Blog > Komentarze do wpisu

Tarta cukiniowo-bakłażanowa

Mam sposób na smaczne warzywa o tej porze roku. Trzeba je zapiec na kruchym spodzie! Zapraszam na rozgrzewające, przypominające lato danie. Kawałki tarty można mrozić i delektować się pysznym daniem za kilka dni

Składniki:


ciasto:

  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 75g masła,
  • 2-3 łyżki jogurtu bałkańskiego
  • 1/4 łyżeczki soli, 
  • szczypta curry

farsz

  • średni bakłażan,
  • średnia młoda cukinia,
  • duża cebula,
  • 400g dojrzałych pomidorów lub pomidory z puszki,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki tartego żółtego sera,
  • czubata łyżka ziół prowansalskich lub świeżej bazylii posiekanej,
  • sól i pieprz,
  • 2 oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku


Sposób przygotowania

  • Z wszystkich składników zagniatamy ciasto i wkładamy je do zamrażalnika.
  • Bakłażana obieramy, kroimy w kostkę, posypujemy dość mocno solą, odstawiamy na chwilę. W tym czasie przygotowujemy resztę warzyw- cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cukinię myjemy, można ją obrać ze skórki, ale kiedy jest młoda, to nie jest to konieczne-ja wolę nie obierać. Kroimy ją wzdłuż na pół, a potem w półplasterki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Jajka roztrzepujemy. Jeśli chcemy dodać czosnek, obieramy go i drobno siekamy- można przecisnąć przez praskę,
  • Odsączamy bakłażana, mieszamy z czosnkiem i cebulą i smażymy na 2-3 łyzkach oleju przez 5 minut. Następnie dodajemy cukinię i smażymy kolejne 10 minut. Dodajemy pomidory i dusimy całość do odparowania nadmiaru płynu- ok. 5 minut. Dodajemy zioła, połowę natki,doprawiamy pieprzem i solą do smaku, podsmażamy krótko- ok.2 minut, odstawiamy.
  • Wyjmujemy ciasto, wylepiamy nim natłuszczoną formę do tarty lub inną okrągłą. Nakłuwamy dość gęsto widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni.
  • Do farszu dodajemy pół szklanki sera i roztrzepane jajka, całość mieszamy i przekładamy na ciasto. Po wierzchu możemy posypać serem.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut. Posypujemy natką pietruszki
czwartek, 08 grudnia 2011, telik1504

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Tyna, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2011/12/08 21:37:21
Naprawdę świetna! Chętnie wypróbuję przepis:)
-
Gość: Swarka, *.dynamic.chello.pl
2012/03/19 19:21:48
Tarta wyszła super. Robiłam też z pieczarkami zamiast bakłażana i też była pyszna :)
Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę