Blog > Komentarze do wpisu

Mexican burger

Coś niebywale prostego, coś piekielnie ostrego i niezwykle smacznego. Najważniejszym etapem przygotowania tych burgerów jest kupienie dobrego mięsa mielonego, reszta to banał. Burgery świetnie się sprawdą na imprezie w towarzystwie tortilli i meksykańskich sosów lub w ciemnej bułeczce w towarzystwie pomidora cebuli i wszelkich innych waszych ulubinych dodatków.

 

Składniki:

  • 500 gr chudego mięsa mielonego (np z piersi indyka, szynki wieprzowej, chudej wołowiny, lub kombinacji tych mięs - najlepiej wybrać ładny kawałek samemu i poprosić i zmielenie)
  • 2 szalotki, lub średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta chili

Sposób wykonania:

  • drobno posiekać cebulkę, a czosnek przecisnąć przez praskę
  • wszystkie składniki ze sobą połączyć i uformować 10 kotletó i odstawić
  • rozgrzać patelnie grillową i piec burgery po 5 minut z każdej strony
  • zamiast patelnii grillowej można upiec burgery w piekarniku na kratce-temperatura 200st.C 20 min
środa, 25 stycznia 2012, telik1504

Polecane wpisy

Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę