Blog > Komentarze do wpisu

Karmelowy sernik

Deser niedietetyczny i nieprzyzwoicie słodki i niemożliwie rozkoszny w smaku. Ale niedługą będą Święta, a w Święta nie wolno niczego sobie odmawiać. Więc jeśli jeszcze nie jedliście kremowego sernika o smaku toffi to najwyższy czas to zmienić. To zmodyfikowany, czyli nieco odchudzony przepis Liski.

 

Spód:

  • 50 g orzeszków ziemnych 
  • 80 g ciastek pełnoziarnistych
  • 30 g masła roztopionego

Masa serowa

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego 500 gr (ugotowana wcześniej pod przykryciem przez 2 godziny)
  • 1 łyżka mascarpone
  • 70 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej
  • 4 jajka 
  • 750 g sera trzykrotnie mielonego (użyłam presidenta śmietankowego 4%)
  • 1 łyżka mąki pszennej lub orkiszowej

 

Sposób przyrzadenia:

  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki spodu zmielić w malakserze - orzeszki mogą być też dobrze posiekane. Wyłożyć masę do tortownicy, wyrównać, przycisnąć. Odstawić do lodówki
  • Mascarpone utrzeć z cukrem i wanilią, dodać połowę puszki masy karmelowej z  i utrzeć na gładką masę, następnie dodawać jajka , po jednej łyżce sera i mąkę. Dobrze zmiksować.
  • Masę przełożyć na spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika. Piec 45 - 50 minut w temp. 180 st.C. Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową. Wyłączyć piekarnik i ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
  • Polać sernik pozostałą masą i ewentualnie udekorować orzechami lub płatkami migdałów

 

niedziela, 04 grudnia 2011, telik1504

Polecane wpisy

Komentarze
2011/12/04 10:30:48
Wspaniały!
-
zauberi
2011/12/04 10:50:16
w Święta na pewno nie odmówiłabym sobie zjedzenia takiego pysznego sernika
-
2011/12/05 21:28:12
Teliczku tak się zastanawiam:
- jak sprawdza się taki mix mleka skondensowanego z masą sernikową - nie przypala się toto?
- kiedyś kombinowałam z wylaniem tego mleka skondensowanego z puszki na sernik- ale strasznie ciężko się rozprowadzała, przy probie rozsmarowania odrywała mi się skórka z wierzchu sernika. Nie wiem- zagrzać j? A może lepsze takie mleko, które się samemu gotuje, bo te gotowe masy są baardzo gęste? Jakieś rady?
-
telik1504
2011/12/07 22:07:13
Ninaad
Masa serowa nie przypala się, choć wierzch sernika rumieni się, można przykryć po 30 min folią aluminiową. Jeśli masa jest zbyt twarda to trzeba ją podgrzać i dobrze wymieszać, najlepiej się sprawdza masa uzyskana z gotowanego mleka skondesowanego. Jeśli bedziesz gotować przez 2 godziny masa toffi będzie wystarcająco rzadka by łatwo polać sernik. Pozdrawiam Kochaniutka :*
Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę