środa, 24 listopada 2010

Wystarczy nabyć wyśmienitą wołowinę zrazową, przeznaczyć dużo czasu żeby nazwijać zgrabne roladki (mi się to nie udało) i jeszcze czekać jakieś 2 godziny żeby danie nabrało odpowiedniego smaku, dusząc się pod pokrywką rondla i gotowe. Ech... No nie jest to łatwe i szybkie danie ale warto przeznaczyć "trochę" czasu i starań aby delektować się smakiem rozpływającej się w ustach wołowiny. Myślę, że będzie smakowicie w towarzystwie kaszy gryczanej (II faza) lub klusek śląskich (ale to już inna nie dietetyczna bajka)

Składniki:

¾ kg wołowiny bez kości (zrazowa)
75 g boczku wędzonego
50 g tłuszczu
150 g cebuli
75 g ogórka kiszonego
50 g mąki pszennej
25 g musztardy
sól, pieprz
  • ¾ kg wołowiny bez kości (zrazowa)
  • 6-8 plastrów szynki parmeńskiej (lub chudej wedliny wędzonej)
  • 2 cebule
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • 4 suszone grzybki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • łyżka oleju
Sposób przygotowania:
  • namoczyć grzybki
  • wołowinę pokroić na plastry (ok.5x10cm aby powstały małe zraziki), a następnie rozbić, robię to przez folię spożywczą,
  • oprószyć je solą, pieprzem, posmarować obficie musztardą; połowę cebuli Cebulę oraz ogórki pokroić w słupki,
  • ułożyć wędline, kawałek cebuli i ogórki na plastrach mięsa i zwinąć,
  • roladki spiąć wykałaczką lub owinąć nitką, krótko zrumienić na patelni na rozgrzanej oliwie
  • przełożyć do garnka, dodać pozostałą cebulę przekrojoną na pół, zalać bulionem lub wodą i dusić ok 1,5 godziny
  • Przed podaniem wyjąć roladki i powstały sos zmiksować blenderem

 

 

poniedziałek, 22 listopada 2010

O tej porze chyba trudno o trzymanie się z dala z kulinarnych "umilaczy" takich jak choćby czekolada. Ale odrobina dobrej słodyczy nie zaszkodzi nikomu. To świetny deser na te dni, kiedy do świąt tak nieubłagalnie daleko. A o kalorie się nie martwcie: chudy twarożek, gorzka czekolada, wiśniowa konfitura nie zaszkodzą. Wygląda jak tiramisu ale jest czymś całkowicie innym...

Składniki:

  • Biszkopt ( z tego przepisu) lub opakowanie podłużnych biszkoptów
  • Szklanka mocnej herbaty owocowej (wiśniowej lub o smaku owoców leśnej)

Na krem

  • 400 gram chudego twarożku
  • 150 gr serka wiejskiego
  • 180 gram gorzkiej czekolady bez cukru, roztopionej w kąpieli wodnej
  • kieliszek rumu lub likieru wiśniowego
  • szklanka kwaskowych konfitur bez cukru
  • 100 gram suszonych wiśni (można zastąbić żurawiną lub pominąć)
Sposób przyrządzenia:
  • w ceramicznym lub szklanym naczyniu rozłożyć połowę biszkoptów, a w przypadku pieczonego biszkopta przekroiś go na pół i 1 krążek włożyć do formy, zabezpieczonej folią aluminiową. Nasączyć biszkopt/-y połową ostudzonej herbaty
  • w misce zmiksować serek, twarożek alkohol, domieszać stopioną czekoladę i suszone owoce
  • nałożyć połowę masy na nasiąknięty biszkopt
  • przykryć kolejną warstwe biszkoptów, ponownie polac po wierzchu herbata lekko docisnąć, nałożyć pozostałą masą
  • udekorować wierzch gorzkim kakao lub startą czekoladą
  • schłodzić kilka godzin w lodówce
Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę