sobota, 26 lutego 2011

Niedzielny poranek. Słońce już wysoko, a człowiek dopiero leniwie wstaje z łóżka. Wtedy zazwyczaj ogarnia nas ochota na królewskie syte i obfite śniadanie. I wtedy okazuje, że w królewskiej kuchnii brak pieczywa. I w taki sposób rodzi sie pomysł na śniadanie bardziej wiejskie niż królewskie, ale też jest pysznie. Przepis jest połączeniem dwór receptur znalezionych w Książce Turbo South Beach.

Składniki na 2 osoby:

  • 3 duże jajka
  • 60 gr sera żótłego tartego light
  • 1 duża tortilla pełnoziarnista
  • salsa pomidorowa (można zastąpić posiekanymi pomidory z sosem tabasco, solą i pieprzem)
  • sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
  • na lekko naoliwioną lub teflonowej patelnie wbić całe  jajka, poczekać aż białką się zetną wtedy starannie wymiersać i smażyć, aż żótka będą jeszcze niecałkiem ścięte, posolić popieprzyć i odstawić na talerz przykrywając polią by nie wystygły
  • wytrzeć patelnię suchym ręczniczkiem papierowym i podgrzać tortille z dwóch stron
  • na jednej połówce tortilli rozłożyć ser żółty, nałozyć jajecznicę i na końcu salsę; przykryć drugą połową tortilli i podgrzewać ok. minuty
  • delikatnie przełożyć tortille na drugą stronę i znowu podgrzewać około minuty, nałożyć na talerz i przekroić na pół

 

niedziela, 20 lutego 2011

 

składniki
2 2/3 szklanki maki
1 lyzka proszku do pieczenia
duza szczypta soli
1/2 szklanki cukru
skorka otarta z 1 cytryny
2 jajka
1 szklanka mleka
2/3 szklanki oleju
1 1/2 szklanki jagod (swiezych lub mrozonych - jezeli mrozone to nie rozmrazac)
3 lyzki roztopionego masla
1/2 szklanki cukru

Dziś muffiny lekkie, cytrusowe z dużą ilością jagód. Taki leniwy wypiek na leniwą niedziele. Przepis podpatrzony u Bajaderki na forum MniamMniam.pl

Składniki:

 

  • 2 2/3 szklanki maki pszennej razowej (uzyłaj orkiszowej jasnej i orkiszowej pełnoziarnistej)
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • duza szczypta soli
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub innego substytutu cukru
  • skorka otarta z 1 cytryny
  • kropla aromatu cytrynowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki oleju (rzepakowego lub archaidowego)
  • 1 i 1/2 szklanki jagod (swieżych lub mrozżonych - jezeli mrożone to nie rozmrażac)

 

 

Sposób przygotowania:

 

  • Rozgrzac piekarnik do 200ºC, przygotować foremki do muffinow. Make przesiać, dodać pozostale suche skladniki. Jajka rozbeltać, dodać do nich mleko i olej, dodać do suchych skladnikow i tylko wymieszać do momentu kiedy masy zaczną się łaczyć.
  • Wsypaź jagody i bardzo lekko i krótko wymieszać. Przelozyć mase do przygotowanych foremek. Piec okolo 20 minut, aż do zrumienienia, sprawdzić patyczkiem - powinien być suchy.
  • Swoje muffinki ozdobiłam różowym lukrem zrobionym z 2 łyżek ksylitolu, 2 łyżek jogurtu i kropelki barwnika spożywczego, wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Można je przed pieczeniem posybać odrobiną brązowego cukru

 

 

 

niedziela, 13 lutego 2011

Zapraszam na pyszną rybę w grzesznej panierce.  Jest to ryba warta tego grzechu. Mimo, że panierka jest dość kaloryczna to rybę pieczemy w piekarniku bez konieczności smażenia w głębokim tłuszczu. Ryba ma wyśmienity smak zaraz po upieczeniu, ale również dobrze sprawdza się w fish-burgerze z sosem tatarskim. Przepis podglądniety w KwestiiSmaków i nieco zmodyfikowany.

Składniki:

 

  • 600 gr białej ryby -ok. 5 filetów (użyłam tilapii)
  • 3 łyżki mąki pp do oprószenia filetów
  • 1 duże jajo, roztrzepane
  • sól
  • 2/3 szklanki bułki tartek razowej
  • 4 łyżki robno startego parmezanu
  • łyżeczka startej skórki cytryny
  • łyżeczka tymianku lub ziół prowansalskich
  • 4 łyżki oliwy
Sposób przyrządzenia:
  • Filety rozmrozić, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i posolić
  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Przygotować panierkę mieszając bułkę tartą i tarty parmezan,  skórkę z cytryny, zioła oraz oliwę.
  • Filety delikatnie oprószyć, strzepując jej nadmiar. Wymaczać w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lekko nasmarowanym oliwą lub wyłożonym papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut, aż panierka się zrumieni a ryba będzie upieczona w środku.
  • Świetnie smakuje w duecie z mizerią lub sałatką grecką.

 

Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę