czwartek, 26 stycznia 2012

Granolowe szaleństwo u mnie!!! Zwariowaliśmy na jej punkcie. Uzalażniająco chrupiąca i nieznośnie słodka. Tym razem z dodatkiem oryginalnego smaku melasy, która nadaję mleku niesamowity charakter. Przepis podpatrzony u zieleniny i lekko zmodyfikowany. Polecam i obiecuję, że to nie ostania granolowa przygoda na blogu.

Składniki:

  • 1,5 szklanki  płatków 
  • 2 łyżki niełuskanego sezamu
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 0,5 szklanki orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego jednodniowego
  • 2 łyżki melasy
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • szczypta soli
  • szklanka suszonej żurawiny lub rodzynek BIO (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  • piekarnik nagrzać do 140 st. C, blachę do pieczenia wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia
  • wymieszać wszystkie składniki w misce, oprócz opcjonalnych bakalii i wysypać na blachę, wyrównać łyżką
  • piec 35 minut mieszając kilkukrotnie w trakcie pieczenia
  • przechowywać w suchym, zamykanym pudełku



środa, 25 stycznia 2012

Coś niebywale prostego, coś piekielnie ostrego i niezwykle smacznego. Najważniejszym etapem przygotowania tych burgerów jest kupienie dobrego mięsa mielonego, reszta to banał. Burgery świetnie się sprawdą na imprezie w towarzystwie tortilli i meksykańskich sosów lub w ciemnej bułeczce w towarzystwie pomidora cebuli i wszelkich innych waszych ulubinych dodatków.

 

Składniki:

  • 500 gr chudego mięsa mielonego (np z piersi indyka, szynki wieprzowej, chudej wołowiny, lub kombinacji tych mięs - najlepiej wybrać ładny kawałek samemu i poprosić i zmielenie)
  • 2 szalotki, lub średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta chili

Sposób wykonania:

  • drobno posiekać cebulkę, a czosnek przecisnąć przez praskę
  • wszystkie składniki ze sobą połączyć i uformować 10 kotletó i odstawić
  • rozgrzać patelnie grillową i piec burgery po 5 minut z każdej strony
  • zamiast patelnii grillowej można upiec burgery w piekarniku na kratce-temperatura 200st.C 20 min
sobota, 21 stycznia 2012

Poranek to magiczna pora dnia. Jednych budzi zapach świeżo zaparzonej, przez kogoś ukochanego, kawy. Inny wstają przy dźwiękach energetycznej muzyki. Mnie budzi ostatnio piękny uśmiech malutkiego człowieka, którego uwielbiam ponad wszystko. Granola, na którą dziś zapraszam, jest gwarancją dobrze rozpoczętego dnia. Słodka, mocno chrupiąca i aromatyczna mieszanka orzechów, płatków i pestek to najlepsze sposób aby z energią rozpocząć nowy dzień. Przepis jest modyfikacją receptury samej Nigelli Lawson. Granola świetnie się komponuje z jogurtem i świeżymi owocami, albo z mlekiem, można ją jeść też bez niczego jako słodka przekąskę.

Składniki:

  • 250 gr płatków owsianych lub orkiszowych
  • 125 gr migdałów całych
  • 60 gr pestek słonecznika
  • 60 gr ziaren jasnego sezamu
  • pół łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki oleju (słonecznikowego lub archaidowego)
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 4 łyżki syropu z agawy/golden syrupu (ewentualnie miodu)
  • 2 łyżki ksylitolu/cukru brzozowego lub kilka kropel słodzika

opcjonalnie po upieczeniu można dodać bakalie np. żurawinę lub suszoną morelę, Nigella proponuje rodzynki

Sposób przygotowania:

  • piekarnik nagrzać do 160 st. C, blachę do pieczenia wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia
  • wymieszać wszystkie składniki, oprócz opcjonalnych bakalii i wysypać na blachę
  • piec 35 minut mieszając kilkukrotnie w trakcie pieczenia.
  • przechowywać w suchym, zamykanym pojemniku
niedziela, 08 stycznia 2012

Kawałek soczystej pieczeni, otulonej tłuczonym pieprzem i lekko słodkawą marynatą. Iście królewsko prezentuję się po upieczeniu, podana z dobrą sałatą, ale i następnego dnia w kanapce z musztardą i kiszonym ogórkiem jest "niczego sobie". Polecam jako zdrową alternatywę dla sklepowych wędlin.

Składniki:

  • jedna okrągła szynka wieprzowa o wadzę 70-80 dkg
  • łyżeczka pieprzu czarnego w ziarenkach
  • łyżeczka pieprzu kolorowego w ziarenkach
  • kilka ziaren jałowca
  • 2 łyżki miodu (lub cukru pudru)
  • 2 łyżki octu balsamicznego lub czerwonego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy

Sposób przyrządzenia:

  • pieprz i ziarna jałowca utrzeć w moździeżu lub zmielić przez kilka sekund w młynku do kawy (chodzi o to żeby ziarenka były tylko rozłupane a nie zmielone na pył)
  • w miseczce wymieszać: pieprz, jałowiec, miód, ocet, zmiażdżone ząbki czosnku i 1 łyżkę oliwy, tak przygotowana marynatą nasparować mięso i wstawić do lodówki na kilkanaście minut
  • piekarnik nagrzać do 180 st. C
  • pozostały olej rozgrzać na silnym ogniu, na patelni. Obsmażyć mięso z każdej strony po minucie
  • mięso włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką  lub użyć rękawa do pieczenia) i wstawić do piekarnika na 80 minut.
  • opcjonalnie aby  uzyskać sos: Na patelni gdzie było smażone mięso wlewamy resztę marynaty,soki, które wypłyneły do naczynia w trakcie pieczenia. Wszystko zagotować,  do zredukowania lub dodać łyżeczkę mąki w celu zagęszczenia sosu (niekonieczne)
piątek, 06 stycznia 2012

Kolejny przepis na wykorzystanie dojrzałych bananów, które oprócz ciepłej słodyczy powodują, że ciasto jest przyjemnie mięciutkie i świeże przez kilka dni. Ciasto jest smaczne, świetnie pasuje do herbaty jako 2 śniadanie. Podpatrzone u Dorotus i lekko zmodyfikowane.

 

Składniki:

  • 280 g mąki orkiszowej lub przennej razowej (może być mąka Pełne Ziarno z Lubelli)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 4 łyżeczki i przyprawy do piernika
  • 60 g ksylitolu/cukru trzcinowego lub słodzik odpowiadający tej ilości cukru
  • 4 łyżki oleju archaidowego (może być też rzepakowy albo słonecznikowy)
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 3 jajka
  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 3 dojrzałe banany
  • 100 g suszonej żurawiny lekko słodzonej
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

  • W naczyniu wymieszać mąkę, sodę i przyprawę. Dodać substytut cukru, kakao i wymieszać.
  • Do wymieszanych składników wlać olej, miód, roztrzepane jajka, sok pomarańczowy. Wymieszać. Banany rozgnieść, razem z żurawiną dodać do masy. Wymieszać.
  • Masę wlać do płytkiej formy o wymiarach 28 x 18 cm.
  • Piec około 40 minut w temperaturze 180ºC (patyczek wyciagnięty z ciasta nie powinien miec śladów surowego ciasta, ale może być minimalnie klejący - od bananów).
poniedziałek, 02 stycznia 2012

Niech was nie zwiedzie "zwykły" i banalny wygląd schabu. Bowiem jest to kawałek smakowitego, soczystego mięsa w słodkim aromatycznym sosie. Danie na poprawę nastroju. Polecam

 

Składniki:

  • 0,75 kg schabu bez kości,
  • 15-18 śliwek,
  • 3 łyżki płynnego miodu,
  • 3 łyżki oliwy,(2 do marynaty i jedna do obsmażenia mięsa)
  • 3 łyżki octu balsamicznego (lub winnego)
  • sól  i pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przyrządzenia:

  • Schab obmyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, naciąć przez środek otwór, wsadzić ok 12 śliwek(osobiście robię to tylną częścią drewnianej łyżki
  • czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty, posmarować mięso marynatą (polecam silikonowy pędzel), resztę marynaty zachować, odstawić mięso na 30 minut do godziny do lodówki
  • Następnie rozgrzać piekarnik 200 st., na silnym ogniu obsmażyć schab z każdej strony po minutę na stronę, tak przygotowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego z przykryciem,dodać pozostałe śliwki, piec ok 70 min 
  • Na patelni gdzie był smażony schab wlewamy resztę marynaty, dodatkowe śliwki i soki, które wypłyneły do naczynia w trakcie pieczenia.
  • wszystko zagotować, sos zmiksować na gładką masę(lub rozgnieść śliwki widelcem) zagotować sos do zredukowania lub dodać łyżeczkę mąki w celu zagęszczenia sosu (niekonieczne)
Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę