czwartek, 08 grudnia 2011

Mam sposób na smaczne warzywa o tej porze roku. Trzeba je zapiec na kruchym spodzie! Zapraszam na rozgrzewające, przypominające lato danie. Kawałki tarty można mrozić i delektować się pysznym daniem za kilka dni

Składniki:


ciasto:

  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 75g masła,
  • 2-3 łyżki jogurtu bałkańskiego
  • 1/4 łyżeczki soli, 
  • szczypta curry

farsz

  • średni bakłażan,
  • średnia młoda cukinia,
  • duża cebula,
  • 400g dojrzałych pomidorów lub pomidory z puszki,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki tartego żółtego sera,
  • czubata łyżka ziół prowansalskich lub świeżej bazylii posiekanej,
  • sól i pieprz,
  • 2 oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku


Sposób przygotowania

  • Z wszystkich składników zagniatamy ciasto i wkładamy je do zamrażalnika.
  • Bakłażana obieramy, kroimy w kostkę, posypujemy dość mocno solą, odstawiamy na chwilę. W tym czasie przygotowujemy resztę warzyw- cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cukinię myjemy, można ją obrać ze skórki, ale kiedy jest młoda, to nie jest to konieczne-ja wolę nie obierać. Kroimy ją wzdłuż na pół, a potem w półplasterki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Jajka roztrzepujemy. Jeśli chcemy dodać czosnek, obieramy go i drobno siekamy- można przecisnąć przez praskę,
  • Odsączamy bakłażana, mieszamy z czosnkiem i cebulą i smażymy na 2-3 łyzkach oleju przez 5 minut. Następnie dodajemy cukinię i smażymy kolejne 10 minut. Dodajemy pomidory i dusimy całość do odparowania nadmiaru płynu- ok. 5 minut. Dodajemy zioła, połowę natki,doprawiamy pieprzem i solą do smaku, podsmażamy krótko- ok.2 minut, odstawiamy.
  • Wyjmujemy ciasto, wylepiamy nim natłuszczoną formę do tarty lub inną okrągłą. Nakłuwamy dość gęsto widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni.
  • Do farszu dodajemy pół szklanki sera i roztrzepane jajka, całość mieszamy i przekładamy na ciasto. Po wierzchu możemy posypać serem.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut. Posypujemy natką pietruszki
niedziela, 04 grudnia 2011

Deser niedietetyczny i nieprzyzwoicie słodki i niemożliwie rozkoszny w smaku. Ale niedługą będą Święta, a w Święta nie wolno niczego sobie odmawiać. Więc jeśli jeszcze nie jedliście kremowego sernika o smaku toffi to najwyższy czas to zmienić. To zmodyfikowany, czyli nieco odchudzony przepis Liski.

 

Spód:

  • 50 g orzeszków ziemnych 
  • 80 g ciastek pełnoziarnistych
  • 30 g masła roztopionego

Masa serowa

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego 500 gr (ugotowana wcześniej pod przykryciem przez 2 godziny)
  • 1 łyżka mascarpone
  • 70 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej
  • 4 jajka 
  • 750 g sera trzykrotnie mielonego (użyłam presidenta śmietankowego 4%)
  • 1 łyżka mąki pszennej lub orkiszowej

 

Sposób przyrzadenia:

  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki spodu zmielić w malakserze - orzeszki mogą być też dobrze posiekane. Wyłożyć masę do tortownicy, wyrównać, przycisnąć. Odstawić do lodówki
  • Mascarpone utrzeć z cukrem i wanilią, dodać połowę puszki masy karmelowej z  i utrzeć na gładką masę, następnie dodawać jajka , po jednej łyżce sera i mąkę. Dobrze zmiksować.
  • Masę przełożyć na spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika. Piec 45 - 50 minut w temp. 180 st.C. Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową. Wyłączyć piekarnik i ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
  • Polać sernik pozostałą masą i ewentualnie udekorować orzechami lub płatkami migdałów

 

Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę