Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka pod piankową bezą

Jesienią szarlotka musi być i basta. Przepis nie należy do dietetycznych, ale to i tak świetna alternatywa dla kupnych ciast, o których składnie niewiele wiemy. Pół kostki masła na dużą blachę ciasta to naprawdę nie tak dużo.A smak kruchego ciasta jest wart małego grzechu. No i ta słodziutka delikatna beza. Mmmmhh

 

Składniki:

Spód:

  • 2 szklanki mąki (użyłam pszennej pełnoziarnistej)
  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki ksylitolu/fruktozy
  • 3 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstego jogurtu (najlepiej greckiego)

Farsz jabłkowy:

  • sok z jednej cytryny
  • 1 kg jabłek (obranych i pokrojonych w plastry) polecam antonówki
  • 10 łyżek ksylitolu/fruktozy/odpowiednia ilość słodzika
  • łyżka cynamonu


Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 100g ksylitolu/fruktozy
  • łyżka maki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

  • Wszystkie składniki razem zagnieść. Owinąć folią spożywczą. Wstawić na godzinę do lodówki, aby ciasto się schłodziło. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Ciastem wylepić spód i bok foremki kwadratowej o boku 25 cm. Widelcem porobić dziurki widelcem.
  • Przygotowane jabłka skropić sokiem z cytryny dzięki temu nie będą ciemnieć. Dodać cukier. Wyłożyć na ciasto kruche.
  • Ubić pianę z białek na sztywno, dodać substytut cukru i mąkę ziemniaczaną, dalej dobrze ubijać, aż beza będzie gęsta. Przygotowaną bezę wykładać na jabłka. Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 150 stopni. Piec 100 min  w temperaturze 110 stopni. 
piątek, 30 września 2011, telik1504

Polecane wpisy

Komentarze
kaspiecze
2011/09/30 22:55:09
kruche ciasto na mące pełnoziarnistej? muszę kiedyś wypróbować :)
-
dusiowaa
2011/10/01 00:21:18
rozkosznie wygląda ta pianka bezowa, taka lekka jak chmurka
-
Gość: gosia, *.static.rdi.pl
2011/10/11 21:54:20
zrobiłam ! pyszne :))
-
Gość: Justyna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/12 09:47:08
Mam pytanie- czy tą ilością ciasta z ta ilością składników mogę wylozyc prostokątną standardową foremkę 39x24? Czy tez ciasto bedzie zbyt niskie?
-
telik1504
2011/10/12 16:11:10
Justyno :Ciasta przy tej ilości składników jest dużo
spokojnie wystarcza na wyklejenie boków co nie jest konieczne,
ale na formę 39x24 może nieco zabraknąć zwiększyłabym ilość składników o 1/4 (czyli 2,5 szklanki mąki, itd)
ilość jabłek zależy od Ciebie możesz zwiększyć nawet do 1,5 kg ale nie jest to konieczne
jeśli chodzi o bezę dałabym 6 białek, 150 gram cukru i 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Pozdrawiam
-
Gość: Justyna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/19 12:28:21
Dziękuje za odpowiedz :)
Jeszcze pytanie dot. jabłek- jak kroisz jablka? Na cwiartki i potem w plasterki? Czy moze na tarce utrzec na takie b. cienkie plasterki jak ogorki do mizerii?
-
telik1504
2011/10/19 21:04:36
Justyno jeśli chodzi o jabłka w tym cieście potraktowałam je mikserem wiec część była w dużych cząstkach a reszta przetarta na mus. Natomiast bardzo lubię kiedy jabłka są poszatkowane w takie drobne plasterki jak napisałaś.
-
Gość: Justyna, *.interpc.pl
2011/10/22 15:19:58
Telik, zrobilam ciasto, wszystko gotowe, nagrzałam piekarnik do 150 stopni, czytam raz jeszcze i piszesz, zeby piec w temp. 110 st. Czy nie wkradł się błąd? Czy po prostu zmniejszyc temp. do 110 st. i w tak nieskiej temperaturze piec caly czas?
P.S. Uwielbiam Twoje przepisy, a kruche z rabarbarem robilam cale lato- czasem codziennie, bo znikało w 1 godz. :)
-
telik1504
2011/10/22 16:28:10
Tak temperaturę obniżamy do 110 stopni ze względu na bezę.
Ależ mi miło Justyno, pozdrawiam:*
-
Gość: Justyna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/24 12:33:14
Telik, ostatecznie upiekłam 90 minut w temp. 115 stopni :)
Wyszlo super, ale ciasto jak dla mnie było za mało chrupkie-w przypadku przepisu z rabarbarem ciasto jest najpierw podpiekane przez 25 minut- moze w przypadku szarlotki tez podpiec i potem polozyc jabłka? Tylko ile potem piec jabłka z bezą? Telik, Ekspercie, prosze o opinię :)
-
telik1504
2011/10/25 16:24:43
Hmm u mnie też było troche mniej chrupkie zaraz po upieczeniu, natomiast na drugi dzień było już super. Jeśli podpieczemy już spód, będzię trzeba piec do upieczenia bezy czyli pewnie ok 75 min. Daj znać jak upieczesz. Pozdrawiam
-
Gość: Justyna, *.interpc.pl
2011/11/01 14:00:09
Telik, wczoraj zrobiłam podejście nr 2 :) Upiekłam sam spód (25 min.), a pózniej dodałam jabłka i beze-piekłam trochę dłużej niż 75 min bo beza byłą blada-około 85-90 min. Wyszło rewelacyjne, chrupkie. Dodałam też dużo mniej cynamonu-ok. 1/4 łyżeczki, bo łyżka to zdecydowanie za dużo dla mojej rodzinki.
Długo szukałam przepisu na smaczną szarlotkę i znalazłam :)
Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę