niedziela, 30 maja 2010

Kolejna po quesadilli propozycja z kuchni meksykańskiej. Szybka w przygotowaniu, pełna smaku i koloru potrawa. Sprawdzony przepis ze zbioru Bajaderki z forum Mniammniam.pl z małymi modyfikacjami light.

Składniki:

  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 4 duze zabki czosnku  posiekane
  • 1 łyżka zmielonego cuminu
  • 2 piersi z kurczaka, upieczone lub ugotowane
  • 1 lyzka pokrojonych papryczek jalapeno lz zalewy
  • 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli, odsaczonej i dobrze wyplukanej
  • 1/2 szklanki pomidorów z puszki pbez skórki, pokrojonych w kostkę
  • 1 szklanka tartego sera light
  • łyżka posiekanej natki pietruszki/kolendry
  • 4 tortille z mąki pełnoziarnistej

sposób przygotowania

  • Rozgrzac piekarnik do 150ºC.
  • Cebule, czosnke i papryke sauté na duzej patelni az zmiekna i lekko sie ozloca - okolo 10 minut. Dodac pokrojone mieso, cumin, pomidory, jalapenos i fasolę wszystko dobrze wymieszac i chwile podgrzac.
  • Dodac starty ser i natkę, wymieszac - zdjac z palnika, przykryć i trzymać w cieple.
  • Tortile, po jednej podgrzewac az zmiekna (mozna na patelni albo w mikrofalowce), ukladac nadzienie na srodku, zawinac boko do srodka i zrolowac. Ukladac na blasze i trzymac w cieplym piekarniku, zeby nie wystygly.
  • Podawac z dowolnymi dodatkami - guacamole, salsa, jogurtem naturanym itp.
niedziela, 23 maja 2010

Kwaskowy, wyrazisty smak żyta i zakwasu. Prawdziwy smak chleba. Ponoć ciężko go zepsuć. I faktycznie nie udało mi sie zepsuć tego chleba. Choć wiadomo że nie takie przepisy potrafie psuć:) Szukając przepisu na razowy chleb zaskoczyła mnie niebywała popularność tego chleba. Więc jako przepis obowiązkowy umieszczam go i tu. Cytuje za Tatter.

Razowiec Tatter

Składniki:

  • 400g zakwasu zytniego (zytniego razowego) o konsystencji ciasta nalesnikowego
  • 150ml cieplej wody (przegotowanej lub zrodlanej)
  • 300g maki pszennej chlebowej (bialej lub razowej)
  • 100g maki zytniej (zytniej razowej)
  • 1 lyzka soli
  • 1 lyzeczka demerary

Sposób przygotowania

  • Połączyć zakwas z wodą, dodać pozostale skaldniki. Wymieszać.  Zostawić do wyrośnięcia na ok 1 godz.
  • Ponownie krótko wymieszać i przełożyć do przygotowanej (lekko naoliwionej, wysypanej otrebami, platkami zytnimi) foremki chlebowej 24 cm. Zakryć naoliwioną folią kuchenna i pozostawić znow do wyrośniecia.
  • Posypać platkami, makiem, sezamem i wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperature na 200 st C i piec godzinę. Gdy piekarnik sie dobrze nagrzeje spryskać jego scianki jak rowniez sam chleb letnia woda lub wstawić żaroodporną miseczkę napełnioną wodą na kilka minut. Czynnosc powtórzyć.
  • Po godzinie chleb mozna dopiekac bez formy, krotko 5-10 min.
  • Ważne, aby chleb pokroić nie mniej niz godzinę po wyjęciu z pieca, a najlepiej po kilku godzinach.

 

 

sobota, 22 maja 2010

Cukinia pomidory, dorsz, słoikowa papryka i zioła, to pozonie nie dopoasowane składniki. Na szczęście tylko pozornie. Ta oryginalna kompozycja to fantastyczna propozycja na rybę. Jest  to jedna z moich ulobionych dań. Pwodów jest bowiem kilka. Przytowanie jest dziecinnie łatwe, danie jest bardzo zdrowe i co najważniejsze zawcze sie udaję. Kolejny udany przepis z książki A.Agatstona "SB Turbo"

Dorsz z patelni w stylu śródziemnomorskim

Składniki dla 4 osób:

  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • średnia cukinia
  • 1 puszka pomidorów bez skórki, posiekanychi osączonych
  • 4 filety odmrożonej ryby każda po ok 170 gr (może być dorsz, morszuk, minaj  lub inna biała rybka)
  • 2 papryki  ze słoika (autor poleca papryke piqullo, ja użyłam opiekanej papryki pomidorowej i odrobinę posiekanej papryczki jalapeno)
  • Posiekana natka pietruszki, świeżo zmielony pieprz i sól

Sposób przyrządzenia:

  • Na dużej pateni rozgrzać oliwe, wrzucić posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i pokrojoną cukinie. Doprawić solą i pieprzem. Dusić 10 minut mieszając od czasu do czasu
  • Dodać pomidory i papryka, dusić kolejne 10 minut
  • Do warzyw "wkopać" rybę, nakrywając łyżką na każdy kawałek warzywa
  • Dusić kolejne 10 minut
  • Podawać ciepłe posypane natką pietruszki w płytkich miseczkach z łyżką do zupy, bo powstały sos jest pyszny.

 

Kolejne babeczki a właściwie muffiny ze "Zdrowej Kuchni" Gordona Ramseya. Dzięki zawartości bananów długo zachowują miekkość i są słodziutkie. Do tego owoce jagodowe, autor proponuje borówki, a ja polecam nasze polskie jagody lub/ i poziomki. Mmmhhhh

Babeczki razowe z borówkami

Składniki na 12-16 muffinów:

  • 2 bardzo dojrzałe duże banany
  • 300 g mąki razowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta drobnoziarnistej soli morskiej
  • 100 g cukru muscovado l. trzcinowego
  • 285 ml maślanki
  • 1 duże jajo, lekko rozbełtae
  • 75 g oliwy z oliwek lub stopionego masła
  • 200 g borówek amerykańskich
  • 1 łyżka cukru demerara

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przygotować forme na muffiny. Banany widelciem rozgniewść na puree.
  • W dużej misce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem i cukrem. zrobić wgłębienie i wlać do niego rozkłócpne jajo, maślankę, oliwę, dodać banany, zamieszą ale niezbyt długo. Na koniec dodać owoce jagodowe borówki,krótko przemieszać. Napełnić wgłebienia muffinowe do pełna, posypać cukrem trzcinowym.
  • Piec przez 25 min w 180 st. C, po upieczeniu zostawić kilka minut babeczki w foremce, po czym ostudzić na kratce.
piątek, 21 maja 2010

Na pewno to nie jest szczyt kulinarnych wyczynów. Ale bardzo prosta, choć niebanalna w smaku sałatka. Dobra jako dodatek do grillowanej ryby lub jako samodzielny mały posiłek.

Składniki:

  • mieszanka sałat
  • 1 duży pomidor
  • 4 pomidory suszone z oliwy
  • oliwki
  • łyżka orzeszków piniowych można zastąpiś słonecznikiem(bobrze jest uprażyć je wcześniej na suchej patelni)
  • łyżka oliwy z pomidorów suszonych
  • odrobina parmezanu
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

  • opłukać i osuszyć sałate, pokroić pomirora i oliwki
  • suszone pomidory pociąć w małe paseczki- używam do tego nożyczek
  • posypać orzeszkami, parm,ezanem i polać oliwą. doprawić pieprzem

 

wtorek, 18 maja 2010

Chrupiąca skórka, słodkie śliwki i orientalne przyprawy. Taki jest ten chleb. Ma złożony smak, za sprawą miesznki takich a nie innych przypraw. Dla zwolenników prostego smaku polecam zastąpić nasiona anyzu, kolendry kopru i kminu gałką muszkatołową i odrobiną cynamonu. Jako, że jest to moj pierwszy chleb na zawasie, chciałam skorzystać ze sprawdzonego źródła więc cytuję za Liską.

Aromatyczny chleb ze śliwkami

Składniki:

  • 100 g (1/2 szklanki) aktywnego żytniego zakwasu (dokarmionego 12-24 godziny wcześniej)
  • 350 g (1,5 szklanki) wody
  • 20 g świeżych drożdży lub łyżeczka suszonych
  • 350 g (2 i 1/4 szklanki) mąki żytniej jasnej, chlebowej (użylam typ 720)
  • 130 g (3/4 szklanki) mąki pszennej (użyłam mąki chlebowej)
  • 20 g (1 łyżka) otrębów żytnich lub pszennych
  • przyprawy opcjonalna mieszanka:
    -1/4 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
    -1/4 łyżeczki zmielonych nasion kminu indyjskiego
    -1/4 łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego
    -1/4 łyżeczki zmielonego anyżu
  • 6 suszonych lub wędzonych śliwek (powinny być dosyć miękkie), drobno pokrojonych
  • 10 g (1,5 łyżeczki) soli morskiej
  • Do posypania: otręby żytnie

 Sposób przygotowania:

  • Wlać wodę do dużej miski, dodać drożdże, mąkę żytnią, pszenną, otręby, przyprawy i sól. Następnie wlać zakwas i dokładnie wyrobić ciasto. Można to zrobić używając miksera: miksować 8 minut, następnie dać odpocząć ciastu i miksować pnownie przez 3-5 minut. Dodać śliwki, wymieszać.
  • Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 2 - 2,5 godziny. Ciasto mniej więcej podwoi swoją objętość.
  • Keksówkęo długości 28 cm wysmarować olejem i wysypać otrębami żytnimi.
    Przelać ciasto, posypać jego wierzch otrębami i odstawić do wyrastania - ciasto wypełni całą formę. Zajmie mu to ok. 1-1,5 godziny.
  • Piekarnik nagrzać do 230 st C. Na dno piekarnika wsypać 1/2 - 1 szklanki kostek lodu.(pominełam zabieg z lodem)
  • Wstawić wyrośnięty chleb. Piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 210 st C i dopiekać kolejne 30 minut.
  • Upieczony chleb położyć na kratce kuchennej i zostawić do całkowitego wystudzenia.

 

wtorek, 11 maja 2010

Stworzenie mojego pierwszego zakwasu pochłoneło mnie. Tak, ja wiem, że to banalne wymieszc troche wody i mąki. Ale jeśli trzeba to robić przez tydzień o podobnej porze, dodająć składniki z lekarską precyzją z tych samych proporcjach to dla takiej zakreconej osoby jak ja trudne. Ale w koncu udało się zakwas pracuje, rośnie i pachnie. A chleb na nim upieczony jest pyszny. Ale o tym w innym przepisie. Aha zapomniałabym napisać o najważniejszym. Dlaczego warto mieć zakwas? Zakwas ułatwia wchłanianie wszytkich drogocennych minerałów zawartch w ziarnach zbóż. poza tym zakwas wzbogaca smak chleba, wpływa na aromat i chrupkość pieczywa. Cytuje za Tatter.

ZAKWAS ZYTNI
Zakwas na mace zytniej razowej (100% hydracji)
Dzien 1:
225g maki zytniej razowej
225g wody
Wymieszaj wszystkie skladniki na gladka paste, zakryj szczelnie folia kuchenna i zostaw na 24 godziny w cieplym miejscu, 23-27C. Jesli zakwas wyprowadzony zostaje z maki zytniej sredniej wtedy nalezy zmienic hydracje zaczynu do 90%. Nie nalezy uzywac maki zytniej jasnej, gdyz w znacznej mierze maka taka pozbawinona jest niezbednych skladnikow odzywczych.
Dzien 2:
112 g mikstury z poprzedniego dnia
112g maki zytniej razowej
112g wody
Wymieszaj 1/4 zakwasu z dnia poprzedniego (ok.112g) z taka sama iloscia wody i maki. Szczelnie zakryj i zostaw w temperaturze 23-27C na 24 godziny.
Dzien 3, 4, 5, 6:
112g mikstury z dnia drugiego
112g maki zytniej razowej
112g wody
Wymieszaj 1/3 zakwasu z dnia drugiego z maka i woda. Jesli to mozliwe, dokarmienie (dzien 3-6)powinno odbyc sie w dwoch etapach, co 12 godzin, polowa ilosci maki i wody z przepisu.

ZAKWAS ZYTNI

Składniki:

  • mąka żytnia razowa (typ 2000)
  • woda (mineralna lub destylowana)
Sposób przygotowania:

Dzien 1:

  • 225g maki zytniej razowej
  • 225g wody

Wymieszaj wszystkie skladniki na gladka paste-jak na moim zdjęciu, zakryj szczelnie folią kuchenną i zostaw na 24 godziny w cieplym miejscu, 23-27C. Nie nalezy uzywac maki zytniej jasnej, gdyz w znacznej mierze maka taka pozbawinona jest niezbednych skladnikow odżywczych.

 Dzien 2:

  • 112 g mikstury z poprzedniego dnia
  • 112g maki zytniej razowej
  • 112g wody

Wymieszaj 1/4 zakwasu z dnia poprzedniego (ok.112g) z taka sama iloscia wody i maki. Szczelnie zakryj i zostaw w temperaturze 23-27C na 24 godziny.

 Dzien 3, 4, 5, 6:

  • 112g mikstury z dnia drugiego
  • 112g maki zytniej razowej
  • 112g wody

Wymieszaj 1/3 zakwasu z dnia drugiego z maka i woda. Jesli to mozliwe, dokarmienie (dzien 3-6)powinno odbyc sie w dwoch etapach, co 12 godzin, polowa ilosci maki i wody z przepisu.

Po tych 7 dniach można z zakwasu wypiekać chleb, choć chleb na zakwasie jeszcze dłużej dokarmianym będzie jeszcze smaczniejszy

Jeśli chodzi o przechowywanie - najprościej jest trzymac zakwas w lodowce. Kilka godzin (do 12) przed planowanym pieczeniem zakwas trzeba wyjac z chlodu, ustawic na stole w kuchni, aby nabral temperatury otoczenia, dokarmic najlepiej 100 na 100 (100g wody, 100g maki) lub dwa razy tyle  i poczekac az sie uaktywni (babelki, przyrost znaczny) i znow zacznie opadac...to znak, ze jest gotowy do uzycia. Najlepiej trzymac w sloju (kiln jar) z delikatnie uchylona pokrywka

 

niedziela, 09 maja 2010

Dziwne ciasto. Bez jaj, bez tłuszczu, za to z dużą ilością owoców, z orzechową nutą. Sprawdzi sie na podwieczorek, albo posmarowane dżemem ze szklanką mleka na śniadanie. Porcja tego ciacha zapewni dużą porcje błonnika, niewiele kalorii i szeroki uśmiech na twarzy na cały dzień. Inspiracja z "Lekkiej kuchni" VORWERK.

Kanadyjskie ciasto owocowe

Sładniki na małą keksówkę:

  • 100 gr borówek suszonych (dałam suszone wiśnie)
  • filiżanka mocnej czarnej herbaty
  • 300 gr mąki pełnoziarnistej
  • 400 gr jabłek nieobranych,  pokrojonych w ćwiartki
  • 60 gr syropu klonowego lub odp. ilość słodzika(ja dałam golden syrup)
  • 100 gr orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • na polewę 50 gr gorzkiej czekolady i 2 łyżki mleka skondensowanego light

Sposób przygotowania:

  • Suszone owoce zalać herbatą, po 2 minutach odcedzić
  • Rozdrobnić jabłka mikserem, albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ewentualnie pokroić na drobną kostkę
  • Połączyć jabłka i borówki i pozostałe składniki, dokładnie wymieszć
  • PIec w nagrzanym piekarniku w temoperaturze 180 st C przez 55-60 minut

 

 

Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę