Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z pieczoną wołowiną

Niby taka niewinna sałatka, a jednak danie kompletne. Coś na jesienną kolację. Marynata zaproponowana w przepisie służy mi ostatnio do marynowania także piersi z indyka a nawet łososia. Przepis zawiera też pistację, które można zastąpić orzechami włoskimi lub pestkami dyni. Polecam!

Składniki:

na 2-3 porcje

  • mieszanka sałat
  • pomidor
  • ogórek szklarniany
  • 1 cebula
  • 2 plastry wołowiny (ligawa lub polędwica) po ok. 160 gr każdy
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka miodu
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka oliwy
  • garść pistacji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  • Wymieszać ocet balsamiczny, sos sojowy i miód
  • mięso zamarynować w marynacie, wstawić do lodówki na minimum godzinę
  • nagrzać piekarnik do 200 st. C, piec wołowiną w naczyniu żaroodpornym przykryte folią, przez 35 minut, 10 minut przed końcem odkryć, (resztę marynaty zachować)
  • pokroić warzywa, rrozłożyć na talerze, wołowinę pokroić na plastry, polać pozostałą marynatą, posypać posiekanymi orzechami.
środa, 26 października 2011, telik1504

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Ever, *.play-internet.pl
2011/10/30 12:50:11
ale pięknie i smakowicie to wygląda :)
Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę