Blog > Komentarze do wpisu

Żytni chleb z melasą

Aby wyhodować zakwas potrzeba 3 rzeczy: mąki, wody i... morza cierpliwości. Mąki i wody u mnie dostatek, natomiast z cierpliwością to już inna historia. Ale czas nas zmienia i w końcu po kilku próbach mam zakwas. Dzięki temu mogłam upiec ten niesamowity chleb. Wyraźny, kwaskowy smak mąki żytniej, podkreślony nutką słodyczy z melasy, a wszystko zamknięte w bochenku z chrupiącą skórką i mięciutkim miąższem. Chleb jest bardzo prosty nie wymaga wyrabiania. Niestety najlepiej smakuje z prawdziwym masłem. 

Składniki:

  • 350 gr zakwasu żytniego (dokarmianego wcześniej)
  • 200 gr mąki żytniej jasnej lub ciemnej
  • 200 gr mąki pszennej chlebowej
  • 200 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki drożdży suszonych (w przypadku młodego zakwasu)
  • 50 ml melasy

Sposób wykonania:

  • wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą, ciasto jest bardzo rzadkie, wiec nie da sie wyrobić
  • do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki przelać ciasto, przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na ok 4-5 godzin (do podwojenia objętości). Chleb można wstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki po czym piec rano po doprowadzeniu do pokojowej temperatury
  • nagrzć piekarnik do 230 st. C. i piec w tej temeraturze przez 15 minut, potem piec jeszcze przez 50 minut w temperaturze 200 st C.
sobota, 13 sierpnia 2011, telik1504

Polecane wpisy

Komentarze
chantel111
2011/08/15 09:26:38
z melasą roniłam chlebek turecki, ale to na słodko. a ten wygląda też super :)
Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę