niedziela, 26 grudnia 2010

Prosty przepis za sałatkę ze śledziem w roli głównej. Ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Tworzy idealną parę a kromką dobrego razowca

Składniki:

 

  • 500 gr matiasów z zalewy solnej
  • ogórki kiszone  lub korniszone
  • cebula czerwona
  • cebula biała
  • 200 ml marynowanych grzybków
  • 3 łyżki majonezu light
  • 180 ml jogurt grecki light
  • pieprz grubo zmielony
Sposób wykonania:
  • śledzie dobrze opłukać w zimnej wodzie i zostawić w misce z zimną wodą do namoczenia na ok. godzinę
  • ogórki i grzybki pokroić na małą kosteczkę
  • obie cebulki drobno posiekać
  • w miseczce wymieszać jogurt z majonezem
  • po namoczeniu śledzie odcisnąć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kosteczkę
  • układać składniki warstwami smarując co którąś warstwę sosem jogurtowo-majonezowym np: śledź, biała cebula, sos, śledź, czerwona cebulka, sos, grzybki
  • nakładać od"spodu" aby sięgnąć każdej warstwy, bądź po prostu wymieszać całość

 

czwartek, 23 grudnia 2010

Święta już tak blisko. Uwielbiam ten czas przygotowań. Same Świeta trwają tak krótko, że staram się jak najwięcej radości wprowadzić w domu kilkanaście dni wcześniej. Pieczenie pierników, ustrajanie domu, kupowanie i pakowanie prezentów, ubieranie pachnącej lasem choinki. I choć na co dzień lubię proste dania, no na Święta chce włożyć nieco więcej starań kulinarnych. Często jest to związanie z próbą nowych skomplikowanych przepisów i co za tym idzie totalną klapą. Ale nie tym razem. Jest to bardzo smaczne danie, szczególnie w duecie z barszczykiem. Gorąco polecam!

Składniki:

ciasto naleśnikowe

 

  • 2 jajka
  • 330 ml mleka
  • 100 gram mąki razowej (jeśli używacie białej mąki trzeba dać jedną łyżkę więcej)
  • łyżka oliwy
nadzienie
poza tym:
  • uprażone na suchej patelni orzechy i płatki migdałowe
  • łyżka oliwy
Sposób wykonania:
  • przygotować farsz,
  • usmażyć naleśniki, układać po 2 łyżki farszu, zawijać jak tradycyjne krokiety
  • odrzewzć na lekko naoliwionej patelni na niskiej temperaturze aby farsz w środku był ciepły ok 3 min
  • posypać orzechami

 

środa, 22 grudnia 2010

Telik ma Olę, a Ola ma Marka. A Marek kupił chleb który, stał się inspiracją dla tego wypieku. Nie jest to 100 % chleb litewski, bo o to ponoć trudno. Ale jest wspaniałą namiastką tego pieczywa. Kwaśny miąższ i słodkie bakalie. I wszystko podkreślone smakiem orzechów. Połowę zamroziłam dla Oli i Marka a reszta będzie na wigilijnym stole:)

I przepraszam za odrobinę prywaty

500g zaczynu z maki żytniej chlebowej
100g suszonych śliwek
50 g suszonych moreli
pól szklanki orzechów włoskich lub pecan
200g wrzącej wody
350g maki orkiszowej razowej
150g maki żytniej chlebowej lub orkiszowej jasnej
300g wody letniej (ok. 1,5 szklanki)
3 łyżki melasy lub naturalnego miodu
1 łyżeczka soli
Zaczyn/ciasto zakwaszone żytnie - 500g
2 fazowe
1 faza
50g płynnego aktywnego zakwasu + 130g maki żytniej razowej i 120g wody odstawić 8-12 godzin
2 faza
dodać 90g maki żytniej i 110g wody, odstawić na 3-4 godziny.
wymieszałać w misce ciasto zakwaszone z reszta składników, oprócz soli. Mieszać należy tylko do polaczenia składników, nie za długo. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna. Przy mieszaniu mikserem nie może tworzyć się bryła ciasta.
W odrobinie wody rozpuścić sól, dodałć do ciasta i lekko wymiezaćSkładniki:Zaczyi

 

 

Składniki:

 

  • 500g zaczynu z maki żytniej chlebowej
  • 100g suszonych śliwek
  • 50 g suszonych moreli
  • pól szklanki orzechów włoskich lub pecan
  • 200g wrzącej wody
  • 350g maki orkiszowej razowej
  • 150g maki żytniej chlebowej lub orkiszowej jasnej
  • 300g wody letniej (ok. 1,5 szklanki)
  • 3 łyżki melasy lub naturalnego miodu
  • 1 łyżeczka soli

 

 

Zaczyn/ciasto zakwaszone żytnie - 500g 2 fazowe

 

  • 1 faza

 

50g płynnego aktywnego zakwasu + 130g maki żytniej razowej i 120g wody odstawić 8-12 godzin

 

  • 2 faza

 

dodać 90g maki żytniej i 110g wody, odstawić na 3-4 godziny.

Sposób przygotowania:

 

 

  • wymieszałać w misce ciasto zakwaszone z reszta składników, oprócz soli i bakalii. Mieszać należy tylko do polaczenia składników, nie za długo. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna. Przy mieszaniu mikserem nie może tworzyć się bryła ciasta.
  • W odrobinie wody rozpuścić sól, dodałć do ciasta i lekko wymieszać, po tym wmieszać bakalie
  • napełnić formę ciastem, spryskać wierzch wodą zakryć formę folią spożywczą i zostawić do wysrośniecia w ciepłym miejscu. chleb powinnien podwoić swoją objętość zajmie to ok 3-5 godzina(w zależności od zakwasu, temperatuty itp)
  • przed włożeniem do piekarnika pryskać chleb jeszcze raz wodą
  • Nagrzać piekarnik do 250 st. i pieć w tej temperaturze przez 15 z funkcą termobiegu
  • po tym czasie zmniejszyć temperatyrę do 200 st i piec 30 min tym razem przy ućyciu górnej i dolnej grzałki, po tym czasie dopiekać chleb w temperaturze 180 st.

 

 

niedziela, 19 grudnia 2010

Zaskoczyło mnie to danie. Zdumiewająco dobre połączenie słodkich śliwek i kwaśnej kapusty. I to tego grzyby podsmażone z cebulką. Prawda, że nieprzyzwoicie świątecznie to brzmi?Pomysł podpatrzyłam na jednym z najlepszych blogów KwestiaSmaku. Odkryłam jednak jeszcze, że podprażone  orzechy wspaniale podkreślają niesamowity smak tej kapusty. Danie pyszne samo w sobie, mi posłużyło jako... farsz do razowych krokietów bardzo wigilijnych. Przepis wkrótce:)

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusy
  • 2 cebule
  • spora garść suszonych grzybów
  • szklanka mrożonych grzybów (można zastąpić kolejną garścią suszonych grzybów)
  • szklanka suszonych śliwek
  • 3 łyżki oliwy (polecam archaidową lub olej lniany)
  • opcjonalnie do podania uprażone na suchej patelni pokruszone orzechy włoskie lub inne
Sposób wykonania:
  • Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i  namoczyć w ciepłej wodzie na przynajmniej 1 lub 2 godziny przed przygotowaniem kapusty
  • Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przelewać ją zimną wodą na sitku. Po opłukaniu zalać kapustę wodą w garnku i gotować do średniej miękkości na dużym ogniu
  • Suszone grzyby i te zamrożone zalać wrzątkiem i po kilku minutach to gotować do miękkości.
  • Grzyby odcedzać, a wodę w której się gotowały, dolać do kapusty
  • Ugotowaną kapustę odcedzić i dobrze odcisnąć w durszlaku
  • grzyby ugotowane wcześniej i pokroić, kapustę też można pokroić (robię to w mikserze po dodaniu śliwek) Na dużej patelni rozgrzać  olej, po czym dodać kapustę i grzyby. Posolić i doprawić dużą ilością pieprzu i smażyć na średnim ogniu  do 10 minut często mieszając. Zmniejszyć ogień do minimum domieszać śliwki. (po tym momencie mieszankę wkładam do miksera i tylko odrobinę rozdrabniam)
  • Przed podanie posypuje orzechami
piątek, 17 grudnia 2010

W końcu przyszła pora na pierniczki, pachnące, chrupiące.... Dużo pisać nie trzeba. Przepis z drobnymi modyfikacjami od Dorotuś

Składniki:

 

  • 100 g mąki orkiszowej jasnej
  • 130 g mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej
  • 100 g mąki migdałowej (można zmielić migdały)
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamon
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml płynnego miodu
  • 85 g masła
  • 100 gr skórki pomarańczowej
Sposób wykonania:

 

 

  • w jednym naczyniu wymieszać suche składniki (można umieścić od razu w mikserze)
  • w garnuszku na małym ogniu podgrzać masło i miód, tylko do momentu rozpuszczenia masła, trochę przestudzić
  • wymieszać suche składniki z skórką pomarańczową i zawartością garnka
  • na blaszce pokrytej papierem do pieczenia układać uformowane z ciasta kulki i spłaszczać je łyżką
  • piec 13 min w temperaturze 180st C.

 

 

Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę