Blog > Komentarze do wpisu

Biscotti z morelami i prażonymi migdałami

Zapraszam na słodkie włoskie sucharki-biscotti. Wypiek nie zawiera tłuszczu. Biscotti są mocno chrupiące i długo zachowują świeżość. Zależało mi na prostych ciasteczkach, którymi mogłabym poczęstować niespodziewanych gości. A gości u nas ostatnio całkiem sporo. A wszystko za sprawą naszego nowego małego mieszkańca. On jest też sprawcą dłuższej nieobecności na blogu. Tak więc przedstawiam pyszne pełnoziarniste biscotti i nowego mieszkańca naszej plaży - Jasia:)




Składniki:

  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilli
  • 3/4 szklanki 2 łyżki maki (użyłam pszennej pełnoziarnistej)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki pokrojonych suszonych moreli lub rodzynków
  • 1/3 szklanki podrumienioych calych migdalów (można dać też słupki)

Sposób przyrządzenia:

  • Ubić mikserem jajka z cukrem, aż masa bedzie puszysta i gęsta, dodać  wanilie.
  • Suche składniki przesiać i dodac do masy jajecznej, dobrze wymieszac. Dodać rodzynki i migdały, polaczyc z masą. Łyżką nałożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ciasto tworząc walek 28cm dlugi i 6cm szeroki. 
  • Piec w temperaturze 190ºC okolo 20 minut aż ciasto zacznie sie rumienic. Wyjac i przestudzic 15 minut. Używając ząbkowatego noża pokroić ciasto na paski o szerokości 1,5 cm. Ułożyć je na blasze i piec jeszcze przez 10 minut, odwrocic i jezeli nie sa wystarczająco rumiane na drugiej stronie podpiec jeszcze 5-8 minut.

sobota, 17 września 2011, telik1504

Polecane wpisy

Komentarze
fantazjemagdyk
2011/09/17 12:29:37
biscotti uwielbiam, ale co tam ciacha - śliczne maleństwo :) Gratulacje
-
Gość: Monisia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/09/17 12:50:20
Od wczoraj,właśnie chodzi mi po głowie pomysł na te włoskie ciasteczka;)świetne są!
-
kini1812
2011/09/17 13:21:15
Biscotti smakowite, ale bardziej urzekło mnie dzieciątko (:
-
Gość: małgosia, *.dynamic.chello.pl
2011/09/17 18:18:33
Uwielbiam biscotti, te wyglądają świetnie.
-
Gość: zanetaa88, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/09/19 13:06:06
Wyglądają przepysznie ! Czy mozna je zrobić i wsadzić do puszki aby czekały na czarną godzinę ?

Johny :love:
-
telik1504
2011/09/22 10:45:34
Tak żanetko, świetnie sie nadają do schowania na"czarną godzinę"
-
Gość: gosia, *.static.rdi.pl
2011/11/01 20:34:26
jak zawsze szybko i pysznie :)
Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę