czwartek, 13 stycznia 2011

Nie wiem czemu ten sos ma być tatarski skoro wiadomo że najlepszy kiszone ogóry i marynowane grzybki są z Polski. No i fakt że najlepiej smakuje z kromą polskiego chleba na zakwasie i plastrem staropolskiej szynki, upewnia mnie w przekonaniu że to taki bardzo Nasz sos. Bardzo polecam szczególnie wersje z chrzanem.

Składniki:

 

  • 1 cebulka
  • 2 ogórki kiszone
  • marynowane grzybki
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyzki majopnezu light
opcjonalnie
  • koperek posiekany lub
  • łyżka chrzanu
Sposób wykonania:
  • cebulkę, grzyby i ogórki drobno poszatkować lub rozdrobić w mikserze, domieszać jogurt i majonez
  • ewentualnie doprawić pieprzem, koperkiem lub chrzanem

 

Tagi: dip I faza sos
13:41, telik1504 , Warzywniak
Link Komentarze (1) »
wtorek, 11 stycznia 2011

Składniki na około 15 dużych bułeczek:
2 paczki suchych drożdży (po 7 g każda) lub 28 g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody (40 - 45ºC)
1/4 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki stopionego masła
1 szklanka twarożku wiejskiego (około 300 g)
2 jaja
2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
2 - 2,5 szklanki zwykłej mąki pszennej
roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka - do posmarowania
sezam, mak, siemię lniane - do posypania
W dużej misce rozczynić drożdże w letniej wodzie. Dodać cukier i odstawić na 5 minut, aż drożdże się spienią. Dodać sól, masło, twarożek (ja go zmiksowałam blenderem, by w cieście nie było kuleczek twarogu), jajka, mąkę. Wymieszać i wyrobić dokładnie, by ciasto było gładkie i elastyczne (można w maszynie do chleba). Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 - 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto wyjać, uformować 70 - 80 gramowe bułeczki. Wykładać je na oprószoną mąką blachę, w pewnej odległości od siebie, sporo urosną. Przykryć, pozostawić na 30 - 45 minut do podwojenia objętości.

Przed pieczeniem wysmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać nasionami. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, aż bułeczki się przyrumienią. Studzić na kratce

 

W końcu! W końcu znalazłam bułeczki idealne. Są mięciutkie i długo zachowują świeżość i pachną mmmmhhh. Dodatek serka wiejskiego wydawał się być nieco dziwny, ale efekt jest przepyszny. Pozwoliłam sobie nieco zmodyfikować przepis Kuchmistrza Dorotki:

Składniki: ok. 24 bułeczek

  • 34 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki miodu lub fruktozy (nie stosować ksylitolu, który hamuje wzrost drożdży)
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki stopionego masła lub oliwy
  • 2 opakowania po 150 serka wiejskiego lekkiego
  • 3 jaja
  • 2,5 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej lub orkiszowej
  • 3,5 szklanki mąki jasnej orkiszowej
  • roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka - do posmarowania
  • sezam, siemię lniane - do posypania

Sposób wykonania:

  • W dużej misce rozczynić drożdże w letniej wodzie. Dodać miód i odstawić na 5 minut, aż drożdże się spienią.
  • W mikserze lub dużej misce wymieszać twarożek by nie było kuleczek twarogu, dodać do niego drożdże, sól, jajka, mąkę, na końcu masło. Wymieszać i wyrobić dokładnie, by ciasto było gładkie i elastyczne.
  • Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 - 1,5 godziny).
  • Po tym czasie ciasto wyjąć, dłońmi formować kulki z ciasta wielkości mniej więcej mandarynki, powinno wyjść 24 sztuki. Wykładać je na oprószoną mąką blachę, w pewnej odległości od siebie, ta ilość drożdży spowoduję że znacznie zwiększą swoją objętość. Przykryć, pozostawić na 30 - 45 minut do podwojenia objętości.
  • Rozkłucić 1 jajo z odrobiną mleka i smarować każdą bułeczek pędzle , posypać ziarenkami. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190 st.C, do momentu przyrumienienia. Studzić na kratce

poniedziałek, 10 stycznia 2011

Czasami są takie kiedy na nic nie ma ochoty. Wtedy trzeba upiec ciasteczka, które napełnią dom słodkim aromatem, który wszystko odczaruje. A szczególne polecam upiec te ciasteczka, bo są bardzo szybkie w przygotowaniu i zrobione z prostych i zdrowych składników. Rano są pyszne jako małe śniadanie z jogurtem a w południe są wymarzonym dodatkiem do kawy.

Składniki:

 

  • 250 gr płatków owsianych
  • 150 suszonych wiśni lub żurawiny
  • 100 gr mąki migdałowej lub zmielonych migdałów lub orzechów
  • 2 łyżki masła lub oleju orzechowego
  • szklanka ciepłej wody
  • łyżeczka ekstrakt waniliowego
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • opcjonalnie 1-2 łyżek miodu
  • gorzka czekolada do polania ciasteczek
Sposób wykonania:
  • przy użyciu miksera płatki owsiane i suszone mocno rozdrobnić, dodać migdały, sodę wymieszać
  • w wodzie roztopić masło, dodać ekstrakt z wanilii
  • płynną mieszankę zmieszać z suchymi składnikami
  • mokrymi dłońmi kształtować kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczyć na blaszce przykrytej papierem do pieczenia
  • piec po 12 min z każdej strony czyli w sumie ok 24 min w temperaturze 180 st. C

 

Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę