka, pokrojona w czastki
- kilka lodyżek szparagów, pokrojonych na małe kawałki
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 lyżeczki soli,
- pieprz,
- 4 duze ząbki czosnku, pokrojonego na cienkie plasterki
- 1 łyzka świeżego tymianku
- 1 łyżka oregano suszonego
- 1 łyzka octu balsamicznego,
Sposób przygotowania:
- Rozgrzac piekarnik do 225ºC. W duzej misce wymieszac wszystkie warzywa z łyżką oliwy, doprawić solą i pieprzem i przelożyć do dużego, płaskiego żaroodpornego naczynia.
- Piec 40-50 minut, do momentu aż warzywa beda miękkie i zrumienione, przewracając je delikatnie od czasu do czasu. W połowie pieczenia posypacć czosnkiem.
- Upieczone warzywa przelozyć do miski, dodać tymianek i ocet balsamiczny, lekko skropic oliwą i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
niedziela, 15 maja 2011
Wiosna w pełni. Jednego dnia cudowne słońce, kolejnego dnia poranek skąpany w deszczu. Taki urok maja. Dla mnie maj to także rabarbar. Dziś na kruchym, maślanym spodzie, choć spód pod względem kalorii został odchudzony. No i ta chrupiąca kruszonka, którą co bardziej uważające na diete osoby zastąpić mogą płatkami migdałowymi. Ciasto jest pyszne, chrupiące, słodko kwaśne.

Składniki:
Kruche ciasto:
- 75 gr masła
- 250 gr mąki (dałam 150 gr mąki orkiszowej typ 700, 100 gr maki ryżowej; mozna użyć w orkiszowej razowej)
- 40 gr cukru brzozowego
- 1 jajo
Wnętrze:
- 500 gr umytego, osuszonego i pokrojenego na 1 cm kawałki rabarbaru
- 3 łyżki cukru brzozowego lub miodu płynnego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Kruszonka-opcjonalnie:
- 50 gr masła
- 100 mąki (użyłam mieszanki takiej jak do ciasta)
- 50 gr cukru trzcinowego
- szcypta cynamonu
Zamiast kruszonki:
- 100 gr płatków migdałowych (można je lekko podprażyć na suchej patelnii)

Sposób przygotowania:
- Przygotować formę. Mniej wiecej o wymiarach około 25 x 25 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy.
- Przygotować kruche ciasto, najlepiej wyrabiając je malekserem lub ręcznie rozcierając palcami masło z resztą składników, szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciastem wyłożyć dno i kawałek boku formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki.
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni w funkcji grzałka góna i dolna. Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na złoty kolor.
- Wyjąć ciasto, zwiększyć temperaturę do 180 stopni. Kawałki rabarbaru wymieszać z cukrem/miodem.
- W międzyczasie przygotować kruszonke - makę wymieszac z cukrem trzcinowym i cynamonem, zalać gorącym, roztopionym masłem i dobrze wszystkie skladniki połączyć
- Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut na lekko złoty kolor.
- Jeśli nie grzeszymy kruszonką, migdałami posypujemy wierzch po upieczeniu ciasta wraz z rabarbarem.
wtorek, 10 maja 2011
Coś zielonego, majowego i niespotykanie smacznego. Smakiem nieco przypominają placki ziemniaczane, ale są o niebo smaczniejsze.

Składniki na 2 porcje:
- 1 średnia cukinia (ok 30 cm)
- szczypta soli
- 2 małe jajka lub 1 duże
- 2 duże łyżki mąki pełnoziarnistej
- zioła prowansalskie
- opcjonalnie czosnek granulowania
- 2 łużki oliwy
do podania:
Sposób przygotowania:
- cukinie zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na kilka minut aby cukinia puściła sok
- odcisnąć sok, dodać jajka oraz mąkę, wymieszać
- doprawić do smaku
- rozgrzać oliwę na patelni, smażyć placuszki na średnim ogniu
|
Zakładki:
Fitness
Inspiracje kulinarne
O blogu i teliku
O diecie
Www.southbeachdiet.com
Zaprzyjaźnione blogi
Kuchnia na plaży
 Wypromuj również swoją stronę
|