Blog > Komentarze do wpisu

Wołowina po burgundzku z brokułami

Zapraszam na danie które ogrzeje was w te chłodne dni. Smakowite duże kęsy w towarzystwie pieczarek i brokuła świetnie smakuję w towarzystwie kaszy gryczanej. Gorąco polecam

 

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 6 cienkich plasterków szynki szwardzwaldzkiej (lub innej wędliny o podobnym smaku)
  • 3 łyżki oliwy
  • 400 gr pieczarek (najlepiej malutkich)
  • 1 kg chudej wołowiny na gulasz pokrojonej w kostkę o boku ok 2 cm
  • 1 kopiasta łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 2 pomidory z puszki(pokrojone w kosteczkę)
  • łyżeczka tymianku (najlepiej świeżego)
  • szklanka wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 1 brokuł pokrojony na różyczki
  • 500 ml wody lub bulionu (kiedy nie dodajemy wina ilość płynu trzeba zwiększyć o 250 ml)

Sposób wykonania:

  • Obrać cebule, pokroić w piórka. Na petelni zrumienić na łyżce oliwy cebulkę, wyjąć z patelni i przełożyć do dużego garnka. Na patelnie dodać kolejną partię oliwy i zrumienić oczyszczone pieczarki (jeśli są małe nie kroić, jeśli większe przekroić na ćwiartki), usmażone pieczarki odłożyć do miseczki. Na końcu na tej samej patelni obsmażyć wędlinę pokrojoną w cienkie paseczki i również przełożyć do garnka.
  • Wołowinę delikatnie oprószyć mąką i zrumienić krótko na patelni -do zbrązowienia. Dodać pokrojone pomidory oraz tymianek. Smażyć jeszcze minutę
  • Do garnka z obsmażoną cebulką i wędliną dodać wołowinę i zalać winem, bulionem doprowadzić do wrzenia. 
  • Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez godzinę.
  • Dodać pieczarki i dusić przez 40 minut.
  • Dodać brokuł, zmniejszyć ogień i gotować jeszce 5-10 minut tak, aby brokuł był nie za miękki.

 

środa, 16 listopada 2011, telik1504

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: setswd, 78.133.150.*
2012/01/17 02:59:52
Pyszna :) !
dzięki wam student nauczy się gotować :) sukces !: )
Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę