Blog > Komentarze do wpisu

Aksamitny sos grzybowy

Dopiero gdy zaczełam prowadzić blog zauważyłam jak wielkie jest moje zauroczenie grzybami. Sos który dzi¶ polecam doskonale komponuje sie z pieczonym indykiem, my¶lejednak że wzbogaci smak też innych pieczystych. Sos ma bardzo intensywny smak, więc nada zdecydowany smak potrawie.  Sos jest gęsty mimo że nie wymaga dodania m±ki, nie zawiera masła ani ¶mietany

Aksamitny sos grzybowy

Składniki:

  • 250 gr mrożonych grzybów (mog± być borowiki lub podgrzybki) lub filiżanka suszonych
  • ¶rednia cebula
  • łyżka oliwy
  • szklanka wywaru z grzybków lub szklanka sosu który powstał przy pieczeniu mięsa
  • łyżka sosu sojowego (pomin±ć w przypadku wykorzystania sosu z pieczonego indyka)
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka m±ki pełnoziarnistej (opcjonalnie dla II fazy)
  • łyżeczka pieprzu, sól

Sposób przygotowania:

  • W przypadku suszonych grzybów namoczyć je na min godzine (mozna nawet na cał± noc). Ugotowac grzybki (namoczone suszone lub mrożone), woda ma zakrywac grzyby.
  • Odcedzić grzybki zachowujac wode je¶li nie mamy sosu z pieczonego mięsa. Pokroic grzyby na paseczki, pokroic cebule w kosteczke i zeszklić na patelni na łyzeczce oliwy zarówno cebulke i grzybki. Posolić
  • Je¶li używamy m±ki oprószyć ni± w tym momencie grzyby z cebul±, krótko zamieszać,  zalać wod± z grzybków (sosem sojowym i octem) lub sosem z mięsa, dokładnie zamieszać. Gotować przez 5 min nie zakrywaj±c patelni przykrywk±
  • Blederem czę¶ciowo rozdrobnić sos. Dzięki temu sos stanie się gęsty

 

 

 

sobota, 03 kwietnia 2010, telik1504

Polecane wpisy

Komentarze
tehuana
2010/04/03 21:03:06
Cudowny jest kolor tego sosu. Wesolego Alleluja!
-
Go¶ć: Atria, 80.54.118.*
2010/04/03 23:42:47
Ale elegancki.
Wygl±da na taki.. wytworny.

RAdosnych ¦wi±t!
-
Go¶ć: phytochi, 94.228.220.*
2011/05/19 09:49:52
Znakomity blog - tak dalej.
Durszlak.pl Kuchnia na plaży

Wypromuj również swoj± stronę