Blog > Komentarze do wpisu

Schab ze śliwką w sosie śliwkowym

Niech was nie zwiedzie "zwykły" i banalny wygląd schabu. Bowiem jest to kawałek smakowitego, soczystego mięsa w słodkim aromatycznym sosie. Danie na poprawę nastroju. Polecam

 

Składniki:

  • 0,75 kg schabu bez kości,
  • 15-18 śliwek,
  • 3 łyżki płynnego miodu,
  • 3 łyżki oliwy,(2 do marynaty i jedna do obsmażenia mięsa)
  • 3 łyżki octu balsamicznego (lub winnego)
  • sól  i pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przyrządzenia:

  • Schab obmyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, naciąć przez środek otwór, wsadzić ok 12 śliwek(osobiście robię to tylną częścią drewnianej łyżki
  • czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty, posmarować mięso marynatą (polecam silikonowy pędzel), resztę marynaty zachować, odstawić mięso na 30 minut do godziny do lodówki
  • Następnie rozgrzać piekarnik 200 st., na silnym ogniu obsmażyć schab z każdej strony po minutę na stronę, tak przygotowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego z przykryciem,dodać pozostałe śliwki, piec ok 70 min 
  • Na patelni gdzie był smażony schab wlewamy resztę marynaty, dodatkowe śliwki i soki, które wypłyneły do naczynia w trakcie pieczenia.
  • wszystko zagotować, sos zmiksować na gładką masę(lub rozgnieść śliwki widelcem) zagotować sos do zredukowania lub dodać łyżeczkę mąki w celu zagęszczenia sosu (niekonieczne)
poniedziałek, 02 stycznia 2012, telik1504

Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę