piątek, 18 listopada 2011

Ryby w naszym menu nie tylko pomagają utrzymać idealną sylwetkę, ale są też świetną inwestycją w nasze zdrowie. Dziś odkrywam na nowo sardynki, które są bogate w tłuszcze omega 3, wapń, mnóstwo witamin i niecodzienny smak. Sałatka oczywiście banalna w przygotowaniu ale prezentuje się całkiem, całkiem...Polecam!

Składniki:

  • Mieszanka sałat
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • 4 pomidory suszone
  • 2 łyżki oliwy z pomidorów
  • 10 szprotek bez głów i ogonków
  • 2 łyżki tartego sera koziego (lub innego, świetnie pasuje też miękki ser kozi lub parmezan)
  • świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

  • Rozłożyć umytą sałatę na dużym talerzu
  • na niej ułożyć przekrojone na pół pomidorki, pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidorki(ja tnę nożyczkami) i i szprotki przekrojone na 2 lub 3 cząstki
  • posypać serem, polać oliwą i doprawić pieprzem
środa, 16 listopada 2011

Zapraszam na danie które ogrzeje was w te chłodne dni. Smakowite duże kęsy w towarzystwie pieczarek i brokuła świetnie smakuję w towarzystwie kaszy gryczanej. Gorąco polecam

 

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 6 cienkich plasterków szynki szwardzwaldzkiej (lub innej wędliny o podobnym smaku)
  • 3 łyżki oliwy
  • 400 gr pieczarek (najlepiej malutkich)
  • 1 kg chudej wołowiny na gulasz pokrojonej w kostkę o boku ok 2 cm
  • 1 kopiasta łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 2 pomidory z puszki(pokrojone w kosteczkę)
  • łyżeczka tymianku (najlepiej świeżego)
  • szklanka wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 1 brokuł pokrojony na różyczki
  • 500 ml wody lub bulionu (kiedy nie dodajemy wina ilość płynu trzeba zwiększyć o 250 ml)

Sposób wykonania:

  • Obrać cebule, pokroić w piórka. Na petelni zrumienić na łyżce oliwy cebulkę, wyjąć z patelni i przełożyć do dużego garnka. Na patelnie dodać kolejną partię oliwy i zrumienić oczyszczone pieczarki (jeśli są małe nie kroić, jeśli większe przekroić na ćwiartki), usmażone pieczarki odłożyć do miseczki. Na końcu na tej samej patelni obsmażyć wędlinę pokrojoną w cienkie paseczki i również przełożyć do garnka.
  • Wołowinę delikatnie oprószyć mąką i zrumienić krótko na patelni -do zbrązowienia. Dodać pokrojone pomidory oraz tymianek. Smażyć jeszcze minutę
  • Do garnka z obsmażoną cebulką i wędliną dodać wołowinę i zalać winem, bulionem doprowadzić do wrzenia. 
  • Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez godzinę.
  • Dodać pieczarki i dusić przez 40 minut.
  • Dodać brokuł, zmniejszyć ogień i gotować jeszce 5-10 minut tak, aby brokuł był nie za miękki.

 

Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę