wtorek, 12 kwietnia 2011

Zawsze uwielbiałam pasztet. Ale przecież nigdy nie mamy pewności co w takim pasztecie zakupionym w sklepie można znaleźć. Nie jest to "rasowy" pasztet o ciemnej barwie i posmaku wątróbki, tylko delikatny ziołowy, niemalże beztłuszczowy o dużej zawartości białka dodatek do kanapki. Świetna alternatywna dla tłustych wędlin w okresie świąt i na codzień. Pasztecik ten uwielbia występować na kromce razowca z duecie z chrzanem lub ogórkiem małosolnym. Jest to zmodyfikowany przepis pochodzący z "Odchudzającej ksiązki kucharskiej" M.Bardadyna

Składniki :

  • 500gr chudego mielonego miesa (miałam zmieloną pierś z indyka)
  • 2 marchewki*
  • seler
  • pietruszka
  • 2 cebule
  • namoczona i wycisnieta grahamka lub duza kromka chela z maki pp *
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oliwy
  • sól pieprz ,
  • 2 łyżki ziół prowansalskich+ łyżka na wierzch

* opcja dla II fazy

Sposób przyrządzenia:

  • mielone mieso gotować w duzej ilości wody ok. pół godziny, w tym czasie obrać warzywa pokroić na duże kawałki, dorzucić do miesa i gotować kolejne pól godziny, odcedzić mieso i warzywa zachowując ok. 150 ml wywaru;
  • mieso i warzywa rozdrobnic blenderem dodac bułkę, żółtka i przyprawy i oliwę przełozyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia;
  • po wierzchu posypac ziołami;
  • zapiekać w 180 st C 40 min.

 

sobota, 09 kwietnia 2011

Sernik nazwałam majowym, bo bo powstał właśnie przy okazji nabycia pierwszych truskaweg pewnej wiosny, ta wiosna była z 2 lata temu i do tej pory korzystam z tego przepisu. Choć dziś coraz prezentuje na zdjęciu sernik z galaretką kupną , to polecam zrobić galaretkę dietetyczną, bo jest pyszna, jak zresztą cały sernik. A jakoś tak mam ochotę dogadzać sobie w specjalny sposób... :)

Składniki:

spód

 

  • herbatniki bez cukru(najlepiej pełnoziarniste) lub
  • płatki migdałów


masa serowa

  • 300 gr twarogu
  • 300 gr jogurtu naturalnego (1 duży)
  • 5 łyzeczek żelatyny rozpuszconej w 100 ml ciepłego mleka
  • aromat waniliowy lub ziarenka wyskrobane z 1 wanilli
  • fruktoza/słodzik/ksylitol (dałam 3 łyżki)


wierzch

  • dowolne owoce tym razem banan i truskawki (polecam też jabłko, granat, pomarańcze)
  • sok z 2,5 cytryny
  • garść truskawek
  • szklanka wody
  • 5 łyżeczek zelatyny
  • 1-2 łyżek ksylitolu/fruktozy


Sposób przygotowania:

  • Na spód tortownicy wyłożyć ciastka lub wysypać płatki migdałów tak, aby pokryły całą powierzchnie blaszki;
    Wszystkie składniki masy serowej oprócz żelatyny zmiksować na gładką masę, dodawać powoli żelatynę rozpuszczoną w mleku, wymieszać dokładnie, poczekać kilka minut aż masa zacznie tężeć, wyłożyc masę na przygotowany spód;
    dokładnie zmiksowac sok z truskawkami, posłodzić dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie, wylać tezejącą galaretkę na masę;
    schładzać kilka godzin w lodówce
  • Na spód tortownicy wyłożyć ciastka lub wysypać płatki migdałów tak, aby pokryły całą powierzchnie blaszki;
  • Wszystkie składniki masy serowej oprócz żelatyny zmiksować na gładką masę, dodawać powoli żelatynę rozpuszczoną w mleku, wymieszać dokładnie, poczekać kilka minut aż masa zacznie tężeć, wyłożyc masę na przygotowany spód;
  • dokładnie zmiksowac sok z truskawkami, posłodzić dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie, wylać tezejącą galaretkę na masę;
  • schładzać kilka godzin w lodówce

 

 

niedziela, 03 kwietnia 2011

Coś wykwitnego i coś bardzo prostego w jednym. Porządna porcja wartościowego białka. Kluczowa jest jakość mięsa- świeża, różowa polędwica wołowa. Jeśli już taką zdobędziecie, gwaranuje wyśmienity smak. Steki oczywiście lubią towarzystwo sałaty, pieczonego ziemniaka ale wybornie smakuje również na zimno na kawałku świeżego pieczywa z musztardą i korniszonym.

Składniki:

  • 4 steki z polędwicy wołowej, o grubości ok 2,5-3 cm (każdy o wadze ok 170gr)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oleju (polecam rzepakowy)
  • opcjonalnie łyżka masła

Sposób przyrządzenia:

  • Mięso wyjąć z lodówki na minimum 10 minut przed smażeniem. Obsypać solą oraz pieprzem, lekko wysmarować oliwą. Rozgrzeć tłuszcz na patelni, ułożyć na niej steki. Czas smażenia to 4-5 min z aby uzyskać stek średnio wysmażony. Aby stek stek był całkowicie wysmażony potrzebuje ok 7-8 min. z każdej strony.
  • Filet zdjąć z patelni, zawinąć w folię aluminiową i odczekać 2 - 3 minuty przed podaniem.
  • Podawać z dużą ilością swieżej sałaty, purre z ziemieków lub kalafiora, lub z pieczonym ziemniakiem
piątek, 01 kwietnia 2011

 

Składniki:
200 g mąki pszennej
200 g płatków owsianych
250 g miękkiego masła
140 g jasnego cukru muscovado
skórka otarta z 1 cytryny
100 g orzeszków pini
250 g malin (mogą być mrożone)
W naczyniu wymieszać mąkę, płatki i masło, wyrabiając palcami na jak na kruszonkę. Dodać cukier, skórkę z cytryny i 3/4 orzeszków piniowych. Całość ma być klejącą, grudkowatą kruszonką.
2/3 kruszonki wcisnąć w wyłożoną papierem kwadratową formę o boku 23 cm. Na nią wyłożyć równomiernie maliny, na nie wysypać resztę naszej kruszonki, posypać pozostałymi orzeszkami.
Piec w temperaturze 190ºC przez 35 - 40 minut. Wyjać, pokroić na 12 części, póki

Czasami jest tak, że jak się za mocno staramy w kuchni to niestety trach i "masz Ci babo...zakalec". A to ciasto jest ratunkiem po takich właśnie próbach. Nie może sie nie udać i jest pyszne. Myślę, że ta krajanka może spokojnie pretendować do  miana wielkanocnego specjału zamiast mazurka. Podpatrzone w Moich Wypiekach i nieco zmodyfikowane. Z Pozdrowieniami dla sąsiadów:)

Składniki:

 

  • 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g płatków owsianych
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru brzozowego lub trzcinowego (zmieszałam pół na pół)
  • 100 g orzeszków pini
  • 250 g malin (mogą być mrożone)
  • łyżka aromatu waniliowego
Sposób przyrządzenia:
  • W naczyniu wymieszać mąkę, płatki i masło, wyrabiając palcami na jak na kruszonkę. Dodać cukier, aromat i 3/4 orzeszków piniowych. Wyrobić klejącą, grutkowatą kruszonkę
  • 2/3 kruszonki wcisnąć mokrą dłonią w wyłożoną papierem kwadratową formę o boku 23 cm. Na nią wyłożyć równomiernie maliny, na nie wysypać resztę naszej kruszonki, posypać pozostałymi orzeszkami.
  • Piec w temperaturze 190ºC przez 35 - 40 minut. Wyjać, pokroić, kiedy ciasto jeszce ciepłe.

 

 

Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę