czwartek, 29 kwietnia 2010

Lekka, niewinna, prosta sałatka. Świetna na powitanie dnia.

Składniki

 

  • roszponka
  • jajko na twardo
  • ogórek
  • rzodkiewka,
  • pomidory
  • gouda light
  • kiełki słonecznika lub ziarna
  • sos 2 łyzki jogurtu i 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz

 

środa, 28 kwietnia 2010

Ta zupa powstała jako odpowiedź na pustki w lodówce. Wyszło przyzwoicie smakowicie. Danie jest aromatyczne esencjonalne i rozgrzewające. Przepis powstał po małych modyfikacjach przepisu A.Agatstona z książki "Dieta SB Turbo"

Azjatycka zupa z kurczakiem i makaronem

Składniki:

  • 4 szypiorki posiekane
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej lub mrożone warzywa chińskie
  • 4 szklanki bulionu (może być z kostki o obniżonej zaw. soli)
  • 400 gr pokrojonego filetu drobiowego pokrojonego w paseczki
  • 100 gr makaronu gryczanego lub ryżowego
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki sosu chili z czosnkiem
Sposób przygotowania:
  • W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić szczypior, czosnek pokrojony w plasterki lub przeciśnięty przez praskę, oraz seler, dusić przez 7 minut
  • Międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu
  • Do garnka dołożyć mięso, przesmażyć 1-2 min, dodać bulion, doprowadzić zupe do wrzenia i gotować 5 minut,
  • Dorzucić kapustę lub mrożonkę i gotować jeszcze 4 minuty,
  • Domieszać sos sojowy, olej sezamowy i sos chili
niedziela, 25 kwietnia 2010

Mamy w zwyczaju mrozić maliny, jagody czy truskawki. Pozwala nam to dłużej cieszyć się smakiem owoców dostępnych w tak krótkim sezonie. A czemu by nie mrozić banany. To dobry sposób na uratowanie dojrzałych bananów. Te zamrożone owoce smakuje jak najlepsze kremowe lody. Dziś proponuje deser nieco rozpustny... Ale warty grzechu.

CookieBananaVanilla Ice

Składniki na 2 porcje:

  • 2 małe zamrożone banany (banany mrozimy bez skóry najlepiej pokrojone w 2-3 cm kawałki)
  • 3 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych o obniżonej zaw. tłuszczu (np algida familly)
  • 3 ciastka pełnoziarniste lub owsiane (użyłam z 1 strony oblane czekoladą)
Sposób przyrządzenia:
  • lody zmiksować z bananami, pod koniec domiksować na mniejszych obrotach 2 ciastka
  • rozłożyć do miseczek i posypać ostatnim skruszonym ciasteczkiem

 

"Nic dwa razy się nie zdarza...". A jednak. Rzadko gotuje te same potrawy. Nie dlatego że mi nie smakują, ale zawsze korci mnie coś innego, coś co zaskoczy mnie nowym smakiem. Coś co nauczy mnie nowych rzeczy w kuchni. Ale jest kilka potraw, które nie przestają mi smakować. I takie jest puree z kalafiora. Wiem że to danie nie ma w sobie ani elegancji ani złożonego smaku, ani nawet ciekawego wyglądu. W smaku przypomina zwykłe staromodne puree ziemniaczane, takie z dawnych lat. Serwuje na śniadanie z jajkim sadzonym, albo jako dodatek do obiadu. Przepis z "Dieta SB Turbo" Agatstona.

Puree z kalafiora

Składniki na 4 porcje:

  • 700 gr kalafiora
  • 3 ząbki czosnku
  • bulion (może być z kostki o obniżonej zaw. soli)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu (opcjonalnie)
  • koperek (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
  • Kalafiora, czosnek włożyć do garnka, zalać bulionem i gotować przez 12 minut, aż do miękkości.
  • Odcedzić i zmiksować na purée, doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać z jogurtem, posypać posiekanym szczypiorkiem
  • Inne warianty: po zmiksowaniu dodać utarty cheddar lub parmezan;dodać rozdrobniony bekon lub szynkę zrumienione wcześniej na suchej patelni

 

sobota, 24 kwietnia 2010

Uwielbiam gotować dla przyjaciół. Choć są kiepskimi krytykami, bo nigdy się nie skarżą. Nawet jeśli kolacja jest prosta, przygotowana w kilka minut. Tym razem była ryba i warzywa na parze, wiec skromnie. Przepis niemalże ten sam co na łososia. Jednak proporcje pesto-marynaty nieco zmienione bo mamy do czynienia z chudą rybką wiec marynata ma nieco więcej oliwy. Polecam.

 

  • 800 gr fileta z dorsz (polecam grenlandzkiego) lub halibuta
  • sok z połowy cytryny
  • cieniutkie plasterki z drugiej połówki cytryny
  • pęczek  koperku
  • pół pęczka pietruszki (opcjonalnie)
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól morska

Sposób przygotowania

  • jeśli ryba jest mrożona rozmrozić, opłukac w zimnej wodzie, dokładnie osuszyć, skropić sokiem z cytryny doprawic solą i pieprzem, wstawić rybę na kilka minut do lodówki
  • zmiksować na jednolitą masę poszatkowany koper, czosnek oliwę i pietruszkę
  • powstałą pesto-marynatą posmarować rybę ze wszystkich stron - najlepiej pędzlem silikonowym, rozłożyć miedzy filety plastry z cytryny, posolić i popieprzyć
  • wstawić do lodówki na kilka minut
  • nagrzać piekarnik do 180 st C
  • piec w naczyniu żaroodpornym przez 18. Można na 2-3 minuty przed końcem pieczenia przełączyć piekarnik na funkcje grilla

To takie proste! Orzeźwiający, lekki lecz wyrazisty sos. Taki sos "lekkich obyczajów", bo obcuje na stole z różnymi daniami. Podkreśla smak grillowanego mięsa, wspaniale komponuje się z pieczoną rybą i ożywia smak warzyw ugotowanych na parze.

Tzatziki

Składniki:

  • 1 średni ogórek
  • 300gr jogurtu greckiego lub bałkańskiego light (lub zwykłego naturalnego gęstego)
  • 3 ząbki czosnku
  • mały pęczek koperku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • opcjonalnie 2-3 listki mięty posiekane


Sposób przygotowania:

  • Ogórki myje nie obieram,  ścieram na tarce o dużych oczkach. Sole i odstawiam na kilka minut
  • Po chwili dobrze odciskam i mieszam z jogurtem, rozgniecionym czosnkiem i posiekanym koperkiem.
  • Przyprawiam pieprzem i odstawiam na pół godziny do lodówki do przegryzienia
środa, 21 kwietnia 2010

Godzina 5.00 - budzą mnie piersze promyki. Zerkam na zegarek. Nakrywam się kołdrą. Mruczę "jeszcze mam czas". Godzina 6.20 budzik przypomina o istnieniu słonka, które przed godziną próbowało mnie nieskutecznie obudzić. Potem prysznić. Następnie nieśmiertelne stwierdzenie "znowu nie mam sie w co ubrać", makijaż i przerażenie gdy zerkam na zegarek "mam tylko 5 minut do wyjścia". Co ja mam przyrządzić w 5 minut ?! Coś pożywnego, coś z białkiem, coś co da mi wystarczająco energii na cały dzień, no i najważniejsze coś pysznego.

Koktajl bananowo czekoladowy

Składniki:

  • mały zamrożony banan (lub świeży)
  • 150 gr jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka
  • odrobina soku z cytryny
  • 2 kostki lodu (można dać wiecej gdy banan jest świeży)
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • łyżeczka płatków migdałowych
  • łyżeczka białka serwatkowego (opcjonalnie)
  • 3 kostki czekolady (połamane na kawałeczki lub łyżeczka kakao)

Sposób przyrządzenia:

  • wszystkie składniki chwile zmiksować

 

 

wtorek, 20 kwietnia 2010

Przedstawiam niecodzienną wersję słynnego niemieckiego Schwarzwälder Kirschtorte. Miałam w planach stworzyć klasyczny, elegancki tort. Jednak wykorzystanie litra tłustej śmietany budziło we mnie przerażenie. Śmietankę zastąpiłam więc częściowo ricottą, która otuliła puszysty biszkopt swą kremowością. Delikatne smaki musiał przełamać duet doskonały: kwaskowata wiśnia i gorzka czekolada. Wyszło przyzwoicie smaczne, choć wciąż poszukuje torta idealnego.

Lekki tort szwarcwaldzki

Jako przekładaniec składa sie z takich warstw:

  • biszkopt
  • masa wiśniowa
  • lekki krem z ricotty
  • 12 wisienek + 50 gr wiórek czekoladowych(polecam uzyć w tym celu skrobaczkę do warzyw lub skrawakiem do sera)

Biszkopt

Składniki:

  • 7 jaj (żótka i białka osobno)
  • 7 łyżek mąki orkiszowej jasnej(warto zastąpić 1 łyżkę mąki zwykłej na mąkę ziemniaczanej
  • 7 łyżek cukru trzcinowego(lub 5 łużek fruktozy lub ksylitolu)
  • płaska łyżka niesłodzonego kakao

Sposób przyrządzenia:

  • Wyłożyć dno tortownicy (o średnicy 24 cm) papierem do pieczenia, nagrzać piekarnik na termobiegu na 165 st. C
  • Białka ubić mikserem na najwyższych obrotach. Piana musi być  sztywna i lśniąca, by nie wypadała z odwróconego do góry dnem garnka 
  • Wciąż ubijając dosypać po trochu cukier. Dodawać pojedynczo żółtka, cały czas ubijając. Na koniec powoli wsypać po łyżce przesianej mąki, delikatnie ubijając na niższych obrotach. Zaraz po wmieszaniu ostatniej porcji maki przelać ciasto do tortownicy.
  • Piec przez 40-45 minut, do suchego patyczka

Do nasączenia

  • 60 ml wiśniówki (ewentualnie soku wiśniowego)

Masa wiśniowa (można zastąpić kwaskowatym dżemem wiśniowym bez cukru)

  • 500 gr wydrylowanych wiśni(świeżych lub mrożonych)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżki fruktoży żelującej (lub cukru żelującego)

Wszystkie składnikiki wymieszać w garnuszku i zagotować, gotować do zgęstnienia (ok 5 minut)

Lekki krem

  • 500 gram ricotty
  • 250 ml śmietany 18 % lub bitej śmietany light (użyłam Cremefine do ubijania)
  • substytut cukru do smaku
  • łyżka ekstraktu z wanilii

Ubić ricottę ze śmietanką, ekstraktem i cukrem mikserem na wysokich obrotach.

Sposób przyrządzenia całego tortu:

  • Biszkopt przeciąć na 3 krążki
  • Na paterę położyć pierwszy krążek biszkoptu, nasączyć alkoholem, na niego wyłożyć połowę masy z wiśni, 1/4 kremu. Przykryć kolejnym blatem, nasączyć resztą alkoholu i wyłożyć resztę masy wiśniowej, i znowu 1/4 lekkiego kremu.
  • Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskajać, obłozyć tort resztą kremu. Ozdobić wiśniami oraz wiórkami czekolady. Schłodzić w lodówce.

poniedziałek, 19 kwietnia 2010

Oto sałatka z makaronem ryżowym, krewetkami i uwodzącym pikantno-słodkim dressingiem. Miseczka tej sałatki stanowi naprawdę wartościowy posiłek. Ponadto intryguje smakiem i zachwyca wygladem. Inspiracja pochodzi z książki Gordona Ramseya "Zdrowa kuchnia". W weekend przyrządziłam po raz pierwszy i napewno nie ostatni.

Tajska sałatka

Składniki:

  • 100 gr makaronu ryżowego lub sojowego (można zastąpić kiełkami sojowymi na I fazie)
  • odrobina oleju sezamowego
  • 200 gr fasolki szparagowej ugotowanej przez 2-4 min.(świeżej lub mrożonej)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 dymki szczypiorku
  • 1 łyżka ziaren sezamu (ciemnego lub jasnego)
  • 200 gr krewetek oczyszczonych i ugotowanych (wystarczy zamrożone krewetki zalać na 5 minut wrzątkiem)

Dressing:

  • pół cebulki, drobno posiekanej
  • 3 ząbki czosnku, przeciśniete przez praskę
  • 1 mała papryczka chili, bez pestek, drobno posiekana
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki sosu rybnego (nie miałam wiec uzupełniłam wiekszą ilością sosu sojowego)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki fruktozy, lub kilka kropel słodzika
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Sposób przyrządzenia:

  • Makaron zalać gorącą wodą aby go przykryło,   odstawić na 5 min. aby zmiękł. Po czym odlać,opłukać zimną wodą, wlać kilka kropel oleju by makaron sie nie kleił, wymieszać i odstawić do wystudzenia
  • Wyciąć gniazda z papryki, pokroić w cieniutkie paski, szczypior oczyścić i pokroić w ukośne plasterki (tą czynnoś wykonuje nożyczkami)
  • Wymieszać wszystkie składniki sosu w dużej misce
  • Dodać krewetki, szczypiorek, ostudzoną fasolkę, paprykę i makaron. Delikatnie wymieszać i posypać sezamem
  • Podawać zaraz po przygotowaniu lub po schłodzeniu
niedziela, 18 kwietnia 2010

Po raz pierwszy, od kilku dietetycznych lat upiekłam ciasto używając całej kostki masła. I nie żałuję. Zresztą wiele najnowszych publikacji medycznych podkreśla wyższość masła nad margaryną. Więc warto umilić sobie weekend kawałkiem tradycyjnej szarlotki. To takie oczywiste połączenie smaków. Słodko kwaśny smak jabłek, przełamany aromatem cynamonu, a wszystko skryte pod maślaną kruszonką.

Szarlotka doskonanała

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej (polecam 100 gr mąki orkiszowej zastąpić ryżową, ciasto będzie jeszce bardziej kruche)
  • 200 g masła min 80% tłuszczu
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru trzcinowego lub 75 gr fruktozy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka jogurtu greckiego, gęstego (lub śmietana jogurtowa 10% tłuszczu)
  • 1,6-1,8 kg obranych jabłek (twardych, soczystych)
  • 2 łyżeczki cynamonu(można dać mniej)
  • szczypta gałki muszkatułowej
  • łyżka ekstraktu waniliowego


Sposób przygotowania:

  • Przygotować tortownicę o średnicy 22-24 cm tj. wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Przygotować jabłka: 2/3 pokroić w kostkę, reszte drobnmiej lub zertrzeć na tarce o grubych oczkać(polecam użyć melaksera)
  • Przesianą mąkę posiekać z masłem pokrojonym w wiórki, dodać cukier, proszek do pieczenia i żółtka, na końcu jogurt. Szybko zagnieść i skleić w kule, wstawić do lodówki na około 30 minut. To ciasto ma konsystencje kruszonki wiec ciężko skleić w jednolitą kule.
  • Po tym czasie wylepić wilgotnymi dłoniami 1/3 ciasta dno tortownicy. Ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 15 minut. Przestudzić
  • Kolejną 1/3 ciasta wylepić boki tortownicy. Wyłożyć jabłka łyżką na podpieczony spód (bez soków, które puściły) i pokruszyć reszte ciast
  • Piec 60 minut w temperaturze 180ºC.
  • Polecam serwować na ciepło z łyżką serka waniliowego, lub kapką bitej śmietany, lub całkiem rozpustnie z lodami waniliowymi

Z podziękowaniem za życzenia urodzinowe dla moich przyjaciół

 
1 , 2
Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę