Blog > Komentarze do wpisu

Szynka wieprzowa w pieprzu

Kawałek soczystej pieczeni, otulonej tłuczonym pieprzem i lekko słodkawą marynatą. Iście królewsko prezentuję się po upieczeniu, podana z dobrą sałatą, ale i następnego dnia w kanapce z musztardą i kiszonym ogórkiem jest "niczego sobie". Polecam jako zdrową alternatywę dla sklepowych wędlin.

Składniki:

  • jedna okrągła szynka wieprzowa o wadzę 70-80 dkg
  • łyżeczka pieprzu czarnego w ziarenkach
  • łyżeczka pieprzu kolorowego w ziarenkach
  • kilka ziaren jałowca
  • 2 łyżki miodu (lub cukru pudru)
  • 2 łyżki octu balsamicznego lub czerwonego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy

Sposób przyrządzenia:

  • pieprz i ziarna jałowca utrzeć w moździeżu lub zmielić przez kilka sekund w młynku do kawy (chodzi o to żeby ziarenka były tylko rozłupane a nie zmielone na pył)
  • w miseczce wymieszać: pieprz, jałowiec, miód, ocet, zmiażdżone ząbki czosnku i 1 łyżkę oliwy, tak przygotowana marynatą nasparować mięso i wstawić do lodówki na kilkanaście minut
  • piekarnik nagrzać do 180 st. C
  • pozostały olej rozgrzać na silnym ogniu, na patelni. Obsmażyć mięso z każdej strony po minucie
  • mięso włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką  lub użyć rękawa do pieczenia) i wstawić do piekarnika na 80 minut.
  • opcjonalnie aby  uzyskać sos: Na patelni gdzie było smażone mięso wlewamy resztę marynaty,soki, które wypłyneły do naczynia w trakcie pieczenia. Wszystko zagotować,  do zredukowania lub dodać łyżeczkę mąki w celu zagęszczenia sosu (niekonieczne)
niedziela, 08 stycznia 2012, telik1504

Polecane wpisy

Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę