Blog > Komentarze do wpisu

Razowy piernik bananowy

Kolejny przepis na wykorzystanie dojrzałych bananów, które oprócz ciepłej słodyczy powodują, że ciasto jest przyjemnie mięciutkie i świeże przez kilka dni. Ciasto jest smaczne, świetnie pasuje do herbaty jako 2 śniadanie. Podpatrzone u Dorotus i lekko zmodyfikowane.

 

Składniki:

  • 280 g mąki orkiszowej lub przennej razowej (może być mąka Pełne Ziarno z Lubelli)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 4 łyżeczki i przyprawy do piernika
  • 60 g ksylitolu/cukru trzcinowego lub słodzik odpowiadający tej ilości cukru
  • 4 łyżki oleju archaidowego (może być też rzepakowy albo słonecznikowy)
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 3 jajka
  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 3 dojrzałe banany
  • 100 g suszonej żurawiny lekko słodzonej
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

  • W naczyniu wymieszać mąkę, sodę i przyprawę. Dodać substytut cukru, kakao i wymieszać.
  • Do wymieszanych składników wlać olej, miód, roztrzepane jajka, sok pomarańczowy. Wymieszać. Banany rozgnieść, razem z żurawiną dodać do masy. Wymieszać.
  • Masę wlać do płytkiej formy o wymiarach 28 x 18 cm.
  • Piec około 40 minut w temperaturze 180ºC (patyczek wyciagnięty z ciasta nie powinien miec śladów surowego ciasta, ale może być minimalnie klejący - od bananów).
piątek, 06 stycznia 2012, telik1504

Polecane wpisy

Komentarze
gotowanie.info
2012/01/06 22:48:13
Takiego jeszcze nie jadłem...
-
Gość: Sylwia Fojcik, *.xdsl.centertel.pl
2012/01/07 19:26:25
Bardzo apetyczny. Uwielbiam piernikowe smaki, muszę wypróbować :)
Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę