Blog > Komentarze do wpisu

Aksamitny sos grzybowy

Dopiero gdy zaczełam prowadzić blog zauważyłam jak wielkie jest moje zauroczenie grzybami. Sos który dziś polecam doskonale komponuje sie z pieczonym indykiem, myślejednak że wzbogaci smak też innych pieczystych. Sos ma bardzo intensywny smak, więc nada zdecydowany smak potrawie.  Sos jest gęsty mimo że nie wymaga dodania mąki, nie zawiera masła ani śmietany

Aksamitny sos grzybowy

Składniki:

  • 250 gr mrożonych grzybów (mogą być borowiki lub podgrzybki) lub filiżanka suszonych
  • średnia cebula
  • łyżka oliwy
  • szklanka wywaru z grzybków lub szklanka sosu który powstał przy pieczeniu mięsa
  • łyżka sosu sojowego (pominąć w przypadku wykorzystania sosu z pieczonego indyka)
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka mąki pełnoziarnistej (opcjonalnie dla II fazy)
  • łyżeczka pieprzu, sól

Sposób przygotowania:

  • W przypadku suszonych grzybów namoczyć je na min godzine (mozna nawet na całą noc). Ugotowac grzybki (namoczone suszone lub mrożone), woda ma zakrywac grzyby.
  • Odcedzić grzybki zachowujac wode jeśli nie mamy sosu z pieczonego mięsa. Pokroic grzyby na paseczki, pokroic cebule w kosteczke i zeszklić na patelni na łyzeczce oliwy zarówno cebulke i grzybki. Posolić
  • Jeśli używamy mąki oprószyć nią w tym momencie grzyby z cebulą, krótko zamieszać,  zalać wodą z grzybków (sosem sojowym i octem) lub sosem z mięsa, dokładnie zamieszać. Gotować przez 5 min nie zakrywając patelni przykrywką
  • Blederem częściowo rozdrobnić sos. Dzięki temu sos stanie się gęsty

 

 

 

sobota, 03 kwietnia 2010, telik1504

Komentarze
2010/04/03 21:03:06
Cudowny jest kolor tego sosu. Wesolego Alleluja!
-
2010/04/03 23:42:47
Ale elegancki.
Wygląda na taki.. wytworny.

RAdosnych Świąt!
-
2011/05/19 09:49:52
Znakomity blog - tak dalej.
Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoją stronę