sobota, 20 lutego 2010

Składniki:

50 g świeżych drożdży lub 14 g suchych drożdży instant
1 szklanka otrębów pszennych/lub owsianych
½ szklanki płatków owsianych
½ szklanki siemienia lnianego
½ szklanki słonecznika
½ szklanki pestek dyni
2  szklanki mąki (używam najczęściej w proporcjach 50% mąka orkiszowa typ 700 i 50% mąka orkiszowa typ 2000)

2 łyżeczki ziół prowansalskich lub innej ulubionej mieszanki ziołowej

2-3 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli
przegotowana, ciepła woda

 

Na wierzch

2 łyżki oliwy łyżeczka soli gruboziarnistej

suszone zioła

oliwki wypestkowane, przekrojone na pół lub na plasterki

 

sposób przygotowania

  • Do dużej miski skruszyć drożdże, zalać je około szklanką ciepłej, ale nie gorącej wody (najlepsza jest temp. 37˚C). Wymieszać.
  • Do rozczynu drożdżowego wsypać wszystkie sypkie składniki pomijając mąkę wymieszać i dolać ok. 350-400 ml letniej wody. Ciasto ma mieć luźną konsystencje.
  • Dodać oliwę i sól, wymieszać. Domieszać mąkę. Ciasto ma być dość gęste choć nie da rady go formować ręcznie. W przypadku gdy ciasto jest wciąż zbyt luźne można dosypać maksymalnie pół szklanki mąki.
  • Wymieszać drewniana łyżką  przez chwile, przykryć złożoną kilka razy ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 30-45 min. Ze względu na dużą ilość drożdży ciasto zwiększa swą objętość. Dlatego naczynie powinno być odpowiednio do tego przystosowane.
  • Dużą blachę wyłożyć pergaminem, lub wysmarować oliwą. Piekarnik nagrzać do 180˚C. Przelać ciasto do formy, posypać solą i ziołami po wierzchu, ułożyć oliwki lekko przyciskając je do ciasta, zrobić kilka wgłębień kciukiem skropić chleb oliwą.
  • Piec na środkowej półce w piekarniku w temperaturze 180˚C przez 40 minut

 

niedziela, 14 lutego 2010

 

Kremowa aromatyczna zupa, lekka ale i sycąca. Bardzo walentynkowa...

 

Zupa krem z borowików

Składniki na 2 porcje

  • 500 gr borowików mrożonych
  • cebula
  • 2 kostki rosołowe o obnizonej zaw. soli(ew kostki na bulion grzybowy dla III fazy)
  • łyżeczka masła(dla III fazy) lub łyzka oleju
  • łyżka śmietany o niskiej zaw. tłuszczu (9-12%)*

Sposób przyrządzenia:

  • grzyby obgotowac w 300 ml wody ok 5 min, grzyby wyłowić z wywaru na talerzyk, wywar zachowacz, grzyby pokroic. te małe wystacy przekroic na pół, te wieksze na kilka cześci
  • grzyby podsmażyć na suchej patelnii, aż nabiora brazowego koloru, po czym dodac masło/oliwe oraz pokrojoną cebulke, podmażyk na średnim ogniu ok 3 min
  • miedzy czasie do wywaru z grzybów dolać ok 300 ml i rozpuscic kostki rosołowe
  • przełożyc podsmażone grzybki do wywaru
  • gotować na wolnym ogniu 15 min
  • zmiksować  na gładko, dodać świeżo zmielony pieprz
  • podawać z kapką śmietaną lub grzankami

*opcjonalnie

Grzanki SB

Składniki:

  • 1 duża kromka chleba orkiszowego pełnoziarnistego
  • łyżeczka oilwy
  • suszony czosnek
  • zioła prowansalskie
  • sól

Sposób przyrządzenia

  • chleb podpiec w tosterze, pokroic na małą kostke
  • rozłożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym
  • polać oliwą i posypać przyprawami, wymieszac
  • piec 10 min w 180st.C w połowie pieczenia pszemieszać

 

sobota, 13 lutego 2010

 

CAPRESE

Klasyka gatunku - pomidory i mozarella. Czyli para doskonała. Tym bardziej, że mozarella bez uszerbku na smaku, jest do nabycia w polskich sklepach w wersjii light -8%. Wystrczy ten subtelny smak sosu. Mam 2 propozycje:

Klasyczny sos balsamiczny:

  • łyżka dobrego octu balsamicznego
  • 3 łyzki oliwy z oliwek
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • do caprese kilka listków bazylii

Składniki dokładnie wymieszać, lub polać sałatke oliwą, potem octem, udekorowac bazylią, doprawic pieprzem i solą

Zielony sos z bazyli:

  • pęczek bazylii
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 2 zabki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyzki wody mineralnej
  • świeżo zmielony pieprz i sól

Wszystkie składniki zmiksować na dość gładki sos, który w smaku przypomina pesto, ale jest lżejszy ze wzgledu na brak nasion pinii i parmezanu.

 

wtorek, 09 lutego 2010

Nie wiem czy więcej tu kurek czy kurczaka:) Wiem że kurka i kurczak to dobrana para.

Prosty smak - grzyby, sos sojowy, chude mięso z piersi kurczaka i odrobina parmezanu.

Bez śmietany, mąki, masła.

 

Składniki na 4 porcje:

 

  • 2 duże piersi z kurczaka upieczone lub ugotowane lub zgrillowane
  • 1 cebula
  • 500 gram kurek/maga byc mrożone
  • garść suszonych grzybków
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego light
  • parmezan do posypania
  • kolendra lub natka pietruszki
  • pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

 

  • namoczyć suszone grzybki w szklance przegotowanej wody na kilka godzin, a najlepiej na noc (ważne, aby wodę z grzybków zachować)
  • kurki obgotować przez 3-4 minuty
  • na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić pokrojona cebulkę
  • wrzucić kurki i pokrojone suszone grzybki, krótko podsmażyć, dorzucić pokrojone w paski piersi z kurczaka.
  • dolać sos sojowy, wodę z namoczenia grzybków dusić 7-10 min pod przykryciem
  • pod koniec zdjąć pokrywkę tak aby sos zredukował się i zgęstniał
  • serwować z odrobią parmezanu, posypać natka kolendry oraz dodać świeżo zmielony pieprz

 

 

 

 

 

niedziela, 07 lutego 2010

Raz w tygodniu przysługuje mi luksus budzenia sie bez dzwonka budzika. Funduje wiec sobie sen na jaki tylko mam ochote. I choć najcześciej śpie długo, mój mąż zawsze śpi dłużej. Zawsze wiec mam jakąś godzinke tylko dla siebie. I choć niedziela większości kojarzy się tylko z lenistwem, uwielbiam ten dzien rozpocząć od ćwiczeń.Dziś mój poranek rozpoczełam od biegu interwałowego na bieżni zgodnie z planem treningowym z najnowszej książki South Beach Turbo. Kolejną czynnościa którą dziś wykonałam na rzecz pozytywnej energii to sorbet owocowy jako 2 sniadanie...

Sorbet truskawkowo - bananowy

2 porcje

Składniki:

- 300 gram mrożonych truskawek*

- 130 gram banana (1 duzy)

- 2 łyzeczki substytutu cukru, lub kilka kropel słodzika

- sok z połwy limonki

- kostka czekolady roztopiona z łyzką mleka

* zamiast czesci truskawek dodałam mrożone poziomki

 

Sposób przyrządzenia:

-zamrozone truskawki i pokrojonego banana zmiksowac z sokiem z limonki i sustytutem cukru , lub rozdrobnić blenderem.

-Czekolade roztopic w mikrofali 600 W x 30 sekund.

-Polac lody czekoladą, udekorowac listkiem mięty.

 

sobota, 06 lutego 2010


Niech wiec bedzie jak w alfabecie...
A jak awokado
Za co lubić awokado? Powodów jest bynajmniej kilka.
Kolor. Idealnie jasnozielony, wiosenny, energetyczny.
Zdrowie. Bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, pożąda go każdy kucharz dbający o wartościowość posiłku.Nieskomplikowanie. Wystarczy rozgnieść widelcem miąż, który z łatwością wydobywamy ze skórki, lub rozmarowac na pieczywie. nie pieczemy, nie gotujemy, nie obieramy.
No i wypadałoby napisać -Smak. No właśnie, i tu pojawia się problem. Znam tyle samo zwolenników co i przeciwników tego smaku. Sama też nie bylam przekonana za pierwszym razem. Ale ten owoc czekał cierpliwie aby w końcu zaskoczyć mnie fantastycznym smakiem. A potem uzależnić


Guacamole

 

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • mała cebula czerwona lub pół średniej
  • sok z połowy limonki ewentualnie cytryny
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki chilli (w proszku lub swieżęj papryczki drobniutko posiekanej)

 

sposób przygotowania

  • przepołowić awokado, wybrać pestki, wydrążyć miąż do miseczki
  • skropić miąż sokiem z limonki i rozdnieżć widelcem
  • dodać drobno pokrojono cebulke i przeciśniety przez praskę czosnek
  • doprawić chilli, ewentualnie solą i pieprzem

 

świetne do nachos, do podpieczonego pieczywa, do mies i owoców morza

 

 

Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę