niedziela, 28 marca 2010


Wstawić ten przepis czy nie wstawić? Długo sie zastanawiałam czy tą nadaje sie do tego bloga. Bo do niskokalorycznych nie należy, a i niektóre składniki w nim użyte nie są mile widziane na diecie South Beach. Zdecydowałam sie jednak pochwalić. Powodów jest kilka. Po pierwsze doć długo opracowywałam przepis. Ponadto pomyślałam, że lepiej zjeść taką słodkość jeśli jest własnego wypieku, mając pewność dobrych, zdrowych, pełowartościowych składników. No i na końcu najważniejsze,  słodki smak, czekoladowy zapach i kremowa konsystencja tego wypieku obligują mnie do podzielenia sie tym przepisem z wami.

 

 

Przepis dla osób na III fazie:D
Ciasto z budyniem, suszonymi śliwkami pod delikatnym musem czekoladowym

Ciasto trzeba przygotowuje sie dzień wczeniej łącząc kolejno wartstwy:

  1. Ciasto czekoladowe
  2. Jogurtowy budyń waniliowy
  3. 25 gr śliwek (namoczonych przez noc w ulubionym alkoholu polecam rum lub wytrawne wino czerwone)
  4. Delikatny mus czekoladowy



Ciasto czekoladowo- jogurtowe (podpatrzone u dorotuś )

Nie jest delikantne jak biszkopt, za to bardziej kremowe i treściwe chyba za sprawą jogurtu.

Banalne do wykonania 

Składniki:(wszystkie sładniki powinne być w temeraturze pokojowej, dlatego warto je wcześniej wyciągnąć z lodówki)

  • 60 g miękkiego masła, lub 4 łyżki oleju słonecznikowego(masło dla III fazy)
  • 150 g fruktozy/ksylitolu lub odpowiednia ilość stewii/słodzika
  • 2 jajka
  • 220 g mąki orkiszowej jasnej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 35 g kakao
  • 1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego

Sposób przygorotania:

  • Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. C
  • przygotować formę tortownicy o średnicy 23 cm
  • przesiać mąke z kakao proszkiem i sodą,
  • Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, miksując kilka minut.
  • Wlać do tortownicy. Piec około 50 minut do suchego patyczka. po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku na kilka minut

 

Waniliowy budyń dietetyczny

Składniki:

  • opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • kilka kropel słodzika
  • 200 gr jogurtu naturalnego
  • laska wanilii
  • 350 ml  mleka

Sposób przyrządzenia:

  • podgrzć szklankę mleko z naciętą wzdłuż laaską wanilii (tak aby wypłyneły ziarenka, ewentualnie wyskrobać ziarenka) po czym wyłowić wanilię.
  • Do gotującego sie mleka dodać proszek budyniowy wymieszny w 100 ml mleka ze słodzikiem.
  • krótko zagotować, zestawić z palinika, szybciutko wymieszać na gładko, po czym domieszć jogurt natutalny
  • ostudzić

 

Delikatny mus czekoladowy

Składniki:

  • 250 ml śmietanki do ubijania- III faza lub 250 gram ricotty
  • tabliczka gorzkiej czekolady stopiona na przelub w mikrofalówce
  • kieliszek rumu (niekoniecznie)

Sposób przyrządzenia:

  • ubić smietankę lub ricotte na wysokich obrotach miksera przez 4 minuty
  • wlać roztopioną czekolade i ew. alkohol ubijać jeszce 2 minuty
  • wstawić do lodówki

 

 

 

 

Smaczne i proste placuszki, typowe na śniadanie lub podwieczorek. Są bardzo sycące. Nie należą jednak do urodziwych. Ich brak urody rekompensuje nam fakt że są zdrowe i smakowite. Proponuje podawać z twarożkiem waniliowo cytrynowym i ulubionym dżemem.

Owsiane placuszki

Składniki:

  • 2 szklanki grubych płatków owsianych
  • 2,5 szklanki maślanki
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki oliwy
  • 4-5 łyżek mąki pełnoziarnistej
  • kilka kropel słodzika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Sposób przyrządzenia

  • Płatki owsiane wymieszać z maślanką i zostawić do nasiąknięcia na pół godziny,
  • Po tym czasie dodać roztrzepane jajka, olej i dobrze wymieszać. Dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać,
  • Zostawoć kilka minut do napuszenia ciasta,
  • Smażyć na średnim ogniu, bez tłuszczu, na patelni o nieprzywieralnej powłoce.

 



Twarożek waniliowo cytrynowy




Zainspirowana weekendem waniliowym połaczyłam smak cytryny i wanilii. Fuzja okazała sie sukcesem. 




Składniki:



  • 250 gr twaróg chudego
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • łyżka ekstraktu z wanilli
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 łyżki fruktozy/ksylitolu lub słodzik






Sposób przyrządzenia:



  • wszystkie składniki zmiksować lub zblenderować na gładką masę

 

 

piątek, 26 marca 2010

Babka dość zwykła, o prostym smaku. Jest smaczna, oczechowo-kakaowa, ale wciąż szukam tej jedynej... oczywiście w wersji dietetycznej

Za to lukier na bazie jogurtu to moje prawdziwe odkrycie kulinarne. Myśle, że ozdobione nim, babki, ciastka, muffiny nabiorą wiosennego wyglądu i słodziutkiego smaku.


Składniki:
  • 2 szklanki i 3 łyżki mąki  orkiszowej jasnej lub pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki oleju najlepiej archaidowego(moze być również slonecznikowy, lub rzepakowy)
  • 4 jajka, zoltka i bialka osobno
  • 3/4 szklanki cukru brzozowego lub fruktozy (ew. słodzik w odpowiedniej ilości)
  • 1 szklanka mocnej wystudzonej herbaty
  • 1 1/2 lyzki stolowej proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • aromat maślany (niekoniecznie)
  • 3/4 szklanki orzechów posiekanych (mogą być laskowe, włoskie, pekan, lub ich mieszanka)



Sposób przygotowania:

  • Rozgrzac piekarnik do 180ºC, forme na babke posmarowac olejem i wysypac otrębami,
  • żółtka z cukrem ubic mikserem na puszysta mase, dodawac oliwę ciagle ubijajac.
  • Stopniowo dodawac zimna herbate, potem aromat
  • Mąke przesiac z proszkieą do pieczenia i kakao, dodac orzechy  wymieszac.
  • Dodac do mokrych składników i delikatnie wymieszac tylko do momenty polaczenia sie obu mas.
  • Z bialek ubic sztywna piane, delikatnie polaczyc z masa i wlac do formy.
    Piec okolo 50-70 minut, najlepiej sprawdzic patyczkiem po 50 minutach - jezeli jest suchy, babka jest gotowa.
  • Babkę zostawic w formie jeszcze 15-20 minut, potem wystudzić na kratce

Lukier waniliowy SB

  • 150 gr gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru pudru (zmielona fruktoza lub ksylitol)
  • ziarenka z połowy laski wanilii

czwartek, 25 marca 2010

Proste naczynie z gliny. Wręcz oldschoolowe. Danie jest również nieskomplikowane, w smaku całkiem przyzwoite choć wiąże jeszcze większe nadzieje z moim glinianym garnkiem:)

Składniki:

  • mała cukinia
  • 2 cebule,
  • poł papryki czerwonej
  • poł papryki żółtej
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 30-40 dkg pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • sół pieprz

Sposób przyrządzenia:

  • Umyte i osuszone piersi posypać przyprawami. Odstawić na pół godziny.
  • umyte i pokrojone warzywa(oprócz jednej cebuli), przyprawioną pierś z kurczaka, czosnek,dowolnie ułożyć w namoczonym wcześniej przez 15 min garnku rzymskim (lub w naczyniu żaroodpornym)
  • poszatkowaną cebulkę i pieczarki przekrojone na pół (w przypadku wiekszych na pokrojonych w ćwiartkę)  podsmażyć na patelni, dodać do garnka
  • Wstawić do zimnego piekarnika. piec 90 min w 180 st. C. W przypadku zapiekania w naczyniu żaroodpornym wstawić na 70-80 min do nagrzanego do 180 st. C
  • podawać z sosem czosnkowym(1 łyżka majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, zmiażdżony ząbek czosnku, sól i pieprz) lub domowym ketchupen

 

 

piątek, 19 marca 2010

Gęsta, pikantna, bardzo aromatyczna. Taka zupa na pożegnanie zimy.

Błyskawiczna w przygotowaniu.

Składniki:

  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 6-7 pieczarek
  • 400 ml przecieru/ pokrojonych pomidorów z puszki
  • kostka rosołowa o obniżonej zaw. tłuszczu (dla III fazy kostka grzybowa) rozpuszczona w 300 ml gorącej wody
  • po łyżce suszonych warzyw (papryka, pomidory, cebula)
  • kilka suszonych grzybków, rozkruszonych
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz cayenne, pieprz czarny, sól
Sposób przygotowania:
  • rozgrzać oliwę, na której smażyć na średnim ogniu cebulkę pokrojoną w talarki i czosnek.
  • po 2 minutach dorzucić pieczarki, dusić przez kolejne 2-3 minuty
  • dodać przecier lub pomidory, suszone warzywa i grzyby, wymieszać
  • dolać bulion, sos sojowy gotować przez 10-12 minut do momentu gdy suszone warzywa zmiękną, doprawić solą i pieprzem oraz pieprzem cayenne
Podawać w czystej postaci, a kleksem jogurtu naturalnego, lub z ugotowanym osobno mięsem z kurczaka.

Omlet jako śniadanie doskonałe odsłona II

Dziś zapraszam na omleta z guacamole, pomidorkami koktajlowymi, papryką i ziołami

Omlet wykonałam z tego przepisu.

Gotowy omlet posmarowałam guacamole rozłożyłam pokrojone warzywa i posypałam ziołami

środa, 17 marca 2010

Zapraszam na obfite, sycące śniadanie. Po takim posiłku wysoki poziom energii na cały dzień gwarantowany. Nawet gdy za oknem uparta zima.

Danie nadaje się na I fazę

Składniki na omlet:

 

  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • sól i pieprz
Składniki na nadzienie*:
  • pierś z kurczaka(upieczona lub ugotowana)
  • sałata rzymska
  • pomidor
  • plasterek sera light (może być topiony w plasterkach Hochland fit)
  • łyżeczka majonezu
Sposób przyrządzenia:
  • Patelnie z nieprzywieralną powłoką  silnie rozgrzać, międzyczasie rozmieszać widelcem w szklance jajka z mlekiem. Wlać jajka na patelnie i czekać, aż się zetną nie mieszając ich. Po ok 5 minutach przewrócić łopatką omlet na 2 stronę
  • Na połówce położyć ser, potem sałatę, kurczaka pokrojonego w paseczki, dodać majonez, pomidorki
  • przykryć druga połówką, podgrzewać na patelni jeszcze przez minutę
*Nadzienie może być oczywiście inne polecam:
  • greckie(feta pomidory i oliwki)
  • tradycyjne (ser i szynka)
  • rukola, łosoś,camembert
  • szpinak i ser
  • itd

 

niedziela, 14 marca 2010

Zainspirowana przepisem ze "Zdrowej Kuchni" Gordona Ramseya po raz kolejny upiekłam mieciutkie muffiny. Dobry pomysł na wykorzystanie dojrzałych bananów i otulenie kuchni słodkim zapachem.

Składniki:

  • 100 gr płatków owsianych ( grube lub górskie)
  • 200 gr mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 60-90 gr cukru trzcinowego lub substytutu cukru (użyłam 50 gr ksylitolu)
  • 4 duże banany
  • 60 gr oleju archaidowego/ słonecznikowego lub rzepakoweko (oliwa z oliwek ma zbyt intensywny smak i zapach)
  • 75-100 gram posiekanych orzechów włoskich (mozna wykorzystac także laskowe, pekan, brazylijskie)
  • 1 rozkłócone jajko

Sposób przyrządzenia:

  • rozgrzać piekarnik do 180 st. C. wyłożyć blache na muffiny papierowymi papilotkami (warto zainwestowac w forme silikonej do której nie potrzeba papilotek ani  nie wymaga samrowania tłuszczem)
  • w wiekszej misce połaczyć sypkie składniki - 7 pierwszych wymienionych
  • w średniej miseczce rozgnieść banany, dodać olej oraz jajko
  • wlać mokre składniki do suchych, dosypać orzechy
  • krótko wymieszać łyżką tylko do połączenia składników (zbyt długie mieszanie powoduje ze muffiny są twarde)
  • napełnić formę ciastem, piec ok 20-25 min. do zarumieniena

Quesadilla czyli kawałki kurczaka w torilli z pysznym sosem i roztopionym serem.

Danie diabelsko pikantne i diabelsko smaczne.

Serwować z ogromem sałatki. Dobrze komponuje sie z salsą i guacamole.

Składniki:

  • filet z kurczaka lub z indyka (ok 500 gram) upieczone lub podsmażone (użyłam pieczoną pierś marynowaną w maślance i curry )
  • 4 tortille pełnoziarniste
  • 200 gram tartego sera o obniżonej zaw. tłuszczu
  • 4 łyżki majonezu light (lub 2 łyżki nozrmalnego i 2 łyzki jogurtu naturalnego)
  • 2 łyżki posiekanej ostrej papryczki jalapeńo z zalewy
  • 2 łyżki zalewy z tych papryczek
  • łyżeczka curry,
  • pół łużeczki cayene
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Sposób przyrządzenia

  • kurczaka pokroić na cienkie plasterki
  • wymieszak składniki sosu -  majonez, papryka, zalewa, przyprawy i czosnek, wstawić na kilka minut do lodówki
  • Na suchej rozgrzanej patelnii podrzac tortille z 2 stron, po czym rozłażyć na połówce torlilli(rozłozonej na patelni) w następującej kolejności ser, kurczak, łyżka sosu.
  • przykryć drugą połówką placka, przycisnąći przewrócić na 2 strone. smażyć do rozpuszczenia sera. powtarzać czynności z kolejnymi tortillami. przekroić na 3 trójkąty.
środa, 10 marca 2010

Zupa nieurodziwa. Nie zachwyca wyglądem ani konsystencją. Za to nęci zapachem i rozpieszcza smakiem.

 

Składniki:

 

  • 2 pory
  • 1,5 litra bulionu warzywnego* (włoszczyzna bez marchwi +kostka rosołowa o obniżonej zawartości soli gotowane przez 30 min na wolnym ogniu)
  • olej rzepakowy
  • jogurt grecki/ bałkański/ odtłuszczona śmietana
  • łyżka masła (opcjonalnie dla III fazy)
  • 1 duży ziemniak ugotowany (opcjonalnie dla III fazy)
Sposób przygotowania:
  • ugotować bulion
  • oczyścić pora i posiekać białe części na talarki
  • na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju lub łyżkę oleju i łyżką masła i zeszklić pora przez kilka minut
  • przełożyć zawartość patelni do bulionu, ewentualnie dodać ugotowanego ziemniaka i zmiksować (najlepiej blenderem)
  • odlać 3 łyżki zupy do szklanki dodać tyle samo jogurtu, wymieszać i nałożyć po kleksie do zupy nałożonej do miseczek (aby uniknąć zważenia się jogurtu/śmietany)

 

 
1 , 2
Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę