Blog > Komentarze do wpisu

Ryba pieczona w chrrrupiacej panierce

Zapraszam na pyszną rybę w grzesznej panierce.  Jest to ryba warta tego grzechu. Mimo, że panierka jest dość kaloryczna to rybę pieczemy w piekarniku bez konieczności smażenia w głębokim tłuszczu. Ryba ma wyśmienity smak zaraz po upieczeniu, ale również dobrze sprawdza się w fish-burgerze z sosem tatarskim. Przepis podglądniety w KwestiiSmaków i nieco zmodyfikowany.

Składniki:

 

  • 600 gr białej ryby -ok. 5 filetów (użyłam tilapii)
  • 3 łyżki mąki pp do oprószenia filetów
  • 1 duże jajo, roztrzepane
  • sól
  • 2/3 szklanki bułki tartek razowej
  • 4 łyżki robno startego parmezanu
  • łyżeczka startej skórki cytryny
  • łyżeczka tymianku lub ziół prowansalskich
  • 4 łyżki oliwy
Sposób przyrządzenia:
  • Filety rozmrozić, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i posolić
  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Przygotować panierkę mieszając bułkę tartą i tarty parmezan,  skórkę z cytryny, zioła oraz oliwę.
  • Filety delikatnie oprószyć, strzepując jej nadmiar. Wymaczać w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lekko nasmarowanym oliwą lub wyłożonym papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut, aż panierka się zrumieni a ryba będzie upieczona w środku.
  • Świetnie smakuje w duecie z mizerią lub sałatką grecką.

 

niedziela, 13 lutego 2011, telik1504

Komentarze
2011/02/13 14:48:06
dziś chyba przygotuję rybkę :)
-
2011/02/13 15:00:44
Świetnie wygląda :) Gdzie można kupić razową bułkę tartą? a może robisz sama?
-
2011/02/13 15:45:26
propozycja naprawdę niczego sobie

ja niestety musiałabym najpierw sama piec bułki pełnoziarniste a potem je ścierać :(
-
2011/02/13 17:16:22
super pomysł na rybę! taką grzeszną panierkę biorę w ciemno :)
-
2011/02/13 17:41:51
Bułkę tartą razową kupuję w sklepie jest na półce z żywnością BIO, myślę że można ja też z suchej grahamki, pewnie można bybyło zrobić eksperyment z otrębami
-
2011/02/13 20:56:18
Podoba mi sie taka rybka:)
-
2011/02/14 08:03:46
mmm... jak się apetycznie prezentuje!
-
2012/10/14 01:05:05
dzisiaj zrobilam rybe z ryzem warzywami i mizeria superrrrr polecam rybe pieczona w chrrrupiacej panierce, jest wspaniala.
-
Gość: basia k, rev-252.79.77.18.atman.pl
2013/01/26 14:56:13
dzis bede robic te rybke napisze jak bedzie smakowala rodzinie :)
Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę