wtorek, 27 listopada 2012

Muffin, taka mała słodka rzecz a ile radości. Czekoladowej radości, z odrobiną karmelu. Połączenie smaku gorzkiej czekolady i słodkiego karmelu jest fenomenalne. Mimo ze to tylko muffinka.

Składniki:

  • 150 g mąki orkiszowej lub pszennej jasnej
  • 75 gr mąki pełnoziarnistej
  • 25 g kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 2 duże jajka
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 150 g ksylitolu lub cukru
  • 50 g masła roztopionego lub oleju
  • 100 ml gotowanego mleka skondensowanego słodzonego
  • kilkanaście orzechów laskowych (lub inne)

 

Sposób wykonania:

  • W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier.
  • W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, jogurt, masło. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać widelcem tylko do połączenia składników.
  • Dodać czekoladę, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około  25 minut
  • Gdy babeczki ostygną, nałożyć na każdą łyżkę kajmaku i udekorować posiekanymi orzechami i ewentualnie czekoladą startą na tarce
Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę